RUHSATSIZ ZİRAİ İLAÇ SATAN İŞYERLERİ VE TEHLİKESİ

ŞANLIURFA
08.04.2008

Basın Açıklaması

 

RUHSATSIZ ZİRAİ İLAÇ SATAN İŞYERLERİ VE TEHLİKESİ

                               BASIN AÇIKLAMASI (YEREL BASIN)   08.04.2008                                   

Şanlıurfa 1.7 milyon hektar ekilebilir ve bunun yarısının sulanabilir tarım arazisiyle büyük bir tarımsal üretim alanına sahiptir. Zirai mücadele ilaçları, kimyevi gübreler ve tohum tarımsal üretimde mutlaka kullanılması gereken,  verimliliği artıran en önemli tarımsal girdilerdir.

Dolayısıyla üretici daha kaliteli ürün yetiştirmek için Hastalık ve zararlılarla mücadele etmek zorundadır, hibrit ve sertifikalı tohum kullanmaktadır.

Bölgemizde başlayan ilaçlama sezonunda çiftçilerimiz arazisindeki bitkilerde, görülen ve görülebilecek olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele yapmadan önce ziraat mühendislerinin, bilgilerinden faydalanmalıdır. Ziraat Mühendislerinin önermiş olduğu ilaçları kullanmalı, ilacı nasıl kullanacağı, ne dozda kullanacağı, ilaç kullanımında nelere dikkat edeceği gibi bilgileri işinin uzmanı olan Ziraat Mühendislerinden öğrenmelidir."

Köylerde yasak olmasına rağmen, seyyar araçlarla zirai ilaç satışı yapılmaktadır. Bu kişilerin satmış oldukları ilaçlar insan sağlığı yönünden de büyük tehlikeler oluşturmaktadır. İçeriği belli olmayan hatta kaçağın bile sahtesini yapabilen art niyetli kişiler tarafından ambalajlar içerisine çeşitli kimyasallar konularak satılan bu ilaçlar insan sağlığını da tehdit etmektedir. 

 Ziraat ile ilgili bilim adamlarının, Ziraat Mühendislerinin,   dışında konuyla ilgisi olmayan kişilerce arazi kontrolleri yapılmakta olup, ilaç ve öneride bulunulmaktadır. Böyle kişiler tarımsal ürünlere ve üreticilere büyük zararlar vermektedirler.

Tarım mesleği kendi içerisinde uzmanlık ister. Herkesin meslek etiğine saygılı olması gerekirken, hiçbir vasfı olmayan bu insanlar tarım sektörüne büyük zararlar vermektedir. 

Zirai ilacın kullanılması çiftçilere doğru anlatılmadığı taktirde ölümlere yol açmaktadır ve üretim kayıplarına neden olmaktadır. Bundan dolayıdır Şanlıurfa‘da Tarım il Müdürlüğüne ve ilçe müdürlüklerine kayıtsız bir sürü zirai ilaç ve tohum satan onlarca işyeri vardır, bu işyerleri insan sağlığını tehlike altına almaktadır geçmiş yıllarda da birçok insanın ölümüne sebebiyet verilmiştir ayriyeten üretim düşüklüğünden dolayı hem çiftçileri mağdur etmekte hem de milli servete zarar verilmektedir.

Bu tür olumsuzlukların olmaması için Yetkili mercilerin denetimlerini sıklaştırmalarını ve ruhsatsız, kaçak, sahte zirai ilaç ve tohum satan yerleri bir an önce kapatmalarını umut ediyoruz.  

 

Abdullah MELİK

Ziraat Mühendisleri Odası

Şanlıurfa Şube Başkanı 

Okunma Sayısı: 3253