SAMSUN ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

SAMSUN ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ BASIN AÇIKLAMASI
SAMSUN
15.05.2014

Basın açıklamasına Şubemizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Tuba CİNGÖZ katıldı.

 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca bir ay gibi kısa bir süre önce başlatılan ve yapımı hızlı bir şekilde ilerleyen Bandırma Vapuru - Kuş Cenneti Sahil Yolu hakkında Samsun Çevre Birlikteliği olarak 15 Mayıs 2014 tarihinde Bölge İdari Mahkemesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasına Şubemizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Tuba CİNGÖZ katıldı. Yapılan basın açıklaması aşağıdadır.

Değerli basın emekçileri,

Öncelikle Soma`da canlarımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

Manisa`nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen kazada, şimdiye kadar 280`i aşkın maden işçisi hayatını kaybetmiş, 100`ü aşkın işçi çeşitli derecelerde yaralanmış, içeride olduğu halde kaç kişi olduğu hala kesin olarak bilinemeyen işçilerimizden ise henüz haber alınamamıştır.  

Yaşadığımız bu büyük acı nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygı ile anıyor, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı, maden ocağında mahsur kalan emekçilerin bir an önce kurtarılmalarını ve yaralıların sağlığına kavuşmalarını diliyoruz.

Değerli basın,

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca bir ay gibi kısa bir süre önce başlatılan Bandırma Vapuru-Kuş Cenneti Sahil Yolu yapımı hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Samsun,  Anadolu`nun Karadeniz`e açıldığı bölgenin en önemli sahil kentidir.

Söz konusu sahil, Türkiye`nin en uzun ve en güzel kumsal sahilidir.   

Samsun Kenti ve kentlisi, merkezde Doğu Park ve Batı Park dolgu alanları, Liman, Oteller, raylı sistem, Gar binası gibi birçok uygulama ile denizden koparılmıştır.

Kent dışından gelenler de dahil olmak üzere halk; sadece Atakum`dan Ondokuzmayıs İlçesine kadar olan sahil şeridinde denizle buluşabilmektedir.

Söz konusu bölgelerin sahili ve denizi kentimiz halkı ve çevre illerden gelenler tarafından yazın denize girmek, güneşlenmek ve dinlenmek amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır.

Aynı zamanda Samsun ve çevre il,ilçe halkının da yazlık evlerinin bulunduğu yazlık bir yerleşkedir. 

Söz konusu sahil yolunun ulaştığı Kuş Cenneti ise Avrupa Kuş Alanları envanterindeki en önemli dört kriterden üçüne sahiptir. Su basar ormanları ise doğanın bir lütfudur. Delta 1998 yılında Türkiye`nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde Ramsar listesine dahil edilmiştir.  

Yapılmakta olan sahil araç yolu ile Samsun`un doğusundan batısına kadar olan sahil talan edilmiş olacak, ekolojik denge bozulmuş ve geri dönüşü mümkün olmayan bir doğa katliamı yaşanmış olacaktır. Hali hazırda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden sahil yolu, planlarda Taflan sınırına kadar işlenmiştir. Taflan sınırından sonra ise planlarda söz konusu yol hiç yer almamaktadır. Fiilen yapılmakta olan söz konusu yol, yer yer yeşil alan yer yer kıyı, bir çok yerde de denize kaya doldurularak gerçekleştirilmektedir. Yapılmakta olan sahil araç yolu tamamıyla hukuksuz ve gayri yasaldır. 

Hiçbir yasal mevzuata uymamakta, idari olarak keyfi işlem ve eylemlere dayanmaktadır. Davaya konu plan değişiklikleri ve bu plan değişikliklerine istinaden yapılmakta olan sahil araç yolu; bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanmamakta olup plan ana kararlarının sürekliliğini, bütünlüğünü de bozmaktadır. Kıyı Kanunu ve Çevre Kanununa aykırıdır. Türkiye`nin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Plan Yapımına ait esaslara dair yönetmelik hükümlerine aykırıdır. Kamu yararı taşımamaktadır. Özellikle de Samsun halkına sorulmamış ve genel kabul görmemiş bir proje olup kamu yararı taşımamaktadır. 

Sahil yolunun yapılıp bitirilmesi neticesinde;

•          Samsun halkının sahilden yararlanma hakkı elinden alınmış olacak,

•          Samsun halkı ancak ve ancak beton yığınlarının ve kayaların arasından denize girebilecek,

•      Samsun halkı kumsalı olan sahilini kaybetmiş olacak, kıyının tümden ekolojik dengesi bozulacak,

•          Ramsar listesine dahil olan kuş cenneti ve su basar ormanları etkilenecektir.

Belirtilen bunca olumsuz etkiye ve itirazlarımıza rağmen; Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir bilimsel inceleme yaptırılmaksızın, görüş alınmaksızın, üstelik yasalara aykırı olarak ve hiçbir plana bağlı olmaksızın yapılan sahil araç yolu, şu anda halkın iradesini temsil eden Meclis Üyelerimize Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında onaylattırılarak oldu bittiye getirilmek suretiyle hukuksuzluk aşılmaya çalışılmaktadır.

Bizler, 2001 yılında Sahilimi İstiyorum Kampanyasına katılım imzası atmış Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları , uygulandığı yer ve koşullar bakımından doğru bulduğu o tarihteki girişime destek olmuştur. Odalarimizin herseye karsi ciktigi yakistirmasi dogru degildir. Bizler temel yaklasim olarak yol yapilmasina ve sahil düzenlemesine karşı degil,kumsallarin yok edilerek,yasa ve yonetmeliklere aykiri olarak yapilan bu yola karşiyiz. Yasa ve yonetmeliklere ve kamu yararina aykiri,hukuksuz olarak yapilmakta olan bu uygulamaya yarginin "dur"diyecegine inaniyoruz.

Saydığımız tüm bu sebeplerden dolayı; kanunlara açıkça aykırı bu projenin bir an önce durdurulması ve iptal edilmesi için TMMOB Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubeleri tarafından  İdare Mahkemesine başvuru yapılarak hukuki süreç başlatılmıştır. Bundan sonraki aşamada Kentimiz ve yaşam alanlarımıza yapılan hukuka aykırı müdahalelere karşı mücadelemizi geçmişte de çok büyük kazanımlara imza atmış Samsun Çevre Birlikteliği olarak devam edeceğimizi değerli kamuoyumuza saygı ile duyururuz.15.05.2014

SAMSUN ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ

ÇEVRE MÜH.OD.SAMSUN ŞB.                                               

MİMARLAR ODASI SAMSUN ŞB.                                  

İNŞAAT MÜH.OD.SAMSUN ŞB.                       

MAKİNA MÜH OD.SAMSUN ŞB.                      

ELEKTRİK MÜH.OD.SAMSUN ŞB.                 

ZİRAAT MÜH.OD. SAMSUN ŞB.                      

SAMSEV      

ADD

SES

KESK

ECZACILAR OD.SAMSUN ŞB. 

DİŞ HEKİMLERİ OD.SAMSUN ŞB.

SAMSOK

ATAKUM KENT KONSEYİ

HALK EVLERİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

SAMSUN ATATÜRK KÜLTÜR VAKFI

TÜKODER

 

Okunma Sayısı: 197
Fotoğraf Galerisi