SAMSUN KENT SEMPOZYUMU (KAMU YARARI VE TMMOB )

SAMSUN KENT SEMPOZYUMU (KAMU YARARI VE TMMOB )
SAMSUN
24.04.2015

17-18 Nisan 2015 tarihlerinde "SAMSUN KENT SEMPOZYUMU" yapıldı. (KAMU YARARI VE TMMOB )

 

TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu‘nca düzenlenen Kent Sempozyumu 17-18 Nisan 2015 tarihlerinde DSİ Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

TMMOB adına TMMOB Samsun İKK tarafından düzenlenen, Samsun kent sorunlarının küresel, ulusal ve çevre etkenleri ile birlikte ele alındığı bu sempozyumun Düzenleme Kurulunda Şube Başkanımız Hayati TOSUN, Yürütme Kurulunda İKK Temsilcimiz ve Şubemiz Sayman Üyesi Tarık ÖNCÜ Odamızı temsil etti.

Sempozyumun açılışında TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Adnan KORKMAZ, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin ŞAHİN ve Şehir Plancıları Odası Başkanı Orhan SARIALTUN birer konuşma yaptılar.

Sempozyumun 2. günün ilk oturumu "TARIM VE SAMSUN" idi. Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanımız Hayati TOSUN‘ un oturum başkanlığında konuşmacılar sunumlarını yaptılar.

Tarımsal Kuraklık ve Samsun konusuyla Doç. Dr. Tekin KARA

(OMÜ Ziraat Fakültesi - Yönetim Kurulu Üyemiz)

Samsun İli, Türkiye‘ nin kuzeyinde kalan; toplamda yaklaşık 180 000 hektar alana sahip verimli ovalardan oluşan ve ana gelir kaynağı bu ovalarda yapılan TARIM olan bir İlimizdir.

Kuraklık, deprem, gibi doğal afetlerin oluşumu engellenemez. Bu nedenle, kuraklık yönetimi asla kısa süreli bir kriz yönetimi olarak düşünülmemelidir

Kuraklık yönetimi, uzun dönem su kaynakları yönetimi çerçevesi içerisinde, ortaya çıkan baskı durumunu izleme ve yönetme ile odaklanılan bölgedeki iklim değişkenliği ile ilişkili diğer afetlere de vurgu yapan bir risk yönetimi süreci olarak görülmelidir.

TARSİM havuzda "tüm bitkisel ürünler için; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile yaş meyve, sebze ve kesme çiçekleri için doludan kaynaklanan kalite kaybı sigorta kapsamındadır.Kuraklık da tarımsal sigorta kapsamına alınmalıdır‘‘dedi.

Samsun‘ da Tarım Arazilerinin Amaç Dışı Kullanımı konusuyla Murat AKAR

(DSİ 7. Bölge Müdürlüğü - 8. Dönem Şube Başkanımız)

Samsun‘ da Tarım Arazilerinin Amaç Dışı Kullanımı konusu sonuç önerileriolarak, 2005  yılında kabul  edilen "Toprak Koruma  ve Arazi Kullanım Yasası"ndan,

2005-2014 dönemini kapsayan 10 yıllık süreçte; ne ülke genelinde, ne de Samsun özelinde beklenilen fayda ne yazık ki sağlanamamış  ve tarım arazileri, başta sanayi, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda  amaç dışı kullanıma açılmış  ve üretim dışına çıkmaya devam etmiştir.

Tarım arazilerinin % 70 i ova topraklarından oluşan Samsun‘da ,özelliklealüvyonal toprak yapısının yer aldığı Kızılırmak  ve Yeşilırmak deltalarının oluşturduğu Bafra ve Çarşamba Ovalarında amaç dışı arazi kullanım talepleri Samsun İl Toprak Koruma Kurulu tarafından iki defa düşünülerek karara bağlanmalıdır.

5403  Sayılı  Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası‘nın  13. Maddesinde yer  alan  istisnalar  daraltılmalı , tarım arazisinin amaç dışı kullanımına olanak  tanıyan " KAMU YARARI  " kavramı  açıklığa kavuşturulmalıdır.

