ROTASYON DEĞİL, MAĞDURİYET UYGULAMASI!..

MERKEZ
11.06.2014

Tarım Bakanlığına Açık Çağrı: "Çalışanlarına vefa göster..."

 

 - BASIN AÇIKLAMASI - 

ROTASYON DEĞİL, MAĞDURİYET UYGULAMASI!.. 

Tarım Bakanlığına Açık Çağrı: "Çalışanlarına vefa göster..."

12 Haziran 2014 

15 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete`de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlanmıştır. 

Yönetmeliğin Yöneticilerin yer değiştirme usulleri başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrası ile "Bakanlık taşra teşkilatı yöneticilerinin aynı unvanda 5 ve 6 ncı hizmet bölgelerinde asgari çalışma süresi en az iki yıl, diğer hizmet bölgelerindeyse aynı unvanda en az üç yıl", " azami çalışma süresi ise en çok beş yıl, kuruluşlarda en çok yedi yıl" olarak belirlenmiştir. Aynı Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi ile azami çalışma süresini tamamlayanların Yönetmeliğin yayımını takip eden altı ay içinde görev yapmadıkları illere atanacağı hükmüne yer verilmiştir. 

Yer değiştirme ya da bilinen adıyla rotasyon uygulaması, kamu bürokrasisinde uzun süre aynı görevde bulunmanın yol açtığı rehavetin ortadan kaldırılması, kendini geliştirme konusundaki istekliliğin ve iş verimliliğin artırılması, tecrübe aktarımı gibi çeşitli amaçlarla uygulamaya konmaktadır. Yönetmelik düzenlemesini, bu amaçlar açısından yararlı bir uygulama olarak değerlendirmek, ancak görevde olanların haklarının gözetilmemiş olması durumunda mümkün olabilecektir. Halen görevde olan yöneticilerin atamaları sırasında olmayan rotasyon uygulamasının, hiçbir geçiş süresi verilmeden 6 ay içinde uygulamaya konacak olması, 2011 yılında çıkan 639 sayılı KHK ile yeniden yapılanmaya gitmiş ve halen bu yapılanmaya ilişkin sorunların ve aksaklıkların yaşandığı Bakanlıkta daha büyük sorunlara yol açacağı açıktır. 

Bu sorunlar; ailevi ve geleceğe ilişkin planlamalarını, yöneticilerin çalışma süresi ile ilgili bir sınırlama olmamasını dikkate alarak yapmış olan Bakanlık çalışanları açısından, aile bütünlüğünün bozulması ve parçalanmasına kadar gidebilecek kişisel mağduriyetlerle daha da artacaktır. Ayrıca, bu tür bir kişisel mağduriyet yaşamamak veya kurulu düzenini bozmamak için idari görevden ayrılarak, bulundukları birimlerde mesleki görevlerine dönenler istenen performansı gösteremeyecek, atıl hale geleceklerdir.   

Bakanlık tüm bu olumsuzlukları göz önüne alarak halen idari görevde bulunanlar için bir geçiş süresi tanımalı, bunu en azından bir vefa borcu olarak yerine getirmelidir. Bu amaçla Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinde değişikliğe gidilerek, halen idari görevde bulunanlar için çalışma süresinin, Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren başlatılacağı ve kendi istekleri dışında, azami çalışma süresi kadar aynı görevde çalışmaya devam edebilecekleri hususuna yer verilmelidir. 

ODA`mız üyesi çok sayıda meslektaşımızın da yer aldığı çok sayıda Bakanlık Taşra Teşkilatı yöneticisi, yönetmelik düzenlemesi nedeniyle geleceklerine ilişkin büyük bir belirsizlik ve tedirginlik içinde bulunmaktadır. ODA`mız bu konuda mağduriyet yaşanmaması için gelişmelerin takipçisi olacak, çok sayıda üyemizi ilgilendiren sorunun çözümü için gerekli hukuki girişimleri sürdürecektir. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Özden GÜNGÖR

Başkan

(Yönetim Kurulu adına)

 

Okunma Sayısı: 464