SAMSUN CANLI HABER TV UYAN SAMSUN PROGRAMI - 11 EKİM 2017

SAMSUN CANLI HABER TV UYAN SAMSUN PROGRAMI - 11 EKİM 2017
SAMSUN
11.10.2017
 

 Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, konuk olarak katıldığı Samsun Canlı Haber TV‘ de canlı olarak yayınlanan "Uyan Samsun" programında fındık ve tütünle ilgili açıklamalarda bulundu.

Samsun‘ un Karadeniz‘ in tarım başkenti olduğunu ifade eden Tosun, "iki ova ve bu iki ovayı sulayan iki tane ırmak başka hiç bir yerde yok neredeyse. Samsun‘ a özel ürünler olarak baktığımızda sadece yetişen ürünler değil bu ürünlerin ülkemiz ekonomisine katlısına bakıldığında tarım ürünleri ihracatında birinci sıra fındık, ikinci sıra üzüm, üçüncü sırada tütün var. Bu ilk üç içerisindeki iki ürün Samsun için çok önemli" diye konuştu.

TÜTÜNE SAHİP ÇIKILMALI

Tütüne ve tütün üreticisine sahip çıkılması gerektiğini belirten Tosun, "Tarım ürünleri ihracatında üçüncü sırada olan bir ürünün üreticisine sahip çıkmazsak bir taraftan bindiğimiz dalı kesiyor oluruz. Dolayısıyla koruyup kollamamız gereken üretimde üreticidir. Bir üretimde devamlılığı sağlayacaksanız üreticiye kazandırdığınız sürece olacaktır. Tarımda artık üretici üretime sırtını dönmeye başladı. Tarımla uğraşan kesim yaşlanmaya başladı. Tütün neden önemli? 1 kilo tütünden yaklaşık 50 paket sigara çıkıyor. Bugün 20 liralık bir tütünden, bir paket sigaranın 10 lira olduğunu kabul etseniz 50 pakette 500 lira. Dolayısıyla 20 liranın 500 liralık gibi bir katma değeri üretebildiği bir ürün. Tütüne ve tütün üreticisine sahip çıkmanın önemi bu yüzden misli misli önemli. Tütünü bu hale getiren tekelin satılması ve özelleştirilme süreciydi. Bizler bindiğimiz dalı keserek gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

BİRLİKLER PİYASAYA SOKULMALI

Tosun, fındığın şu an son 5 yılın döviz kuru ile en düşük alım fiyatıona sahip olduğunu belirterek, "Tarım ürünleri içerisinde ikinci ve üçüncü sıradaki üzümü ve tütünü topladığınızda bir fındık yapmıyor. Dolayısıyla fındık bu kadar önemli bir ürün. Türkiye‘ nin son 10 yıllık tarım ürünü ihracatına baktığımızda bu ürünlerin toplam cirosu olarak 31 alt ürün incelenmiş ve fındık açık ara 1. sırada. Üreticinin en çok mağdur olduğu ve gündemde olan konu fiyat olayı. Yaklaşık dünya fiyat üretiminin yüzde 70‘ ini Türkiye sağlıyor. Bunun da yaklaşık yüzde 80-85‘ ini ihraç ediyor. Dolayısıyla bu kadar önemli bir ürüne daha fazla sahip çıkılması lazım. Dünyada en büyük fındık ihraçatcı firmayı, en büyük ithalatçı firmaya satıldığı başka bir ülke göremezsiniz. Bundan kaynaklanan sorunları çözümlemek için FİSKOBİRLİK ya da ona benzer üretici birliklerinin yeniden piyasaya sokulması ve fındığa hakim olması lazım" diye konuştu.

Mine ŞEN - Samsun Haber    

Okunma Sayısı: 211