`OTOMOTİV TEST MERKEZİ YENİŞEHİR OVASI TARIM VE HAYVANCILIĞINA BİR DARBEDİR!` BASIN AÇIKLAMASI

`OTOMOTİV TEST MERKEZİ YENİŞEHİR OVASI TARIM VE HAYVANCILIĞINA BİR DARBEDİR!` BASIN AÇIKLAMASI
BURSA
31.01.2014

Ortak basın açıklamasını katılımcı kurumlar adına Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY kamuoyu ile paylaştı.

 

Bursa İli Yenişehir Ovasına, mutlak tarım arazileri ve mera alanlarının bulunduğu alanlara yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi ile ilgili 30 Ocak 2014 tarihinde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği, Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı ve DOĞADER (Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği) tarafından merkezin yapılması planlanan alan olan Yenişehir Karaköy Kavşağı (Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Süt İşleme Tesisi Yanı)‘nda ortak basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklaması metnini Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY kamuoyu ile paylaştı. Açıklamaya birçok kurum, meslek odası, dernek ve Yenişehir köylüleri destek verdi.

Basın açıklamasına Şubemiz adına II. Başkanımız Orhan SARIBAL, yazmanımız Taner GÜLER, saymanımız Veli KOÇ, Yönetim Kurulu üyeleriz Yrd. Doç. Dr. Barış Bülent AŞIK ve İlker DURMUŞ katıldılar. 

OTOMOTİV TEST MERKEZİ YENİŞEHİR OVASI TARIM ve HAYVANCILIĞINA BİR DARBEDİR!

TSE Başkanı Hulusi ŞENTÜRK`ün 16.ARALIK.2011 tarihinde yaptığı   "Test merkezi ile dışa bağımlılık sona erecek" açıklaması Otomotiv test merkezini Ülke ve Bursa gündemine getirdi. 

"Otomotiv Test Merkezi için Sakarya‘nın Karasu ilçesindeki bir alan üzerinde yoğunlaştıklarını, ancak arazi tahsisinin yapılamadığını belirten ŞENTÜRK ayrıca  "Arayışlarımızı sürdürüyoruz. Sakarya, Kocaeli, Bursa ekseninde yer arayışımız devam ediyor. Bursa‘da iki yer tavsiye edildi. 19 Aralık Pazartesi günü arkadaşlarımız bu iki araziyi inceleyecekler. Uygun bulunması halinde başvurumuzu yapacağız. " açıklamalarında bulundu. 

Bursa`da tavsiye edildiği ve inceleneceği bildirilen arazilerden birisinin; 300 bin dönüm genişliğindeki TİGEM arazisinin 3 bin dönümlük kısımı; diğerinin ise Yenişehir Ovası`nda yaklaşık 2100 dönüm`lük Hazineye ait birinci derece mera vasfında, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü tarafından mera ıslah çalışmalarının yürütüldüğü  arazilerin olduğu basına yansıyan açıklama ve inceleme çalışmalarından anlaşılmıştı.

TİGEM Arazileri Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker`in Bursa`lı Sanayiciler otomotiv test merkezini istiyor başlığı ile yansınan haberde "Türkiye‘de her iki motorlu araçtan biri Bursa‘da üretilirken, Otomotiv Test Merkezi‘nin otomotivle ilgili olmayan bir kentte kurulması düşünülemez. Test merkezi için 3 bin dönümlük araziye ihtiyaç var. Gerekli teknik şartlara sahip arazi, 300 bin dönüm genişliğindeki TİGEM‘de mevcut. TİGEM arazisinin yüzde 1‘inin bu işe vakfedilmesi için gerekli girişimler yapıldı. Bursa‘da yerel yönetimden sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes bu projeyi istiyor." Açıklamaları ile gündeme gelmişti. 

Yapılan incelemeler  sonunda Yenişehir`deki mera arazisine karar kılındığı 1. Derece mera vasfının düşürülerek veya değiştirilerek TSE`ne tahsisi için gerekli çalışmaların başlatılması kararlaştırıldığı günlerde ODAMIZ, DOĞADER, Yenişehir Ziraat Odası, Karaköy, Karacaali muhtarları ve yerel basının temsilcileri yerinde bir inceleme gerçekleştirerek yer seçiminin yanlışlığı açıklamaları yapılmış yerinde geniş katılımlı bir basın açıklaması planlanmıştı. Süreçle ilgili kesin verilerin elde edilmesi, yer seçiminin yanlış olduğu yönünde yerel destekçilere yapılan-yapılabilecek baskılar nedeniyle, yerinde yapılması planlanan basın açıklaması ileri bir tarihe ertelenmiş, sürecin izlenmesi kararı alınmıştı.

