PAMUK ÜRETİM SEZONU BAŞLADI
Pamuk Ekenler Dikkat!
Ziraat Mühendisleri Odası Çiftçileri Uyardı
Pamuk üreticileri 2013–2014 pamuk üretim sezonuna girdi. Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Ali Rıza Öztürkmen yaptığı açıklama ile çiftçileri uyardı.
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Ali Rıza Öztürkmen "Girdi fiyatlarının çok yüksek olduğu ülkemizde ihtiyaç duyulan miktarın dışında su, gübre ve ilaç kullanımından kaçınılmalıdır" dedi.
GAP`ın başkenti Şanlıurfa`da pamuk üretim sezonu başladı. Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Ali Rıza Öztürkmen Şanlıurfa merkez olmak üzere Harran, Akçakale, Viranşehir Ceylanpınar, Siverek ve Bozova ilçelerinde pamuk tarımının yapıldığını söyledi.
Ülkede yaklaşık 5-6 milyon insanın direk ve dolaylı olarak pamuk ve tekstil sektöründen geçimini sağladığını belirten Öztürkmen,"Türk tekstil sektörü ülkemizin ihracatında lokomotif sektördür" dedi.
Şanlıurfa`nın pamuk üretiminin yaklaşık % 40-45`ini karşıladığını ifade eden Ali Rıza Öztürkmen, çiftçileri uyardı. "Şanlıurfa ilimizde 1995 yılında Harran Ovasına suyun verilmesiyle birlikte sulama kültürü gelişmeye başlamıştır. Sulamaya açılan alanlarda pamuk tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Pamuk üreticilerimiz 2013–2014 pamuk üretim sezonuna girmiş bulunmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz şu günlerde hava sıcaklığı artmaya başlamış ve önümüzdeki günlerde de artacaktır. Toprak sıcaklığının 18 °C`yi geçtikten sonra pamuk ekimi yapılabilmektedir. Pamuk tarımında en önemli girdilerden biri de tohumluk seçimidir. 2013 yılı ürünü için Tarım Bakanlığı havlı tohum ekimi sonucu elde edilen ürüne destekleme vermeyecektir. Dolayısıyla ekimi yapılacak pamuk çeşitleri sertifikalı ve havsız yani çıplak tohum olması gerekir. Ekimi yapılacak pamuk çeşitlerinin bölgemiz için mutlaka sertifikalı olması gerekir. Başka bölgeler için ekimi önerilen çeşitlerin ekiminden kaçınılmalıdır. Ekime başlamadan önce toprağın tav durumu ve mibzer ayarlarının mutlaka yapılması gerekir" şeklinde konuştu.
Çiftçilerin tarım kuruluşlarından destek alması gerektiğini vurgulayan Öztürkmen, "Erken dönem zararlıları sonucunda % 15–20 verim kaybı ve hasatta yaklaşık iki haftalık gecikmelere neden olabilmektedir. Bu nedenle tarım kuruluşlarından destek alınmalıdır. Aşırı sulamalarla bitkilerde sararma ve bitki gelişiminde gerilemeler ve sonuçta verim kaybı, tuzluluk ve çoraklaşma ile karşı karşıya kalmaktan kaçınılmalıdır. Fazla gübreleme sonucu yer altı suları kirlendiği gibi, cebimizden daha fazla paranın çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle gübreleme uygulamaları toprak analizi sonucunda ihtiyaç duyulan oranda yapılmalıdır" dedi.