RASYONEL GAZETESİ / BU YIL HASAT GECİKTİ

RASYONEL GAZETESİ / BU YIL HASAT GECİKTİ
KONYA
05.07.2017

Şube Başkanımız Celil Çalış, hasat mevsiminin 20 gün geç başladığını söyledi.

 

30 Haziran‘dan itibaren yeni sıcak hava dalgasının Konya‘ya geldiğini belirten Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar, sıcaklıkların Konya genelinde 40 dereceye yaklaşacağını kaydetti. Toprağın neme doyduğunu ancak sıcaklıkların geç başladığına dikkat çeken ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış ise, hasat mevsiminin 20 gün geç başladığını söyledi.

Ramazan Bayramı ile birlikte artan hava sıcaklıkları hafta başında artarak devam edecek. Hafta başında Afrika sıcaklıkları Konya‘ya gelerek, sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar, Konya ve çevresindeki illerde sıcaklıkların çok yüksek seviyelerde seyredeceğini kaydetti. Ulupınar, "Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 3 ila 6 derece üzerinde seyredecek. Hava sıcaklıklarının hafta sonunda da aynı sıcaklıkta devam etmesi bekleniyor. 30 Haziran Cuma gününden itibaren Konya bölgesi Kuzey Afrika üzerinden yeni sıcak hava dalgasının etkisine girdi. Bu sıcak hava dalgası ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları bölgemiz genelinde hissedilir derecede artacak. İç Anadolu Bölgesi şehirlerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 6 ila10 derece üzerinde seyredecek. Bazı il ve ilçelerde sıcaklıkların uzun yıllar en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılabileceği bekleniyor" açıklamalarında bulundu.

GÜNEŞ ÇARPMASINA KARŞI DİKKATLİ OLUN

Hava sıcaklıklarının dün ve bugün 40 dereceye yaklaştığının altını çizen Ulupınar, vatandaşları çok acil olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Salı gününe kadar yüksek sıcaklıkların Konya ve çevredeki illerde seyredeceğini belirten Ulupınar, güneş çarpmasına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Ulupınar, "Bugün bölgemize bağlı il merkezlerinde tahmin edilen en yüksek hava sıcaklıklarının, Konya‘da 38 - 39, Aksaray‘da 37 - 40, Karaman ve Niğde‘de 36 - 38 derece olması bekleniyor. Sıcak hava dalgasının Salı günü bölgemizde etkisini kaybedeceği ve hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarına düşeceği tahmin ediliyor. Aşırı sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşlarımızın güneş ışınlarının dik geldiği 10-16 saatleri arası güneş ışınlarına direk maruz kalmamaları hususunda dikkatli olmaları ve sıcaktan korunmak için gerekli önlemleri almaları büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

YAĞMUR TANELERİ DOLDURDU

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış ise, 2016-2017 hasat sezonu hububat anlamında bakıldığında, Konya ilçesinde sonbahar mevsiminin yağış azlığı nedeniyle kurak başladığını kaydetti. Çalış, "Kasım ayının sonu ve 15 Aralık‘ta yağan yağmurlarla başlayıp, Şubat ayının sonuna kadar tatmin edici bir kar yağışı ile birlikte kaygılar umuda dönüştü. İlkbahar döneminde yağışlar devam ederek, nemli geçti. Şubat ayı il birlikte özellikle Haziran ayı nemli geçmesiyle, bitki her hangi bir su stresi çekmedi. Nisan ayının sonunda kuru fasulye, şeker pancarı, mısır ürünlerinin ekimi gerçekleşti. Konya‘nın Kapalı Havza olması nedeniyle kendine özgü bir iklim ve jeolojik yapısı var. İlkbahar ayının çok nemli geçmesinden dolayı hasat mevsimi 20 gün civarında geriye kaydı. Şu anda Konya‘nın belirli bölgelerinde hasatlar yapılıyor. 10 Temmuz gibi hasat Konya ve çevresinde seri bir şekilde başlayacaktır. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında hasat zamanında Konya‘da 20 günlük bir gecikme yaşanacaktır.  20 günlük gecikme ise sadece sıcaklıkların geç gelmesi nedeniyle yaşanacak. Hububat alımında bitki başak verme durumuna geldi. Bitkinin sap uzunlukları kısa oldu. Şu andaki sıcaklıkların 18 dereceden 35 dereceye çıkmasıyla, bitki olgunlaşma dönemine aniden geçti. Topraktaki nem oranıyla birlikte harman sezonuna yaklaşıyoruz. Bitki topraktan alacağını alarak, yağışlar taneleri doldurdu" diye konuştu.

HARMAN ÖNÜ TALİHSİZ AÇIKLAMA

Buğday ve arpada  tane kayıplarının en az olması, yangın tehlikelerinin olmaması için Tarım İl Müdürlüklerinin gerekli önlemleri aldığını söyleyen  Çalış, üreticilerin yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalmaması için önlemleri arttırdıklarını aktardı. Çalış, Ekonomi Bakanlığı‘nın et fiyatlarının da içerisinde bulunduğu hububat alımında gümrük vergilerini düşürülmesi açıklamasının hasat zamanı doğru olmadığını düşündüklerini kaydetti. Çalış, "Harman önü gümrük vergisi yüzde 70‘ten yüzde 40‘a düşürüldü. Üretici açısından hasat öncesi buğday ve arpa ithalatının yapılabileceğini üreticiye yapılan bir hakaret olarak görüyoruz. Dünyada un sanayi anlamında Türkiye bir numarada yer alıyor. Yani Türkiye un ithalat ettiği ürünleri buğday olarak Ortadoğu ve komşu ülkelere yoğun bir şekilde ihraç etmektedir. İthalat ve ihracat dengesi düşünüldüğünde buğday ve arpanın ithalatı da gereklidir. Harman önü yapılan bu açıklama talihsiz ve yersiz bir açıklamadır. Üreticiler bu açıklamayla birlikte kaygıya düştü. Açıklama fiyat politikasında etkili olacaktır. Üreticinin aleyhinde bir fiyatın ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi.

Okunma Sayısı: 133
Fotoğraf Galerisi