OSMANLI’YA SAYGI SADECE “MUHTEŞEM YÜZYIL” İLE OLMUYOR, SAYIN BAŞBAKAN!

İSTANBUL
28.01.2011
 

OSMANLI‘YA SAYGI SADECE "MUHTEŞEM YÜZYIL" İLE OLMUYOR,

SAYIN BAŞBAKAN!

28.1.2011

 

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, son günlerin oldukça tartışılan dizisi Muhteşem Yüzyıl ile ilgili olarak; "Burada ecdadımıza, Osmanlı‘ya ciddi bir saygısızlık yapılmaktadır. Sarayı çok farklı bir şekilde gösterme gayretleri vardır. Osmanlı‘nın bize bıraktığı ahlakı onlar ahlaksızlık gibi sunmaya çalışıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Delili ve belgesi de yok. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Böyle bir film geçmişe hakaret, geçmişe bir saygısızlıktır. Geçmişi, ülkedeki genç kuşaklara olumsuz gösterme gayreti olarak görüyorum ve bunu doğru bulmuyorum. Tasvip etmiyorum. (27.1.2011 www.samanyoluhaber.com)" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Başbakan, bir TV dizisinin Osmanlı ile bağlantısını böylesine yakından takip edip yorumlarda bulunurken, halkımız onbinlerce şikayeti RTÜK‘e iletti ve dizi uyarı cezası aldı. Toplumun kimi kesimleri protestolarda bulundu, dizinin İstanbul‘da reklam panolarındaki tanıtım afişlerinin dahi kaldırılması istendi. Peki, Osmanlı‘ya saygı sadece bir dizi ile mi sınırlı kalmalı?

Bir tarım ülkesi olan Osmanlı‘da tarım alanında eğitim veren bir okulun kurulması ancak Tanzimat döneminde gerçekleşebildi. Yedikule‘de açılmış olan bir bez dokuma fabrikasına gerekli ipliğin hammaddesini sağlayacak pamuğu yetiştirmek ve pamuk tarımını geliştirmek amacıyla Yeşilköy Ayamama Çiftliği‘nde 1846 yılında "Ziraat Talimhanesi" adı altında bir tarım okulu açıldı. Bu nedenle 10 Ocak 1846 tarımsal öğretimin başlangıcının miladı kabul edilir ve o hafta tarım camiası tarafından tüm yurtta kutlanır. Ancak dönemin bazı imkansızlıkları nedeniyle bu okul 1851 yılında kapandı.

Yeniden bir tarım okulu açılma adımları 1878-79 yıllarında Ahmet Cevdet Paşa‘nın Ticaret ve Ziraat Nazırlığı döneminde atıldı. Fransa‘da Grinyon Ziraat Yüksek Okulu‘nu bitiren Agop Amasyan Efendi bu teşebbüse öncülük etti. Halkalı‘da arazi ihtiyacı ve binalarının inşası ancak 1891 yılında tamamlanabilen ziraat okuluna ilk olarak Mülkiye Baytar Sınıfı öğrencileri nakledildi. Ziraat öğrencilerinin kabulüne ise bir yıl sonra başlanarak okula Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi Alisi (Ziraat ve Veteriner Yüksek Okulu) adı verildi. 1894 yılında ikinci dönem mezunlarını veren veteriner sınıfları bu okuldan taşındı. Halkalı Ziraat Mektebi Alisi adını alan ve dört yıllık eğitim veren okul, ilk ziraat mezunlarını 1896 yılında verdi. Daha sonra ormancılık dersleri de konan okul Halkalı Ziraat ve Orman Mektebi Alisi adını aldı. 1910 yılında Orman Mektebi Alisi‘nin kurulmasıyla ormancılık eğitimi bu okuldan ayrıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine aralıklarla devam eden Halkalı Ziraat Mektebi Alisi 1928 yılında kapatıldı. Bu okul, 1930 yılında Halkalı Ziraat Mektebi adıyla orta dereceli meslek okulu statüsünde tekrar öğretime açıldı. 2001/2002 öğrenim yılından itibaren ise Zirai Üretim İşletmesi ve Peyzaj Meslek Lisesi adını aldı.

