PAMUK ÜRETİCİLERİ TEPKİLİ
03.05.2007 tarihli Yeni Adana, Barış ve Ekspres Gazeteleri haberidir...
** ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bugüne kadar kütlü pamukta destekleme primi ödemelerinde dekara üst sınır olarak 650 kilo üretimin dikkate alındığını, ancak TÜGEM‘in son düzenlemeyle bu rakamı düşürdüğünü söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün (TÜGEM) 2006 yılı pamuk destekleme primlerinin dekara 407 kilo üzerinden verileceğini açıklaması, üreticilerin tepkisine neden oldu.
Edinilen bilgilere göre, TÜGEM Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, 2006 yılı destekleme primi ödemelerinde dekara üst verimin 407 kilo olarak tespit edildiği, bu değer üzerinde kalan üretim miktarlarının destekleme kapsamı dışında tutulacağı belirtildi. Bu nedenle icmallerin yeni miktara göre düzenlenerek bir an önce bakanlığa gönderilmesi istendi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bugüne kadar kütlü pamukta destekleme primi ödemelerinde dekara üst sınır olarak 650 kilo üretimin dikkate alındığını, ancak TÜGEM‘in son düzenlemeyle bu rakamı düşürdüğünü söyledi.
Son dönemde yeni tohumlar ve bitki bakım beslemeleri ile kütlü pamukta kalitenin arttığını belirten Barut, ‘‘Kaliteyi ve verimi dünya standartlarının üzerine çıkarttık. Dekara 500 kilo ürün alan da var, 700 kilo da. Şu an dünyada dekara en yüksek verim Türkiye‘de alınıyor‘‘ dedi.
Barut, 2006 yılının hasadının bitmiş olmasının yanında 2007 yılı ürünün de ekiminin yapılmaya başlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:
‘‘Türkiye‘de ortalama pamuk verimi 600 kilo, TÜGEM‘in alanda herhangi bir araştırma yapmadan bunu 407 kiloya düşürmesi şaşırtıcı. Üreticiye geçen yılki prim ödemeleri yapılmamışken, böyle bir düzenlemenin yapılmasını anlamış değiliz. Rakamın düşürülmesiyle üretici cezalandırıldı.
Hükümet, birçok uygulamasında yaptığı gibi destekleme primi ödemelerinde de ‘ben yaptım oldu‘ mantığıyla hareket ediyor. Bu uygulamada da herhangi bir çiftçi kuruluşu temsilcisinin görüşü alınmadı. Kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz.‘‘ (aa)