PAMUĞUN GELECEĞİ MAKİNALI HASADA BAĞLI
4 Eylül 2007 tarihli Çukurova Barış gazetesi haberidir.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Barut, pamuk hasadının mutlaka makineyle yapılması gerektiğini söyledi. Barut, makineli hasadın maliyeti düşürmesinin yanında kaliteyi yükselttiğini ve üretimin artmasında etkili olduğunu ifade etti. Pamuğun önemli bir tarımsal ürün olduğunu kaydeden ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Dünyada doğal elyafa olan talebin artması pamuk tüketim artışını da beraberinde getirmektedir. Özellikle 1980‘li yıllardan bu yana pamuk tüketiminin artmasına rağmen ekim alanları sınırlı kalmaktadır. Dünya genelinde oluşan bu talebi karşılayabilecek potansiyele sahip birkaç ülkeden birisiyiz. Ülkemizde yılda 1 milyon 500 bin ton pamuğa ihtiyacımız varken, üretimimiz 800 bin ton civarında kalmaktadır. Aradaki fark, yurt dışından ithal yoluyla karşılanmaktadır. Son yıllarda özellikle Ege Ovası, Antalya Ovası, Çukurova ve GAP Bölgesi‘nde ekim alanlarında daralma görülmüştür" dedi.
Pamuk hasat şeklinin çok önemli olduğunu belirten Ayhan Barut, "Pamuk üretimini arttırmanın yanında kaliteyi yükseltmek de çok önemlidir. Ürünün olabildiğince kısa sürede ve en az kayıpla toplanması gerekmektedir. Son 2 yıl öncesine kadar yaygın olarak elle gerçekleştirilen pamuk hasadı, çok fazla işgücü gerektiriyor. Dolayısıyla maliyeti yükseltiyor. Ayrıca elle yapılan hasatta kirlilik oluyor. Daha çok kazanayım diye işçiler çöpleriyle birlikte topluyor. Bu da kaliteyi düşürüyor. Dış Ticaret Müsteşarlığının kaliteli pamuğa fazla fiyat düşüncesi tüm tekstil sektörü tarafından olumlu karşılanmıştır. Bu yüzden makine ile hasat zorunluluk halini aldı.
Elle hasattaki olumsuzluklardan en fazla etkilenen bölgelerin başında Çukurova gelmekteydi. Bu nedenle bölgemizdeki pamuk ürününün makineli hasatla yapılmasına olan ilgi son iki yılda oldukça artmıştır. 2005 yılında tek tük görülen hasat makinesi 2006‘da yüzde 50‘ye çıktı. 2007 yılında, yani şu günlerde ise bu oranın yüzde 80‘lere çıkacağını düşünmekteyiz. Yüzde 100 oranında makineli hasata geçmek çok önemlidir. Hasat makinesi alan üreticiler, gelecek yıllarda da pamuk ekmeye devam edeceklerdir. Günde 450 işçi kadar ürün toplayan pamuk hasat makinesi hem maliyeti düşürüyor, hem kaliteyi yükseltiyor, hem de pamuk ekim alanlarının artmasına neden oluyor" diye konuştu.
Pamuk hasat makinesinin fiyatının çok pahalı olduğuna dikkat çeken Barut, üreticilere uygun fiyatla uzun vadede imkan sağlanmasının pamuğun geleceği açısından çok önemli olduğunu da vurguladı.