PAMUK ÜRETİCİSİ 1.30 YTL FİYAT İSTİYOR

PAMUK ÜRETİCİSİ 1.30 YTL FİYAT İSTİYOR
ADANA
16.08.2007
 

16.08.2007 tarihli Dünya gazetesi haberidir...

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova bölgesinin önemli tarım ürünlerinden pamuğun kilosunun avans fiyat ve primle birlikte minimum 1.30 YTL olması gerektiğini söyledi. Barut, "Pamuk hasadının yaklaştığı şu günlerde üreticiyi meraklı bir bekleyiş aldı. Üreticiyi mağdur etmemek için birim maliyetinin gözönünde bulundurulması ve bir kilogram kütlü pamuğun en az 1.30 YTL‘den alıcı bulması gerekiyor" dedi.

Dünya piyasalarında bir kilogram kütlü pamuğun şu aralar 80-80.4 YKr‘den işlem gördüğünü, dolayısıyla pamuğa verilecek avans fiyatın da dünya piyasalarındaki konjoktüre göre şekillenmesini beklediklerini anlatan Barut, "Zaten bir kilogram kütlü pamuğun üretim maliyeti 1-1.10 YTL‘yi buluyor. Buna üretici kârı eklendiğinde primle birlikte kütlü pamuğun kilosunun en azından 1.30 YTL‘ye ulaşması gerekiyor ki üretici mağdur olmasın. Geçtiğimiz yıl 34.8 YKr‘lik prim verilmişti. Bu yıl aşırı sıcak ve kuraklık nedeniyle yüzde 10-15 rekolte kaybı olacağı öngörülen pamuk için teşvik priminin yüksek tutulmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Genel Müdürü Fevzi Kılıç ise geçtiğimiz yıl kütlü pamuk ön avans alım fiyatını sezon başında 50 YKr ile başlattıklarını anımsatarak, bu rakamı sezon sonuna kadar 75 YKr‘ye kadar çıkarttıklarını belirtti. Önümüzdeki sezonda ise ön avans alım fiyatı uygulamasını yine dünya piyasalarını gözönünde bulundurarak oluşturacaklarını ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Söz konusu süreçte iç ve dış borsalardaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Fiyatlar yükselme trendine girdiğinde ÇUKOBİRLİK yönetim kurulu olarak biz de avans fiyatlarını yukarıya çekiyoruz. Bu arada, kuruma daha önce kütlü pamuk teslim etmiş olan ortaklarımıza da aradaki farkı ödüyoruz. Şimdiye kadar bu uygulamamız sürdü. Önümüzdeki sezonda da aynı uygulamaya devam edeceğiz. Amacımız, üretici ortaklarımızı mağdur etmemek. Çiftçiye hizmette sınır olmadığına inanıyor ve bu anlayışla hareket ediyoruz."

Okunma Sayısı: 1109