PAMUK VE NARENCİYE ÜRETİCİSİ DE KURAKLIK DESTEĞİ İSTİYOR

ADANA
03.10.2007
 

03.10.2007 tarihli Dünya gazetesi haberidir. 

ADANA - Küresel ısınma ve kuraklığın Türkiye‘nin önemli üretim merkezlerinden Çukurova‘da da kendini hissettirdiğini ve bölgede başta pamuk ve narenciyede ciddi verim kayıplarının gözlendiğini belirten sektör temsilcileri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca kuraklıktan zarar gören ürünler arasına pamuk ve narenciyenin de alınmasını istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın tespit ettiği 40 ilde kuraklıktan zarar gören toplam 570 bin üreticiye önümüzdeki günlerden itibaren destek ödemesine başlayacak olduğunu ve bu ürünler arasında sadece buğday, arpa, fiğ ve korunganın yer aldığını kaydeden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, "Pamuğun üretim merkezi Çukurova‘da bu sezon kuraklıktan dolayı başta pamuk ve narenciyede olmak üzere ciddi verim kaybı söz konusu" dedi. "Limonda rekolte kaybının yüzde 40‘ları, pamukta da yüzde 50‘leri bulduğu bölgemizin hem ürün hem de üretici bazında destekleme kapsamında bırakılmasını anlamakta güçlük çekiyoruz" diyen Coşkuntuncel, "Ülke tarımının başkenti konumundaki Çukurova‘yı devre dışı bırakmak, Türk tarımını yok saymak anlamına geliyor. Bu konuda siyasi iradenin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

"Kapsam dışı olmasını anlamıyoruz"

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise kuraklık etkisinin bölgede özellikle buğday, pamuk, narenciye, mısır ve ayçiçeğinde kendini gösterdiğini ifade etti. Tarım Bakanlığı‘nca 2006-2007 tarım sezonunda yaşanan kuraklık için geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye genelinde bir çalışma başlatıldığını ve bu çerçevede bakanlığın hasarı bulunan illerde çiftçi bazında hasarların bildirilmesini istediğini anımsatan Barut, şöyle konuştu: "Ancak, o dönemde Çukurova‘da buğday hasadı tamamlanmış ve bir kayıt da alınmamıştı. Dolayısıyla, esas sıkıntının gözlendiği buğdayda Çukurova çiftçisi destek dışı bırakılmıştı. Şimdi kuraklık ödemelerine başlanılıyor ve Adana kapsam dışında. Bunu anlayamıyoruz."

Pamukta rekolte kaybının hasat devam ettikçe derinleşerek yüzde 30‘ları aştığını anlatan Barut, "Yine limonda yüzde 40‘ları aşan rekolte kaybı söz konusu. Tarım Bakanlığı, ürün ayırımına gitmeden hangi ürün kuraklıktan dolayı zarar görmüşse destekleme kapsamına almalı. Aksi taktirde bu durum üretimsizliği beraberinde getirebilir" dedi.

Okunma Sayısı: 993