SAYDAM OL HESAP VER - CUMHURİYET

MERKEZ
11.08.2011

Etik Kurulu’nun suçlu bulduğu KİPTAŞ tarım arazisine kurduğu evlerin satışını da sürdürüyor

 

 

 

 

© Başbakanlık Etik Kurulu, şerefiye bedellerini duyurmayan KİPTAŞhakkında rapor hazırladı. Raporda "Kamu görevlileri, halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınmalı" denildi. Ziraat Mühendisleri Odası ise tarım arazisine kurduğu projenin satışlarını yargı kararına karşı sürdüren KİPTAŞ hakkında yıkım kararı istedi.

FIRAT KOZOK

ANKARA - Başbakanlık Etik Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin konut yapım firması olan KİPTAŞ`ı "şeffaf" ve "hesap verebilir" olmaları yönünde uyardı.

KİPTAŞ tarafından gerçekleştirilen konut satışlarında hak sahiplerinin yerleri, teslim aşamasında kurayla belirleniyor. Konum itibarıyla farklı cephelerde olan daireler için artı ve eksi şerefiye bedelleri uygulanıyor. Başbakanlık`a başvuran bir kişi, herhangi bir yolsuzluğa ve haksız kazanca neden olmaması için kura çekiminden önce hangi dairenin ne kadar şerefiye bedelinin olduğu ve toplamdaki şerefiye bedellerinin sıfıra eşit olduğunu görebilmek amacıyla KİPTAŞ`tan defalarca bilgi istediğini, ancak şerefiye bedellerinin açıklanmayacağının belirtildiğini söyledi. Başvuru sahibi, 7 Aralık 2010 tarihinde yapılan kura çekiminde çekilişe katılacak kişiler tarafından şerefiye listelerinin kuradan önce ilan edilmesinin istenildiğini, fakat KİPTAŞ yetkilileri tarafından bu talebin karşılanmadığını, bu durumun çekilişe katılacak kişiler tarafından protesto edilmesi üzerine şerefiye listelerinin kura çekiminin yapılacağı yerin dışındaki bir panoda ilan edildiğini ve böylece kura çekimine başlandığını savundu.

Oybirliğiyle suçlu

Başbakanlık Etik Kurulu tarafından yapılan incelemede KİPTAŞ oybirliği ile suçlu bulundu. Başbakanlık hazırladığı raporda, şöyle dedi:

"İdarenin şerefiye bedellerini kura öncesi asmak mecburiyeti olmadığına ilişkin tutumuna karşılık, kamu yönetiminde saydamlık, hesap verilebilirlik ve güven ilkelerinin gerçekleşmesi bakımından bu tür işlemlerde bilgilendirme gereklidir. Kamu görevlileri, halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınmalı ve halkın bilgi edinme hakkını kullanmasına yardımcı olmalıdırlar."

Tarım arazisine yapılan konutların imar planı iptal ama

Karar ortada satış sürüyor

İstanbul Haber Servisi - KİPTAŞ`ın Büyükçekmece`de "mutlak tarım arazisi"nde inşaatına başladığı "Tepecik Konutları"nın satışı, projeye dayanak oluşturan imar planının iptal edilmesine karşın sürüyor. İmar planının iptali için dava açan Ziraat Mühendisleri Odası, tarım arazilerine yönelik tahribatın bir belediye şirketi olan KİPTAŞ eliyle yürütülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak yargı kararlarına uyulması çağrısı yaptı.

Yasadışı inşaat

Karara karşın Tepecik Konutları, KİPTAŞ`ın internet sitesinde "satışı devam eden projeler" arasında gösteriliyor. Evlerin, 24 ay sonra sahiplerine teslim edileceği belirtilerek "Büyükçekmece Gölü ve Marmara Denizi`ne nâzır konumuyla Tepecik Konutları, KİPTAŞ güvencesiyle sizi bekliyor" ifadeleriyle reklamı yapılıyor. KİPTAŞ`a tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, bu duyurunun web sayfasından hemen kaldırılmasını ve bölgede şu ana kadar yasadışı yapılan tüm inşaatların derhal yıkımına başlanmasını istedi. İstanbul`un yüzölçümünün sadece yüzde 28`ini oluşturan tarım arazilerinin de kaybedilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan bir noktaya varılacağına dikkat çeken Tuncer, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin son tarım alanlarını da yok edecek yasadışı konutlar yapmaktan vazgeçmelidir" dedi.

Mutlak tarım arazisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin toplu konut uygulamalarını gerçekleştiren İstanbul Konut, İmar, Plan, Turizm, Ulaşım, Sanayi ve Ticaret AŞ`nin (KİPTAŞ) Tepecik`e bağlı Türkoba`da "mutlak tarım arazisi" üzerinde 2008 yılında inşaatına başladığı "Tepecik Konutları"nın dayandığı imar planının iptali için Ziraat Mühendisleri Odası dava açtı. Yargı süreci devam ederken arazi üzerindeki bilirkişi incelemeleri sonucu, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü 21 Ekim 2008`de KİPTAŞ`a, "tarımsal alanda kaçak uygulama" yaptığı gerekçesi ile 344 bin 240 liralık ceza kesti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, konut projesini, imar planlarına uygun olduğu ve ruhsatlı yapıldıklarını belirterek savundu. Ancak İstanbul 5. İdare Mahkemesi, tarım arazisi üzerinde konut yapma projesinin önünü açan 1/5 bin ölçekli Nâzım İmar Planı`nı 24 Aralık 2010 tarihinde iptal etti. Kararda, Tepecik`teki mutlak tarım arazilerinin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu`ndaki şartlar yerine getirilmeden ve ilgili kurumlardan olumlu görüş alınmadan yapılaşmaya açılmasını öngören Nâzım İmar Planı`nın, imar mevzuatı ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna hükmedildi.

 

Okunma Sayısı: 570