ŞEKER' DE ÇÖKÜŞE DOĞRU - 14.09.2003
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, şeker pancarı üretimine bir taraftan kota getirilirken, nişasta bazlı şeker üretimine getirilen kolaylıklara tepki gösterdi. Günaydın, nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi kotasının yüzde 5'le sınırlandırılmasını istedi.
Günaydın yaptığı açıklamada, 1990'lı yılların gereksiz dışalımları, gümrük kontrollerinin yetersizliği ve 300 bin tonlar düzeyine ulaşan kayıtdışı pancar şekeri ticaretinin şeker stoklarının oluşmasına neden olduğuna işaret etti.
Türkiye'de stok fazlalılığı gerekçe gösterilerek şeker pancarı üretimine kota getirildiğini kaydeden Günaydın, bir taraftan da mısırın hammadde olarak kullanıldığı nişasta bazlı şeker üretimine geniş olanaklar sunulduğuna dikkat çekti.
Günaydın, Türkiye'de NBŞ üretiminin büyük bir kısmını elinde bulunduran Amerikan Cargill şirketinin 57 ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük şirketi niteliğinde olduğunu hatırlattı. NBŞ üretiminin, 1995-98 yılları arasında yüzde 150 oranında büyüdüğünü belirten Günaydın, sektörün NBŞ için koyduğu 2005 yılı üretim hedefinin 430 bin ton olduğunu, 10 yıllık üretim artışının yüzde 700' ün üzerinde olacağını söyledi. Günaydın, 2005 yılında şeker fabrikalarının mevcut üretimlerine göre 600 bin ton daha az şeker üretmeleri gerekeceğini ifade ederek, bu durumun 100 bin pancar üreticisi ailenin pancar üretiminden vazgeçmesi anlamına geleceğine dikkat çekti.
AB' de NBŞ için yüzde 2' lik bir kota bulunduğunu belirten Günaydın, Türkiye'de kotanın yüzde 15 olduğunu bildirdi. Günaydın, "şeker pancarı kotasını kaldıracağım" sözü veren AKP' nin kotayı arttırmayı planladığını hatırlatarak, 15 AB ülkesinin NBŞ üretiminin 300 bin ton iken, Türkiye'nin tek başına bu miktarın üretimine izin verdiğine dikkat çekti.
Günaydın, Ülker - Cargill ortaklığının daha çok kar elde etmesi uğruna, zaten zor durumda olan üreticinin yaşam koşullarının daha da ağırlaşacağını belirtti.