`ŞEHİR` YARGIDA - MERHABA GAZETESİ

`ŞEHİR` YARGIDA - MERHABA GAZETESİ
KONYA
23.06.2014

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinin bir bölümünün hastane yapımı için Sağlık Bakanlığı`na devrine tepki sürüyor. ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, "Toprak Koruma Kurulu devri iptal edebilir" dedi

 

Şehir Hastanesi‘nin yeriyle ilgili tartışma sürüyor. Bir süredir kamuoyunun da yakından takip ettiği Konya Şehir Hastanesi arsasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde AK Parti Konya Milletvekili Mustafa BALOĞLU bir açıklama yaparak, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde bulunan tarım arazilerinin bir kısmının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın onayı ile Sağlık Bakanlığı‘na devredildiğini ve Hastane inşaatının biran önce başlayacağını açıklamıştı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın arsa tahsisi için onay vermesinin yeterli olmadığını ve Toprak Koruma Kurulu‘nun izni olmadan inşaatın başlayamayacağını ifade etti. Geçtiğimiz şubat ayında sağlık yatırımlarından sorumlu Milletvekili Mustafa BALOĞLU, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN‘ın talimatıyla Şehir Hastanesi‘nin Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün arazisi üzerinde yapılacağının kararlaştırıldığını açıklamıştı. 1 milyon metrekarelik arazi üzerinde yapılması planlanan hastane inşaatı için tarım arazisinin seçilmesi üniversiteler ve odalar ve pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından tepki ile karşılanmıştı. Tepkilere rağmen geçtiğimiz perşembe günü Milletvekili Mustafa BALOĞLU bir basın açıklaması düzenleyerek enstitüsü bünyesinde bulunan tarım arazilerinin 965 bin metrekare bölümünün Tarım Bakanlığı‘nın 13.6.2014 tarih 329 sayılı yazısı ile Sağlık Bakanlığı‘na devredildiğini açıklamıştı.

DEVİR ‘KANUN‘A AYKIRI

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın araziyi devrettim oldu şeklindeki tutumunun yanlış olduğunu belirterek, " Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı evet demiş olabilir fakat tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı kanun ile engellenmiştir. 2005 yılında yine bu hükümet tarafından çıkarılan 5403 Sayılı ‘Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu‘na göre arsanın devri için önce ‘Toprak Koruma Kurulu‘nun onayının alınması gerekiyor" dedi. Hastane yapımına karşı olmadıklarının altını çizen ÇALIŞ, "Biz hastanenin verimli bir tarım arazisi üzerine inşa edilmesine karşıyız. Enstitüsünün bulunduğu bölge Konya sanayisinin tüm duman, is ve kokusunun etkisi altında. Bölgede ciddi bir hava kirliliği var. Konya çöplüğü ve kanalizasyonunun çıkış noktasına yakın ve halen bu gün bölge insanının kokusundan rahatsız olduğu bir bölgedir. Hayvan pazarı o bölgede. Bu bölge tarihi Aslım Bataklığı ve daha 50 yıl önce Beyşehir Gölü son sularının biriktiği bir göl yatağıdır. Yine bataklık olmaya adaydır. Bu şartlarda burada devasa bir hastane kompleksinin yapılması akıl ve mantıktan uzaktır" diye konuştu.

BÖLGENİN KADERİ TEHLİKEDE

Gelecek nesiller için toprağın korunması gerektiğini söyleyen ÇALIŞ, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu arazide ülke tarımı, tohumculuğu için iyi şeyler yapılıyor. Biz bu arazinin yine tarım arazisi olarak devam etmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Eğer o araziden 1 metrekare arsa amaç dışı devredilirse geriye 1 metrekare kalmaz. Eczanesi gelecek, çiçekçisi gelecek. Türkiye‘nin en yoğun tarım yapılan yerlerinden biri olan Saraçoğlu yüksek katlı konut yapımı tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bu devir Toprak Koruma Kurulu‘na gelecek buradan bir itiraz ile geri dönebilir. Devir iptal edilmezse yine mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse yargıya başvurabiliriz."

Okunma Sayısı: 241
Fotoğraf Galerisi