"REFORM MU? REVİZYON MU?" ANADOLU MANŞET

"REFORM MU? REVİZYON MU?" ANADOLU MANŞET
KONYA
21.05.2014

ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Tarım topraklarının toplulaştırılmasıyla ilgili ‘Tarım Reformu' diye kamuoyuna açıklanan bilginin aslında, yürürlükteki kanunun revize edilmiş hali olduğunu söyledi."

 

Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER‘ in katıldığı bir televizyon kanalında, tarım arazilerinin toplulaştırılmasıyla ilgili ‘Tarım Reformu Kanunu‘ diye yaptığı açıklamayı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, Anadolu Manşet Gazetesine değerlendirdi.

KANUN YENİ DEĞİL

"Bakan EKER‘in söz konusu açıklaması aslında, 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile 2007 yılında çıkartılan ek 5578 kanunun ile miras kanunundaki bazı maddelerin revize edilmiş halidir" diyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, arazilerin artık miras yoluyla parçalanmasının önüne geçilmeye çalışılacak iyi niyetli ve tarım topraklarının gelecek nesillere sağlıklı aktarılması anlamında faydalı bir çalışma olduğunu söyledi.

EKONOMİK KALKINMANIN ADI TARIM

Türkiye‘nin tarım ülkesi olduğunu bir kez daha hatırlatan ÇALIŞ, "Biz Türkiye‘nin ekonomik kalkınmasını tarımdan gerçekleştireceğine inanmaktayız. Bu manada Konya, Türkiye‘nin lokomotifi ve merkezidir. Çünkü Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bir çok ülkeye uygulanan projeler, Konya‘da başarılı olmuş ve ülkemiz aplike edilmiştir" diye konuştu. Arazi toplulaştırılması çalışmalarının ülke genelinde uygulanması gerektiğini vurgulayan Celil ÇALIŞ, ancak; pilot uygulamaların ve yüksek arazi toplulaştırma oranlarının elde edileceği ve diğer bölgelerde heves uyandıracağı adresin Konya olduğunu söyledi.  

TORAĞA HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖSTERMİYORUZ

"Toprağa gereken değeri gösterdiğimize inanmıyorum" diyen ÇALIŞ, şöyle konuştu; "Günümüzde hala çok parçalı üretim yaparken bitki ihtiyacını, toprak yapısını, yağış ve sulama durumunu çok dikkate almıyoruz. Hala alışıla gelmiş yöntemlere göre gübreleme ve özellikle gereğinden çok fazla toprak işlemesi gerçekleştiriyoruz. Oysa ki toprağın verim verebilir bir yapıya gelebilmesi için, 200 ila 1000 yıllık zaman dilimine ihtiyaç vardır. Ortalama 60-70 yıllık ömre sahip biz insanların toprağa gereken saygıyı, hassasiyeti göstermemiz gereken bir görev hem de gelecek nesillere toprağın kullanılabilir şekilde devredilmesi vebaldir."

UYGULAMADA ÇELİŞKİLER VAR

Hukukun prensiplerine göre ‘aynı bir konuda yeni bir kanun yapılırsa, eski kanun hükümsüzdür‘ tezini hatırlatan ÇALIŞ, konuyla ilgili bir çarpıklığa da dikkat çekti; "2005 yılında 5400 sayılı toprak koruma ve arazi kullanım kanunu çıkarılmışken, Tarım Bakanlığı hala 1984 yılında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kuruluş kanununda bulunan hükümlere göre arazi toplulaştırılması yapmaktadır. Buradaki çelişki giderilmelidir."

 

Okunma Sayısı: 124
Fotoğraf Galerisi