PAMUKTA ZARAR BÜYÜK - EVRENSEL

MERKEZ
13.11.2006
 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi, bölgede yaşanan sel felaketinin yol açtığı tarımsal yıkıma dikkat çekti. Sigorta primini ödeyemeyen çiftçilerin çoğunlukta olduğuna dikkat çekilerek, 650 bin dekar pamuk ekili alanın sel felaketinden zarar gördüğü kaydedildi.

Şube binasında açıklamayı yapan ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Arif Karakoyunlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan sel felaketinde çarpık kentleşme sonucu dere yataklarındaki yapılaşma nedeniyle can kayıpları yaşandığına dikkat çekti. Büyük oranda tarımsal alanın da zarar gördüğüne dikkat çeken Karakoyunlu şunları belirtti: “Tarımsal alandaki ürün kayıplarını telafi etmek amacıyla Tarım Sigortaları Yasası uyarınca devlet destekli prime dayalı sigorta poliçesi düzenleme ve meydana gelebilecek tarımsal ürün zararlarının bu çerçeve içinde ödenmesi uygulamaları başlamıştır. Yoksul üreticinin, üretici primini ödeyememesi nedeniyle geniş oranda sisteme girmediği gözlenmektedir. Diyarbakır ve Batman’da ağırlıklı olarak pamuk zarar gördü.”

Zararlar karşılanmalı

Karakoyunlu, selden zarar gören ekili alanların gerçek tespitinin bilimsel ve objektif bir şekilde tespitinin yapılması ve üreticinin gelir kayıpları ile zararlarının ödenmesi gerektiğini söyledi. Karakoyunlu sözlerine şöyle devam etti: “Zararların karşılanmasında yoksul üretici ve köylünün acil yaşamsal ihtiyaçları, canlı hayvan kayıpları, hasat edilemeyen ürün miktarı, tarlaların gelecek yıl ürüne hazırlanamaması nedeniyle mahrum kalınacak ürün miktarı, alet-donanım kayıpları ve benzeri tüm kalemler dikkate alınarak yöre halkının mağduriyeti en kısa zamanda giderilmelidir.”

TALEPLER

Diyarbakır ve ilçelerinde 650 bin dekar pamuk ekili alanın sel felaketi nedeniyle zarar gördüğünü belirten Karkoyunlu, taleplerini şu şekilde aktardı:

·  Geçen yıl kilogram başına 32 Ykr olan kütlü pamuk priminin, bu yılki ürün için kilogram başına en az 50 Ykr olması,

·  Selden dolayı zarar gören tarımsal alanların tespiti Tarım İl Müdürlüğü’nün Hasar Tespit Komisyonları’nca bir an önce yapılmalı ve oluşan zararlar bir an önce tazmin edilmeli,

·  Zarar gören çiftçilerin varsa Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli.

Okunma Sayısı: 430