Son yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Tarımsal Yayım ve Hizmet İçi Eğitim Merkezi olarak kullanılan bu okul (Sultan Beyazıt Veli Vakfından Ziraat Mektebi ve Arsası), Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü‘nün 8.11.2010 tarihli yazısı ile üzerinde Sabahattin Zaim Üniversitesi kurulmak üzere İlim Yayma Vakfı‘na 10 yıl süre ile tahsis edildi.

İlim Yayma Vakfı‘nın kurucuları arasında Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Dışişleri Bakanı Ahmet DAVUTOĞLU, önceki Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN, önceki Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN, önceki Cumhurbaşkanlarımızdan merhum Turgut ÖZAL ve ağabeyi Korkut ÖZAL, Has Parti Genel Başkanı Numan KURTULMUŞ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, İstanbul‘un önceki Valisi Muammer GÜLER ve daha pek çok tanınmış kişi bulunmaktadır.

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Osmanlı‘ya saygı çerçevesinde bir dizi hakkında yorumda bulunabilirken, Osmanlı döneminde 4 yıllık ziraat yüksek okulu olarak tarihte önemli bir yer edinmiş bu tarihi mekanın, tarım kültürünün, açık hava müzesi olarak korunması, o atmosferin ve anıların yaşatılması noktasında, kendi kurucusu olduğu vakıfa tahsisi konusunda hiçbir tepki göstermemektedir! Osmanlı‘ya saygı çerçevesinde sayın Başbakan‘ın bu okula sahip çıkmasını ve kurucusu olduğu vakfa tahsisini durdurmasını bekliyoruz.

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, partisinin 2010 yılı son grup toplantısında; "Mehmet Akif‘in vefatının 75. ve İstiklal Marşımızın kabulünün 90. yıldönümünü idrak edeceğimiz 2011 yılını Kültür Bakanlığımızla birlikte, evet Mehmet Akif Yılı olarak ilan ettik. İnşallah 2011 yılı boyunca Akif‘i ve eserlerini daha yoğun şekilde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız merkezli olarak, STK‘larla el ele vermek suretiyle gündemde tutacağız. Ayrıca, Mehmet Akif‘in babasının doğum yeri olan, Mehmet Akif aslında bildiğiniz gibi Arnavut. Kosova‘nın İpek Şehrinde, Suşitsa Köyünde onun hatırasına Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulunu, TİKA eliyle renove ettik, restorasyonunu tamamladık. Teknik kalitesini artırdık ve okulu adeta ayağa kaldırdık. ... şunu özellikle ve altını çizerek ifade etmek istiyorum: Tarihe sahip çıkmak budur, ecdadını sahiplenmek budur." konusunu önemle vurguladı.

Mehmet Akif ERSOY, Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi Alisi mezunudur. Ersoy‘un Arnavutluk‘taki ilköğretim okulunu ayağa kaldırarak, tarihe sahip çıkmayı, ecdadı sahiplenmeyi eş tutan Başbakan‘dan Halkalı Ziraat Mektebi‘ne de sahip çıkmasını, açık hava müzesi haline getirmesini, kurucusu olduğu vakfa tahsisini iptal ettirmesini bekliyoruz. Ecdadınızı Türkiye sınırları içerisinde de sahipleniniz sayın Başbakan!

2010 Avrupa Kültür Başkenti ünvanını taşıyan İstanbul‘un bu ünvanını hak ettiğini göstermesi açısından kendi tarım kültürü mirasına da sahip çıkmasını bekliyoruz. Başbakan‘dan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı‘ndan kurucuları oldukları vakfa Halkalı Ziraat Mektebi‘nin tahsisinin durdurulması noktasında öncü rol oynamalarını diliyoruz.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarımın ve kültürünün korunması konusunda alanlarda verdiği mücadelesini hukuki alanda da yürütmektedir, yürütmeye de devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ahmet ATALIK

Başkan

Okunma Sayısı: 1457