PİRİNÇ KRİZİ SADECE BAŞLANGIÇ - EVRENSEL

MERKEZ
28.04.2008

ZMO Genel Başkanı Günaydın, pirinçte yaşanan krizin diğer ürünlere yayılmaması için önlem alınmasını istedi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, 2007-2008 tarım yılında Güneydoğu illerinde süren kuraklık nedeniyle, kırmızı mercimek ve arpa-buğday üretiminde düşüşler meydana geleceğine işaret etti. Normal yıllarda 580 bin ton kırmızı mercimek üretilmesine karşın 2008‘de 271 bin tonluk üretim yapılmasını öngördüklerini aktaran Günaydın, Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin önlem alması gerektiğini bildirdi.

Günaydın dün düzenlediği basın toplantısında, 2006-2007 tarım yılının tüm Türkiye‘de kurak geçmesine karşın 2007-2008‘de normal yıllara yakın yağış ve sıcaklık değerlerinin tespit edildiğini belirtti. Buna karşın Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yeterli yağışların gözlemlenmediğini aktaran Günaydın, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Gaziantep ve Kahramanmaraş‘ta olağan yıllara göre yüzde 70‘lere varan düşüşler yaşandığını dile getirdi. Bingöl, Bitlis, Siirt, Hakkari, Muş, Van ve Şırnak‘ın 10 gün içinde yağış alamaması durumunda, yaşanan kuraklığın perçinleneceğine dikkat çeken Günaydın, mevcut durumun Türkiye‘nin kırmızı mercimek üretiminde ciddi tehlike sinyalleri verdiğini iletti.

‘Ekim alanları yarıya indi‘

Türkiye‘nin son 20 yılda baklagil ürünleri ekim alanlarının neredeyse yarısını kaybettiğini ifade eden Günaydın, baklagille kaplı alanların 2 milyon hektardan 1.2 milyon hektara gerilediğini söyledi. Günaydın, paralel olarak üretim miktarının da düştüğünü dile getirdi. Günaydın, baklagiller içinde, ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu‘da üretilen kırmızı mercimeğin Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Adıyaman ve Şırnak‘ta ekim alanları bulunduğunu, buğday ve arpa üretiminde de bölgenin önemli üretim merkezlerinden olduğunu kaydetti. 2007-2008 tarım yıllarında Güneydoğu‘da yaşanan kuraklık nedeniyle ZMO‘nun öngördüğü tahminleri aktaran Günaydın, buğday üretiminde 2 bin 580 bin ton, arpa üretiminde 1035 bin ton ve kırmızı mercimekte 271 bin ton düşüş beklediklerini vurguladı.

Günaydın, Türkiye‘nin diğer bölgelerinde geçen yıla göre daha iyi üretim yapılması nedeniyle, ülke buğday yeterlilik noktası olan 18.5 milyon tonluk üretim gerçekleşebileceğini kaydetti. Bununla beraber, 580 bin tonluk kırmızı mercimek üretiminin 271 bine düşmesi halinde, iç piyasada ve tüketici fiyatlarında ciddi bozulmalar meydana gelebileceği uyarısı yapan Günaydın, "Nisan 2007‘de kırmızı mercimeğin fiyatı 90 YKr/kg iken Nisan 2008‘de yüzde 133‘lük bir artışla 2 YTL 10 YKr‘ye çıkması, piyasanın buna göre pozisyon almaya başladığının göstergesidir" diye konuştu.

Önlem alınmalı

Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin baklagil piyasasının düzenlenmesi ile derhal görevlendirilmesini talep eden Günaydın, hasat sırasında üreticinin ürününe yüksek fiyat verilerek kamusal depolamaya gidilmesinin önemine işaret etti. Bu yapılmadığı takdirde fiyatların olağanüstü artacağını ve ithalat yapılmak zorunda kalınacağını vurgulayan Günaydın, pirinçte yaşanan krizin kırmızı mercimekte de yaşanabileceğini bildirdi. Türkiye‘nin kırmızı mercimek ithalatı yapmaması gerektiğini de söyleyen Günaydın, gerekli önlemler alınarak, üretici ve tüketicilerin mağdur edilmemesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 536