PALMİYE BÖCEKLERİ KORKUTMAYA DEVAM EDİYOR
28.12.2007 tarihli ADANA HABER gazetesi haberidir.
Kırmızı palmiye böceğiyle mücadele kapsamında Adana‘nın karantina bölgesi ilan edildiği ortaya çıktı.
Kırmızı Palmiye Böceği ile ilgili CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü‘nün, 18 Ağustos 2006‘da verdiği soru önergesine Tarım Bakanı Mehti Eker‘in cevabı, Adana‘nın da aralarında bulunduğu 6 ilde karantina çalışmasının başlatıldığı ve il tarım müdürlüklerinin sorunu takip ettiği yönünde. Meclis tutanaklarına göre, 18 Ağustos 2006‘da Adana karantina altında.
RAPOR NEREDE?
Adana Büyükşehir Belediyesi‘nin ithal ettiği hastalıklı palmiyelerle gelen kırmızı palmiye böceğiyle mücadele kapsamında belediye tarafından 3 gün süren çalıştay düzenlendi. Avrupa‘dan uzmanlarında katıldığı çalıştayda hastalıklı palmiyeler ve kırmızı palmiye böceğinin verdiği zararın boyutu derinlemesine araştırılarak kapsamlı bir rapor hazırlandı. Ancak çalıştayın sona ermesine rağmen raporun kamuoyuna açıklanmaması kafalarda soru işaretleri bıraktı.
FELAKET OLUR!
Büyükşehir Belediyesi‘nce Mısır‘dan ithal edilen hastalıklı palmiyelerle Adana‘ya gelen kırmızı palmiye böceğinin mısıra bulaşma ihtimali üreticileri tedirgin etti. Palmiye böceğinin mısır ekim alanlarında etkisini göstermesi, Çukurova‘ya felaketi de beraberinde getireceği şeklinde yorumlanıyor.
‘ÇUKUROVA YOK OLUR‘
Çukurova Çiftçiler Birliği ikinci başkanı Behçet Homurlu, kırmızı palmiye böceğinin Türkiye‘nin mısır ihtiyacının yüzde 45‘ini karşılayan Çukurova‘da da etkisini göstermesinin ovanın yok olması anlamına geldiğini söyledi. Yıllarca ABD‘nin en ağır cezaları hastalıklı bitkilerin ithalatına verdiğinin altını çizen Homurlu, "Böceğin mısıra dadanması Çukurovanın felaketi olur. Yetkililer konuyu incelemeli ve gerekli önlemi almalı" dedi.
‘MÜCADELESİ AYRI DERT‘
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise palmiyelerin bilim kuruluşlarına ve odalara sorulmadan ithal edilmesinin başlı başına bir hata olduğunu belirtti. Hastalıklı palmiyelerin getirilmesi gibi, mücadelesinin de ayrı bir dert olduğunu belirten Barut, çiftçinin mücadeleye yabancı olduğunu ve yoğun tarım yapılan Adana‘da böceğin etki alanını genişletmesinin tarımı ciddi sıkıntılar içine düşüreceğini söyledi.
‘AVRUPA BAŞARISIZ OLDU‘
Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Adana‘nın içinde bulunduğu sürecin Avrupa‘da da yaşandığını belirterek, Avrupa‘da yapılan mücadelede başarılı olunamadığının altını çizdi. Kırmızı palmiye böceğine karşı yapılan mücadelenin ağır ilerleyeceği yönünde endişelerinin olduğunu da açıklayan Nur Özkan, "Aynı familyanın mısıra dadanması faciaya neden olur. Çukurova bölgesindeki mısır üretimini de ciddi oranda etkiler" dedi.
ADANA HABERİN MANŞETİYDİ
Adana‘daki palmiyerin çürüyüp kurumasına neden olan kırmızı palmiye böceğinin tarım sektörü üzerindeki tehdidini Adana Haber gündeme taşıdı. Özelikle mısır ekim alanları için ciddi tehdit oluşturan kırmızı palmiye böceği ile ilgili başta üreticiler olmak üzere Adana kamuoyu yetkililerden açıklama bekliyor.