PİRİNÇ BASIN AÇIKLAMASI

MERSİN
21.04.2008

Kamuoyuna Duyuru

 

21/04/2008

KAMUOYUNA DUYURU  

Yerli Pirinç Üretimi Dış Güçleri Rahatsız mı Etmişti !  

Türkiye ilk defa pirinç ithalatına 1980‘li yıllarda başladı, başta ABD olmak üzere Mısır, Çin ve İtalya‘dan 100 milyon dolara yakın pirinç alan Türkiye, İthalatı hem çeltik, hem de kargo pirinç olarak iki şekilde yapıyordu. 2000 yılında kişi başına pirinç tüketimi 12 kiloya kadar yükselmesine rağmen şu anda tüketim 9 kiloya gerilemiştir.

2006 yılında TMO‘nun pirinç için uyguladığı yüzde 35 - 40 oranındaki gümrük vergisini kaldırmaması üzerine alınacak önlemler konusunda Türkiye‘yi Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikayet eden ABD ile Türkiye arasında hukuk savaşı başlamış oldu. Lobileri aracılığı ile Türkiye‘nin pirinçteki korumalarının kaldırılmasını isteyen ABD, Cenevre‘de Tarım Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinden oluşan Türk heyeti ile yaptığı görüşmelerden istediği sonucu alamamıştır.

ABD, ithalatı kısıtlayıcı tedbirleri kaldırmaması halinde Türkiye‘ye misilleme tehdidinde bulunuyordu ithalatçı firmaların daha ucuz pirinç veren Çin ve Mısır gibi ülkelere yönelmesi ABD‘yi kızdırıyordu. Türkiye pirinç ithalatındaki bağımlılığını üzerinden atmak zorundadır.

Bu sorunların ancak iç üretimi artırarak pirinç konusunda dışa bağımlığı yeneceğini düşünmekteyiz, şu andaki uygulamalarla pirinç üreticisinin desteklenemeyeceğini Tarıma elverişli alanlarının çeltik alanı olarak ruhsatlandırılması halinde Trakya bölgesinin bile Türkiye‘nin ihtiyacını karşılayacağını bilmekteyiz. Çeltik üreticisi desteklenmeli, sulama sorunlarının çözüme kavuşturulması halinde İthalata  gerek duyulmayacaktır.

Son günlerde pirinçte yaşanan sorunun Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) yanlış politikaları neticesi yaşandığını kamuoyu ile paylaşırız.

Saygılarımla

 

 

Mehmet ATEŞ

Ziraat Mühendisleri Odası

Mersin Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 1221