ÖZTÜRKMEN SU KONUSUNDA UYARDI!

ÖZTÜRKMEN SU KONUSUNDA UYARDI!
ŞANLIURFA
30.01.2014

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Gap'ın başkenti Şanlıurfa'da yaşanacak kuraklık ve su sıkıntısının önemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak halkı ve çiftçileri su tasarrufu yapmaya davet etti.

 

 Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, Gap`ın başkenti Şanlıurfa`da yaşanacak kuraklık ve su sıkıntısının önemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak halkı ve çiftçileri su tasarrufu yapmaya davet etti. Şanlıurfa`da yetişen ürün ve toprağın analizi hakkında bilgi veren Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen; "Yaşadığımız coğrafyada gördüğümüz gibi yağızların azlığı farklı iklim koşulları bizim şu anda kuraklıkla ilgili bir takım tehlikenin beklediğini gösteriyor." Dedi.

Öztürkmen; "Bu dünyanın ısınması ile beraber aslında geçmiş yıllarda bazı bilim adamlarının sunduğu teoriyi ortaya çıkarıyor. Malumunuz geçmiş yıllardaki kar yağışı yağmur artık ilimizde olduğu gibi Türkiye ve dünyada da azalmaktadır bunun en büyük sebebi birincisi betonlaşmanın artığı il merkezilerinde yağışların kara değil de yağış olarak ortaya çıkması ve az olması buda barajlardaki doluluğu azaltıyor çünkü barajlardaki doluluk kar yağışlarından sağlanıyor." Dedi.

"İLİMİZDE SULAMA RANDIMANI YÜZDE 55 GİBİ DÜZEYDEDİR"
Gap`ın başkenti olan ve Harran ovasıyla beraber dünyanın birçok bölgesine ürün yetiştiren Şanlıurfa`da, son yağışlar hakkında analiz yapan Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen; "Şanlıurfa için konuşacak olursak bizim geçen yılki yağışla bu yılki bu dönen için konuşuyorum. Yağış arasındaki fark yüzde 43 uzun yıllara baktığımız zaman yüzde 56`lık yağış azlığı görülmektedir. Buda hububat tarım oldukça büyük bir tehlikenin sinyalini ortaya koymaktadır biz ülkemizde bu kuraklığın olacağını bilerekten kuraklığa ait ortak çözümler almalıyız. Dün ilimizde Kuraklık krizi adlı bir toplantı gerçekleşti ve Vali Vekilimizde katıldı. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz ancak ben orda da dile getirdim bundan sonra mutlak gerekli olan sanki biz şeker hastayız gibi, nasıl ki onlar kendi hayatlarını düzenliyorlarsa bizde kuraklığa mutlak ve mutlak kuraklı olan bir ülke halini almamız lazım. Çünkü önümüzdeki günlerde bizi hangi bir tür kuraklığın ve susuzluğun karşılanacağı bilinmiyor. Ben mutlak olarak ilimizde tarımsal sulamaları Türkiye`deki tarımsal sulama oranı yüzde 43`tür,buda yaklaşık 19 Milyarlık metre küp suyun boşa aktığını göstermektedir. Tarımda kullanılan suyun miktarı 33 Milyar metre su küpüdür, fakat ilimizde sulama randımanı yüzde 55 gibi düzeydedir. Bununla beraber inanıyorum ki kısa sürede su şebekelerinin yeniden düzenlenmesi, sulama sistemlerinin damla sulama gibi, yağmurlama sistemi gibi sistemler ile düzenleyerek daha randımanlı daha iyi bir sulama sistemini ortaya koymak lazım. Daha da ötesi bana göre biz toprağın, suyun bilincini mutlak ve mutlak ilkokuldan itibaren iyi aşılamalıyız ve bunun eğitimini iyi vermeliyiz, daha çok yağış ve su için ağaçlandırmaya önem vermeliyiz." Dedi.

