PAHALI BİR YIL BİZİ BEKLİYOR!-3 NİSAN 2018 GAZETE GERÇEK

SAMSUN
06.04.2018
 

Türkiye bu sene kış yaşayamadı. Normalin üzerinde seyreden hava şartları tarımsal üretimi ve üreticiyi vurdu.

Gazete Gerçek’e konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, normalin üzerinde seyreden hava şartlarının üretim ve üreticiyi vuracağını ve bu durumun tüketiciye olumsuz olarak yansıyacağını kaydetti. 

ÜRÜN FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK

Başkan Hayati Tosun, “Özellikle yılbaşından önce başlayan anormal hava şartları, karın yağmaması ve ani sıcaklık yükselişlerinin tarıma olumsuz etkilerinin olacağı mutlaktır. İfade edildiği gibi ‘son 40 yılın en sıcak dönemini yaşayacağız’ ifadelerine bakıldığında kuraklığın kaçınılmaz olduğunu düşündüğümüzde, ürün fiyatlarının direkt olarak olumsuz etkileneceğini görmekteyiz. Üretici ise geçtiğimiz sene var olan mevcut borçlarından dolayı, üretim alanlarında yeterli olamayacaktır. Tüketicinin ihtiyacını karşılayamayacak olan bir seviye oluşacak. Bunlara beraber, sürekli gündeme getirilen enflasyonda gıda etkisi de artmaya devam edecek” diye konuştu.

SÜREKLİLİĞİ OLAN, ÜRETİM DESTEĞİ ŞART

“Buradaki en önemli çözüm, her şeyden önce bir üretim planlamasıdır” diyen Hayati Tosun, “Sağlıklı ve sürekli üretim, planlılığı olan sürekli bir üretim desteğinden geçer. Ancak bugün; hem tarımdaki bazı masraflar, diğer taraftan son dönemde gündeme getirilen su üzerindeki maliyeti artıracak unsurlar ve yine dövize endeksli olarak artan yakıt masrafları üreticiyi zorlamaktadır. Önümüzdeki sürecin, mecburen üretim masraflarını artıracak olan üreticinin para kazanamayacağı bir süreç olacağı gözükmektedir. Bu kısır döngünün içerisinde yarınlarda gıda kaynaklarımızda ciddi sıkıntılar çekeceğiz” diye konuştu.

‘FAKİR AVUNTUSUNDAN VAZGEÇİLMELİDİR’

Hayati Tosun, şöyle devam etti: “Bugün limanlarımızdaki gemilerin ve ithal ürünlerin çokluğu ile övünmektense, üreticiyi tarlada görememenin üzüntüsünü yaşamaktayız. Bugün ‘şunu veya bunu bu kadar ihraç ettik’ şeklinde söylemlerle işin sadece şovunun yapılmasından yani fakir avuntusundan vazgeçerek, üretimin ve üreticinin desteklenmesi en doğru adım olacaktır.”

Tolga BİRGÜCÜ

 

Okunma Sayısı: 131