ŞEKERİMİZ ERİYOR
Şeker Pancarında giderlerin sürekli artmasında rağmen, ürün fiyatının düşürülmesi, pancar çiftçisinin "toprağından koparılması" sonucunu beraberinde getiriyor.
Pancar çiftçisinin giderlerinin sürekli artmasına rağmen, ürün fiyatının önceki seneye göre düşürülmesi, çiftçiyi ‘toprağından sökme‘ amacı taşıdığı şeklinde yorumlandı.
TOPRAĞINI BIRAKSIN DİYE ZARAR ETTİRİYORLAR
Önceki gün PANKOBİRLİK Yönetiminin gündeme getirdiği pancar fiyatının 99 bin lira (9.9 YKr)‘den 89 bin liraya düşürülmesi pancar çiftçisinin tepkilerine neden oldu. Dört yıldır girdi maliyetlerinde yaşanan büyük artışlara rağmen ürün fiyatının sürekli düşürülmesi çiftçiyi topraktan uzaklaştırma girişimi olarak yorumlandı. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Motuk, AB‘nin dayatmaları ile çiftçinin toprağından uzaklaştırılmaya çalışıldığını söyledi.
ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİLERİ ÖRGÜTLENDİRMELİ
Ülkenin yüzde 30‘unun doğrudan yüzde 20‘sinin ise dolaylı yollarla tarımdan geçimini sağladığının altını çizen Motuk, "Fakat maalesef insanlar bu geçim kaynağından uzaklaştırılmaya çalışıyor. Türk çiftçisi bu tür darbeler ile toprağından uzaklaştırılıyor. Böyle giderse birkaç yıl içinde toprağı işleyecek çiftçi bulunamaz" diye konuştu. Motuk, ziraat odaları birliklerinin çiftçileri örgütlendirerek bu duruma karşı durması gerektiğini vurguladı.
PANCAR FABRİKALARI VE ÇİFTÇİSİNİN BÜYÜMESİ İSTENMİYOR
Pancar fiyatının düşürülmesinde yurtdışındaki şeker fiyatlarının ucuzluğunun etkisi olduğunu belirten Motuk, bu yüzden çiftçinin pancar yetiştirmesinin istenmediğini açıkladı. Motuk, ürün fiyatının düşürülmesinin ardındaki gerçeklerden birisinin de PANKOBİRLİK ve bazı şeker fabrikalarının çiftçiye destek çıkarak kendisinin ve kurumlarının büyümesini önlemek olduğunu söyledi. Motuk, Tarım Bakanı‘nı göreve geldiği günden bu yana tarıma hiçbir katkı yapmamakla suçladı.
Tarım kesimi bitiyor
Pancar çiftçisinin mazot ve gübre gibi giderlerinin büyük oranda artmasına rağmen hükümetin geçen sene 99 bin lira ( 9.9 YKr) olan şeker pancarı fiyatını bu sene 8.9 YKr‘ye düşürmesi tepkilere neden oldu.
Hükümetin şekerpancarının fiyatını 99 bin liradan 89 bin liraya düşürerek yüzde 10.11 oranında geri çekmesi pancar çiftçisini kara kara düşündürmeye başladı. Mazot ve gübre giderlerinde yüzde yüze yakın oranda artışa rağmen pancar fiyatlarının düşürülmesi çiftçilerin umutlarının boşa çıkmasına neden oldu. Belirlenen fiyatlarla ürün maliyetinin başa baş olacağına dikkat çeken pancar çiftçisi bu sene de kendilerini önemli sorunların beklediğinden yakındı.
ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN SÖKÜLMEK Mİ İSTENİYOR
Görüşlerini aldığımız Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, çiftçilerin temel giderleri olan mazot ve gübredeki büyük artışa rağmen ürün fiyatının düşürülmesinin çiftçi için büyük darbe olacağını açıkladı. Hükümetin sürekli olarak çiftçinin maliyetlerini artırıp ürün fiyatını düşürdüğünü vurgulayan Motuk, "Bu durumun birinci sebebi çiftçimizin toprağından koparılmak istenmesidir. Birçok Avrupa ülkesi vatandaşlarını tarıma yönlendirirken bizim ülkemizde çiftçilerimiz topraklarından sökülmeye çalışıyor. AB, Türkiye‘den çiftçi sayısının azalmasını çiftçilerin büyük kısmının şehirlere göçmesini istedi. Hükümet de bu isteğe uyabilmek için çiftçiyi sürekli olarak zarara uğratıp toprağından koparmaya çalışıyor. Biz nüfusunun yüzde 30‘u doğrudan yüzde 20‘si ise dolaylı olarak tarımdan geçinen bir ülkeyiz. Bu durum böyle iken Türk tarım ve çiftçisine darbe vurarak küçülmesi sağlanmaya çalışırsa ülke bunun acısını ileride çok çeker. Birkaç yıl sonra toprağı işleyecek çiftçi bulamazsın. Şehirlerde var olan milyonlarca işsize ise yenileri eklenir" diye konuştu.