"BUĞDAYDA BAZI ALANLARIN HASARA UĞRADIĞI DUYUMLARI ALDIK!"
Son günlerde yağan yağışların toprak üzerindeki rolünden bahseden Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen; "Son iki günde yağan yağışların 35 kilogram civarında, buğdayda bazı alanların hasara uğradığı duyumları aldık. Çok az belli bölgelerde hasar var çimlenmeden dolayı ancak buğdaydaki en önemli unsurlardan bir tanesi bu son yağışlarla beraber kardeşlenmeye faydası olacaktır. Metroloji müdürümüzden görüştük yeni bir yağış kitlesinin geleceğini belirtti bizlere tarımda şuan için yeni bir yağış sistemi de gelirse çok büyük bir problem olmayacağı kanaatindeyim. Atatürk barajının da içinde olduğu barajlarla ilgili kar yağışlarının az olmasıyla beraber barak kotlarında düşmeler olduğunu ve bu düşmelerle birlikte önümüzdeki günlerde suda problem olabileceğini o yüzden biz bir an önce ne kadar az su kullanabilirsek o kadar iyi olacak. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde yağış fazlalığı ve kar yağışlarıyla beraber bu baraj kotlarında da yükselme olur yoksa bizi ciddi bir yaz beklemekte ol ur. Çünkü bildiğiniz gibi Şanlıurfa Harran ovaları ve önümüzdeki yıl Suruç ovası mutlak ve mutlak Atatürk barajından alınan suyla sulanmaktadır, baraj seviyesinin kotun altına düşmesi bizim için büyük bir tehlike olacaktır, ümit ediyoruz kar yağışı ve su rezervleri arttırır barajlarda ki göl tabanını yükseltir." Diye belirtti.

"BARAJ SUYU 532`NİN ALTINA DÜŞERSE TEHLİKE BAŞLAR!"
Türkiye`nin en büyük barajına sahip olan Şanlıurfa`daki Atatürk barajındaki su oranları hakkında değerlendirmede de bulunan Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen; "Atatürk barajındaki su miktarı 536 metre civarında yükseklik olarak,532`nin altına düştüğü zaman büyük bir tehlike olarak görülüyor. Şuanda 536 zaten fakat 536`da da olunca çok fazla kullanımına müsaade etmiyorlar. Atatürk barajı zaten 542`ye kadar çıkabiliyor hatta geçmiş yıllarda 540`a kadar geldi yüksekliği, fakat bu yıl 536`ya tam bir limit düzeyde ümit ediyoruz ki, bu limit en kısa sürede yükselir yağışlar ile artış yaşanır, aksi takdir de yaz dönemi için önümüzdeki sezonda sulamayla ilgili büyük problemler yaşayabiliriz." Diye söyledi.

"SURUÇ OVASINA AKACAK SUYUN YARISI SURİYE`YE GİDİYOR!"

Gap`ın Başkenti Şanlıurfa`daki Atatürk barajından Suriye`ye Suruç ovasına harcanacak su miktarının yarısının gittiğini aktaran Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Öztürkmen; "Küresel ısınmayla beraber önümüzdeki günlerde çok büyük değişikler olacağı söyleniyor. Önümüzdeki günlerde afetlerin artacağı söyleniyor,15 kat sigorta riskinin yaşanacağı söyleniyor biz bunu uluslar arası katıldığımız toplantılardan aktarıyorum bunları tabii ki, önümüzdeki günlerde kurakla ilgili yağışların azlığıyla ilgili büyük problemler yaşanabilir. Dolayısıyla ülkemizde de bugün tarımın vazgeçilmez unsurlarından biri olan suyu daha iyi kullanarak Suriye`ye bizim tahliye kanalı ile giden suyumuz saniyede 40 metre küp oluyor sulama döneminde biz Suruç ovasına verdiğimiz su için verdiğimiz su 95 metre küp, yani biz Suruç ovasında kullanacağımız suyun yarısını her yıl Suriye`ye veriyoruz. Bizim yapmamız en önemli unsurlardan biri suyu çok iyi rantalı kullana bilmek 40 metre küpü ne kadar azaltabilirsek o kadar çok kazanç sağlayacaktır." Şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 224