Tarım dışı  amaçlı izin verme sürecinde ,alternatif alan arama konusunda gerekli özen gösterilmeli , temel  yaklaşım tarım topraklarının korunması olmalıdır.Tarımsal alanların bu vasıflarını  kaybettirilmesine imkan verilmemelidir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  bünyesinde, toprak etüt  ve haritalama, toprak ve arazi sınıflandırma, toprak kaynakları  veri bankası ,arazi kullanım planlaması , tarımsal alt yapı hizmetleri v.b konularda ülke düzeyinde çalışmaları  yürütebilecek gerekli teknik ve mali kaynaklara sahip, güçlü bir kurumsal yapılanmaya ivedilikle  gidilmelidir.

Bu ovaların korunması İl Toprak  Koruma Kurulu‘nun  öncelikli  görevi  olmalıdır‘‘ dedi.

Süt Üretimi ve Sokak Sütçülüğü konusuyla Doç. Dr. Savaş ATASEVER

(OMÜ Ziraat Fakültesi - 7. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi)

Süt Üretimi ve Sokak Sütçülüğü konusu sonuç önerileri olarak,

Küçük ölçekli ve dağınık yapılı işletmeler, kayıtdışılık, eğitim ve altyapı sorunları, örgütsüzlük konularında sıkıntılar olup, Türkiye‘de tarımsal nüfusun azaltılması ya da işletmelerin büyütülmesi veya modernleştirilmesi konusunda bir politika bulunmamaktadır.

Üretim miktarları konusunda hedefler ortaya konulmalıdır.

İldeki küçük sığırcılık işletmelerinin bir birlik veya kooperatif çatısı altında örgütlenerek sütlerini buraya satmalarının yanında, küçük aile işletmelerine yönelik eğitimler düzenlenmesi, işletmelerde süt kalite testlerinin rutin olarak ayda birer kez yapılarak sonuçların kaydedilmesi gibi uygulamalar, elde edilen sütün nitelik ve niceliğini yükseltebilecek yaklaşımlar olarak önerilebilir.

Bunun yanında, çoğu AB ülkesindeki gibi yüksek kalitedeki süte yüksek fiyat uygulaması olarak özetlenebilecek bir "prim-ceza" prosedürünün yaşama geçirilmesini, sığırcılık işletmelerinden elde edilen inek çiğ sütlerinde kaliteyi artırma yolundaki en önemli aşama olarak görmek olasıdır‘‘ dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanımız Hayati TOSUN kapanış kısmında ;

ZMO olarak Tarımda Problemler ve Çözüm Yolları Önerilerimizi her ortam ve toplantıda ifade ettiğimiz gibi;

1-Tarım arazilerinin tarım dışı kullanılmasının önlenmesi

2-Samsun ili tarımsal üretiminde stratejik ürünlerin belirlenmesi ve önceliklerinin planlanması

3-Seçilen ürün gruplarında tarımsal sanayiye ve üreticiye destek verilmesi

4-Kırsal kalkınma ve gelişmeyi sağlayacak arazi toplulaştırılmasının sağlanması ancak küçük çiftçinin madur edilmemesi,

5-Tarımsal ürünlerde üretici-tüketici arasındaki zinciri daraltmak, üretici ile tüketiciyi buluşturmak.

6-Tarımsal üretimde kullanılacak teknoloji ve araç parkı modernizasyonuna destek vermek

7-Arazi varlıklarının ıslahı ve uygun altyapı yatırımlarının sağlanması

8-Uzman teknik personelin istihdamına teşvik sağlanması - Ziraat Mühendisi

9-Tarımsal üretimde markalaşmaya destek verilmesi

10-Tarımın yönetiminde kamu-özel sektör STK ve üreticilerin oluşturduğu ortak planlama ve yönetimin oluşturulması,

önerilerimizi buradan tekrar ifade ediyoruz.

Tarım politikalarında insan, çevre yani yaşam hakim olmalı. Siyaset kabusu olmayan ortak aklın tüm paydaşların içinde olduğu bir tarım politikası hakim olmalı.

Tarımda nüfusun istihdamı sosyal bir faaliyettir veya iktisadi bir faaliyettir tartışması artık komiktir.

Tarım arazilerinin korunması için, TARIMSAL KORUMA ALANLARININ  KURULMASINI İSTİYORUZ dedi.

ORTAK AKIL VE KAMU YARARI, TARIMIN OLDUĞU GİBİ YAŞAMIN DA ANA UNSURUDUR‘ mesajı ile toplantı sona erdi.

Okunma Sayısı: 353
Fotoğraf Galerisi