HÜKÜMET ÇİFTÇİ VE FABRİKALARIN GÜÇLENMESİNİ İSTEMİYOR
Motuk, şekerpancarı fiyatının düşürülmesinin ardında aynı zamanda yurt dışındaki şeker fiyatının ucuzluğunun da etkili olduğunu belirterek, hükümetin kendi çiftçisini desteklemek yerine kâr etme amacı taşıdığını çiftçinin pancar yetiştirmesinin istenmediğini kaydetti. Fiyatların düşürülmesinin arka planında bazı gerçeklerin yattığının altını çizen Motuk, "PANKOBİRLİK ve bazı şeker fabrikaları çiftçilere destek olarak hem büyüdü hem de çiftçiyi büyüttü. Hükümet bu durumdan rahatsız olmakta. Çiftçi ve pancar fabrikalarının daha fazla güçlenmesini önlemek için fiyatı düşük tutuyor. Hükümetin çiftçiye sağlayamadığı desteği fabrikalar sağlıyor" diye konuştu.
ZİRAAT ODALARI VE BİRLİKLERİ ÇİFTÇİLERİ KORUMALI
Motuk, ziraat odalarının çiftçilere karşı yapılan bu haksızlıklara sessiz kalmaması gerektiğini ifade ederek, çiftçilerin kendileri üzerinde oynanan oyunlarla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Çiftçileri sadece ziraat odalarının örgütleyebileceğine dikkat çeken Motuk, şunları söyledi: "Kendilerine uygulanan yanlış politikalara karşı ziraat odaları ve birlikleri çiftçileri örgütleyecek yegane kuruluşlardır. Fakat maalesef birçok ziraat odası ve birliği hükümet yanlısı çalışma sergilemekte. Bu durumdan kurtulup temsilcisi oldukları çiftçilerin haklarını korumalılar. Yunanistan‘da mazota yüzde 2 oranında zam geldiğinde bütün çiftçiler traktörü ile şehre gittiler hemen mazot fiyatı düşürüldü. Bizim çiftçilerimiz de bu örgütlenmeyi sağlamalıdır. Çiftçiler kendilerine karşı yapılan bu haksızlıklara göz yummamalı."
Motuk, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker‘i göreve geldiği günden bu yana ülke tarımı ve çiftçisi yararına hiçbir çalışma yapmamakla suçladı. Bakanlığın başına tarımdan ve çiftçinin sorunlarından anlayan insanların getirilmesi gerektiğinin altını çizen Motuk, bu sağlanmadan tarımda gelişmelerin yaşanmasının beklenemeyeceğini vurguladı.
ÇİFTÇİ BU SENE FASULYEYE YÜKLENİRSE DE ZARAR EDER
Motuk, şekerpancarının ekildikten sonra parası alınmaya başlanan ve hasada kadar ücretinin yüzde 80‘i alınan bir ürün olması nedeniyle çiftçilerin bu ürüne rağbet gösterdiğini fakat uygulanan politikalarla artık pancarın hiçbir cazibesinin kalmayacağını söyledi.
Pancar fiyatındaki bu düşüşün Konya ve yöresinde yeşil mahsul özellikle de fasulye üretiminin artmasına neden olacağını vurgulayan Motuk, "Hububatın durumu belli. Şeker pancarının da fiyatının düşük olması Konya ve Çumra yöresindeki çiftçilerin fasulyeye yüklenmesine neden olacak. Bu da fasulye üretiminin çok fazla artmasına neden olur. Fasulye üretiminin fazla olması ile de fiyatı çok çok düşecektir. Geçtiğimiz senelerde bu durum yaşandı. Bir YTL olan fasulyenin fiyatı biranda 25 YKr‘ye kadar düştü. İnşallah aynı şey olmaz. Çiftçi kurtulmak için yönlendiği fasulyeden de zarar edebilir" diye konuştu.
Motuk, çiftçilerden her ne kadar gücü kalmamış olsa da sabretmelerini isteyerek kesinlikle traktör ve ekipman gibi ürünler almaması gerektiğini vadeli harcamalardan uzak durmaları konusunda uyardı.