SAMSUN GAZETESİ: GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI, ZAMLAR TÜKETİCİYİ ÇARPACAK-2 ŞUBAT 2021

SAMSUN GAZETESİ: GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI, ZAMLAR TÜKETİCİYİ ÇARPACAK-2 ŞUBAT 2021
SAMSUN
14.02.2022
 

Samsun Ziraat Odası’ndan Açıklama: ‘Girdi Maliyetleri Arttı Zamlar Tüketiciyi Çarpacak’

 Samsun’da gübre ve zirai ilaçlara yapılan zamların yanısıra elektrik zammı nedeniyle birçok çiftçi sulama yapamadığı için ekim yapamazken, Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Bayzat, zamların devam edeceğini savundu

Gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini savunan Samsun Ziraat Odası 2. Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, “Bu artışın suçlusu çiftçi değildir. Türkiye’de uygulanan yanlış tarım politikasıdır. Bugün çiftçi desteklenmediği gibi, yapılan son zamlarla birlikte çiftçi artık üretim yapamaz hale getirilmiştir” dedi.

SULAMA MALİYETİ İLK SIRADA

Samsun’da bu yıl kuraklık yaşanmasa bile tarımsal sulama maliyeti tüketiciye yansıdı. Yılbaşı gecesi özellikle elektriğe bir seferde yapılan yüzde 92’lik zamla, çiftçinin elektrik sulama maliyeti kalemler arasında ilk sıraya yükseldi. Elektrik ve gübreye yapılan son zamlardan sonra geçtiğimiz sonbahar çiftçi ekim yapamazken, bu durum gıda fiyatlarına yansıdı. Gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini savunan Samsun Ziraat Odası 2. Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, “Bu artışın suçlusu çiftçi değildir. Türkiye’de uygulanan yanlış tarım politikasıdır. Bugün çiftçi desteklenmediği gibi, yapılan son zamlarla birlikte çiftçi artık üretim yapamaz hale getirilmiştir. Elektriğe yapılan zam sonrası kuyudan su çekemez hale gelen çiftçi ekim yapamadı. Azalan üretimle birlikte tarım ürünlerinde de artış gerçekleşti” dedi. 2020 yılında 1 ton gübre fiyatının bin 800 TL’den 2021 yılında 4 bin 100 TL’ye yükseldiğini aktaran Bayzat, “2019 yılında 2.50 TL olan tohum, 2021’de 5 TL’ye yükseldi. Yine zirai ilaçlarda çok ciddi artış yapıldı. Son yapılan elektrik zammı ise tuzu biberi oldu” diye konuştu.

‘MERCEK ALTINA ALINMALI’

“Öncelikle tarım politikası tekrardan mercek altına alınmalıdır” diyen Bayzat, Türkiye’de tarımın elverişli hale dönüştürülmesi ve çiftçinin haklarının korunmasıyla ilgili 3 şartı sıraladı: 1- Tarım toprakları korunarak, kesinlikle tarım dışı kullandırılmayacak. 2- Çiftçi girdiler noktasında (mazot, gübre, su, ilaç vs.) desteklenecek 3- Çiftçinin ürettiği ürünün getirisi, kooperatifler aracılığıyla sağlanacak. Belediyeler aracılıktan çıkartılacak.

‘FINDIĞIN MALİYETİ DÜŞÜK GETİRİSİ YÜKSEK’

Çarşamba ovasında 80 bin hektar tarım arazisi mevcut olduğunu, bunun yüzde 50’si fındık, yüzde 20’sinin ise söğüt ve kavak ağacından oluştuğunu dile getiren Bayzat, “Kalan yüzde 30’luk kısımda ise seracılık ile sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Maliyetinin düşüklüğü ve getirisinin yüksekliğiyle tercih edilen fındık, burada gün geçtikçe daha çok alanda ekiliyor. TMMOB olarak, bu stratejinin doğru olmadığını söylüyoruz. Çarşamba’da tarım alanlarının en fazla yüzde 25’lik kısmında fındık ekimi yapılmalıdır. Yine Bafra ovasının yüzde 78’lik sulak tarım arazisinde çeltik üretimi yapılıyor. Yine bu da çok yanlış bir tarım politikasıdır. Oysa bu ovaların sadece yüzde 25’lik kısmında bu üretim yapılsa, geriye kalan alanlarda sebze ve meyve üretimi yapılabilir” diye konuştu.

 BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRIDA BULUNDU

Samsun Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde düzenli olarak paylaşılan hal fiyatları ile tüketiciye yansıyan fiyatlar arasında uçurum olduğunu da savunan Bayzat, “Örneğin halde iki buçuk liraya satışa çıkartılan Çarşamba domatesi, manavda veya markette on liraya satılıyor” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin üretim yapan çiftçi ile tüketiciyi buluşturacağı alanlar oluşturması gerektiğini söyleyen Bayzat, “Bu sayede hem aracılık yapıp oturduğu yerden para kazananlar ortadan kalkacaktır. Hem de çiftçi emeğinin karşılığı alacak. Tüketici de daha ucuza ürün satın alabilecektir.

Okunma Sayısı: 112
Fotoğraf Galerisi