OTOMOTİV test merkezi`nin Yenişehir`de 1. Derece Mera vasıflı arazi üzerinde yapılması ile ilgili tahsis sorunlarını Başbakanın talimatı ile çözüldüğü, TSE Başkanı Hulusi Şentürk`ün İnegöl Kaymakamını 23.01.2013 tarihindeki ziyareti sırasında "Yenişehir‘de yapılması düşünülen Otomotiv Test Merkezi için Başbakanlık‘tan gerekli kararın çıktığı" açıklaması ile duyurmuştu  Bu  çerçevede sürdürülen çalışmalara Başbakanın müdahil olduğu, diğer yatırımlarda olduğu  gibi başarılı bir biçimde sonuçlandığı 5 Ekim 2013 tarihinde TSE Başkanının aşağıda sunulan açıklaması ile kamuoyuna yansıdı.

"Türkiye`de üretilen araçların çarpışma testleri de dahil tüm kontrol işlemlerinin yurtiçinde yapılmasını sağlayacak Otomotiv Test Merkezi, Bursa Yenişehir`de hayata geçiriliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü,1 milyon 385 bin metrekare (1.385 dekar) büyüklüğündeki tarlanın tapusunu projeyi gerçekleştirecek Türk Standardları Enstitüsü`ne (TSE) devretti, ve geçen hafta tapuyu aldıklarını ve tarlanın imara açılmasıyla ilgili işlemlerin yıl sonuna kadar bitmesini beklediklerini belirttikten sonra 2014` ün ilk aylarında projenin hazırlanacağını vurgulayan Şentürk, "İmarla ilgili işlemlerin düşündüğümüz tarihlerde gerçekleşmesi durumunda ilk kazmayı önümüzdeki yılın haziran ayında vurabiliriz. İnşaat süreci 1 yılda tamamlanabilir. Bugünden itibaren 2 yıl içinde test merkezini hayata geçirmeyi hedefliyoruz."

Yukarıda sunulan açıklamadan Arazi toplulaştırması yapılmış, kapalı sulama sistemi borularının döşendiği, sulu tarım arazilerinin ortasında yer alan 1.385 dönüm 1. derece mera vasıflı arazinin (hangi bilimsel ve teknik gerekçeyle mera vasfının düşürüldüğü veya değiştirildiği belli olmadan)  tarla arazisi algısı ile Milli Emlak tarafından TSE`ne Otomotiv test merkezi yapılmak üzere devredildiği, tapusunun verildiği ve söz konusu arazinin imara açılması ile ilgili sürecin başlatıldığı  anlaşılmaktadır. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK`ın  25.OCAK 2014 tarihinde  Bilim ve Teknoloji Merkezinin açılış töreni için geldiği  Bursa ziyaretinde yaptığı  "  Türkiye`nin, otomotiv testi için yurt dışına çok ciddi paralar ödediğini, Arzumuz, hedefimiz; otomotiv test merkezini bir an önce Bursa`mıza ve ülkemize kazandırmak ve bu noktada yurt dışına ödediğimiz dövizi  (her yıl yurtdışına 30-35 milyon dolarlık test ücreti) azaltmak" konulu açıklaması ile sürecin hızlı bir biçimde yine bir oldu bitti ile tamamlanacağını ilan etmiştir. 

Bu bağlamda Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odaları, DOĞADER, Çevre Mühendisleri Odası olarak soruyor ve kamuoyunun dikkatlerine sunuyoruz.

2010 yılında et ithalatına izin verilmesinden günümüze kadar ülkeye yaklaşık 3 milyon baş sığır, koyun ve keçinin ithal edildiği,  canlı hayvan, et ve et ürünlerine ödenen 2.6 milyar dolar ortada iken ıslahı ve kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla 150 bin TL harcanan 1. derece mera alanları hangi bilimsel, teknik ve ekonomik gerekçelerle OTOMOTİV TEST Merkezine ve  yapılaşmaya  tahsis edildi?  

1935 yılından bu yana mera alanlarının yaklaşık dörtte üçü kaybedilmiş ve kaybedilmeye devam edilirken, OT, SAP ve SAMANIN bile ithal edildiği bir dönemde  şimdilik 1.385 dekar ve daha da artabileceği söylenen mera arazilerinin yok edilmesine, yapılaşmasına işlevi dışında kullanılmasına nasıl izin veriliyor (Mülga Köy Hizmetleri`nin 1971 yılı verilerine göre 21.7, 1991 Genel Tarım Sayımı Sonuçlarına göre 12.3, Tarım Bakanlığı`nın 2012 yılı verilerine göre ise 8.9 milyon hektar mera arazisi bulunmaktadır)?  

OTOMOTİV TEST merkezi için daha ne kadar mera arazisi veya toplulaştırılması yapılmış, sulama alt yapısı tamamlanmış/tamamlanacak  5403 Sayılı Kanuna göre korunması emredilen sulu mutlak tarım arazileri yok edilecek veya kamulaştırılacaktır? 

Mutlak Tarım arazileri, ova toprakları ve mera  alanlarında yargının yürütmeyi durdurma verdiği diğer uygulamalar da olduğu gibi YER SEÇİMİ ile ilgili Bursa`nın paydaşlarından, Meslek odalarından, sivil toplum örgütlerinden, bilim insanlarından bir görüş sorulmadan, tartışılmadan,  dayatmacı, anti demokratik, katılımcılıktan uzak bir anlayışla  Otomotiv Test Merkezinin YENİŞEHİR OVASI‘nın ortasına Mera alanlarını yok edecek biçimde  yapılmasındaki acelenin, telaşın nedeni  nedir? 

OTOMOTİV TEST merkezi, yapımının noktasal etkisinin yanında oluşturacağı yapılaşma ve şehirleşme baskısının Sulu tarım alanlarına, diğer mera alanlarına, Yenişehir Ovasının tarım ve hayvancılığına vereceği zarar; yaratacağı ekonomik kayıplar dikkate alınmış mıdır? 

30-35 milyon $  yurt dışına ödenen döviz ve yüksek iş gücü yaratacağı bahane edilerek Yenişehir Ovası`nın,  mera alanlarının ortasına yapılaşma ve şehirleşme virüsünü yerleştirmek hangi tarımsal ve hayvansal üretim destekleme politikaları ile bağdaşır?   Tarımsal Gayri Safi Milli Hasılada Dünya 5. ‘si olma hedefine tarım ve mera alanlarının yok edilmesi, talan edilmesi ile mi ulaşılacak?

BU ALAN İÇİN KAMU YARARI ALMA  ÇALIŞMASI İÇİNDE OLAN YETKİLİLER MERALARIN KAMU YARARININ OLMADIĞINI MI DÜŞÜNMEKTELER ?

ARSA SPEKÜLATÖRLERİ ULUSAL VE YEREL BASINDA BOY BOY POZ VERİP YAPTIKLARI HABERLERDE YENİŞEHİR`E YATIRIM YAPIN ALTINDIR DİYORLAR ; BİLMEDİĞİMİZ YENİ YATIRIM VE RANTLAR MI VARDIR?

PATATES VE FASÜLYEYİ İTHAL EDEMEDİĞİMİZ İÇİN PAHALI YİYİYORUZ DİYEN BAKANLIK TARIM ALANLARIMIZI YOK EDİP! ARAZİ RANTÇILARINA MI TESLİM EDECEKLERDİR? 

Bu sorular artırılabilir ancak OTOMOTİV TEST MERKEZİ İÇİN YER SEÇİMİ yanlıştır. Bu yanlıştan vazgeçilmelidir.   Bursa Ovasında,  Barajı yapılarak, sulamaya açılmış DEMİRTAŞ Barajı Sulama sahasındaki sulu tarım arazilerinin; Bursa Ovası Topraklarının  yok edildiği gibi Yenişehir Ovası Sulu mutlak tarım arazilerinin, meralarının, tarımının ve hayvancılığının yok edilmemesi için, geleceği için  söz konusu çalışma durdurulmalıdır.

BİZ OTO TEST MERKEZİNİN BURSADA YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİZ; Türkiye‘de motorlu araçların % 50`sinden fazlasının üretildiği Bursa İli`ne Otomotiv Test Merkezi YAPILABİLİR VE YAPILMASI DA GEREKİR. ANCAK ! 

OTOMOTİV TEST MERKEZİNİN  yapılacağı yer Yenişehir veya başka bir ilçede Ova` ya,  Mutlak tarım arazilerine, meralara zarar vermeden, Bursa`nın paydaşlarının, Meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, bilim insanlarının görüşü alınarak, tartışılarak demokratik bir biçimde, katılımcı bir anlayışla  belirlenmelidir.  30.01.2014

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilciliği

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

DOĞADER- Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği

Gemlik Ziraat Odası

Yenişehir Ziraat Odası

İnegöl Ziraat Odası

Kestel Ziraat Odası

Destekleyenler 

Yenişehir Karaköy Köyü Mera Derneği

Yenişehir Karacaali Köyü Mera Derneği

Yenişehir Karaköy Köylüleri

Yenişehir Karacaali Köylüleri

Okunma Sayısı: 1077
Fotoğraf Galerisi