SEMPOZYUM: STRATEJİK TARIM ALANLARIMIZ: FIRSATLAR VE TEHDİTLER

SEMPOZYUM: STRATEJİK TARIM ALANLARIMIZ: FIRSATLAR VE TEHDİTLER
MERKEZ
16.01.2014

ZMO, Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 168 inci Yıldönümü nedeniyle sempozyum düzenledi.

 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası`nca (ZMO), Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 168 inci Yıldönümü nedeniyle düzenlenen "Stratejik Tarım Alanlarımız: Fırsatlar ve Tehditler" konulu Sempozyum, 15 Ocak 2014 Çarşamba günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, tarım sektörünün ulusal varlığın temeli olduğunu, toprağa bağlılığı olmayan, doğal kaynaklarına sahip çıkmayan bir ülkede bağımsızlıktan söz edilemeyeceğini söyledi. Ziraat fakültelerinden bugüne kadar 107 bin ziraat mühendisinin mezun olduğunu anlatan TUNCER, "Üretimde verimliliği ve çeşitliliği artıran meslektaşlarımız, tarımsal alanlarımız artmamasına karşın, bugün için her yıl yaklaşık 1 milyon artan insanımızın doymasını sağlamışlardır" dedi.

Verimli tarım arazilerinin rant odaklı uygulamalar, sıklıkla çıkartılan aflar ve bilinçsiz kullanım nedeniyle her geçen gün azaldığına dikkat çeken TUNCER, "Tarım sektörüne gerekli önemin verilmemesi nedeniyle ithalata bağımlılık artmakta ve Türkiye kendi topraklarında yetiştirebileceği birçok ürünü, milyarlarca dolar ödeyerek yurtdışından almak zorunda kalmaktadır" diye konuştu.

Girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesi nedeniyle çiftçinin üretim yapamaz hale geldiğini belirten TUNCER, üreticinin 2000-2012 yılları arasında 3,2 milyon hektar araziyi işlemekten vazgeçtiğini bildirdi. TUNCER, tarımsal istihdamın azaldığını, sektöre verilen desteklerin de yetersiz olduğunu söyledi.

Gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu olan mühendislerin bağlı oldukları meslek odalarınca belgelendirilmeleri zorunluluğunun kaldırılmasını eleştiren TUNCER, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir kez daha işverenlerin baskılarına boyun eğerek, gıda güvenliğinin önemli bir ayağını sakatlamıştır. Meslek odalarımızın Anayasa ve kanunlarından aldıkları mesleki icra yetkileri yok sayılmaktadır. Bundan böyle eğitimsiz veya sahte diploma sahibi kişilerin ürettiği gıdalar nedeniyle gıda güvenliği sorunlarımız daha da artacaktır" dedi.

Bitki koruma bayiliği yapacak ziraat mühendislerinin sınava tabi tutulmasına tepki gösteren TUNCER, bitki koruma ürünlerinin diğer meslek grupları tarafından değil bu alanda eğitim almış uzman kişiler olan ziraat mühendisleri tarafından satılması ve yine ziraat mühendislerinin gözetiminde kullanılması gerektiğini vurguladı. TUNCER, meslektaşlarımızın dört gözle beklediği TARGEL alımlarının bir an önce yapılmasını istedi.

"Türkiye‘de tarım bitiyor"

ODA`mız önceki dönem başkanlarından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan GÜNAYDIN yaptığı konuşmada tarımın yapısal sorunlarına dikkat çekti. Tek başına mazot fiyatlarının bile Türkiye`de tarım yapılmasının önünde engel olduğunu ifade eden GÜNAYDIN, şunları söyledi:

"Türkiye`de tohum alanında taşeronlaşma var. Yüksek maliyetler, girdi ve çıktı piyasalarındaki sorunlar çözülmedi. Taşeronlaşma ve ithalat artıyor. Üstelik ithalatın rantını da, altının rantını yiyenler yiyor. Türkiye`de tarım bitiyor. Son on yılda 35 milyon dönüm tarım arazisi terk edildi."

Ankara Üniversitesi Dekan Yardımcısı Ramazan ÖZTÜRK`ün de açılış konuşması yaptığı sempozyuma CHP Bursa Milletvekili İlhan DEMİRÖZ ve TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Ahmet YÜCER de katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından ODA‘mız Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK tarafından, "Tarımda Orta Gelir Tuzağı Var mı?" konulu özel sunum gerçekleştirildi.

Ödül Töreni

Daha sonra ödül törenine geçildi. ZMO Özel Ödülü, geçen yıl trafik kazasında kaybettiğimiz, ODA`mız önceki dönem yöneticilerinden ve bilirkişi eğitmenimiz Enver ÇETİN`e verildi. ÇETİN`in ödülünü eşi aldı.

Prof. Dr. A. Vahap KATKAT, Prof. Dr. Aziz EKŞİ, Prof. Dr. Suat ŞENOL, Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ ve Doç. Dr. OKAN GAYTANCIOĞLU`na ZMO Bilim Ödülü verildi.

Prof. Dr. Ali ERYILMAZ, Prof. Dr. Ali Okan GÜNEY, Prof. Dr. Mehmet Salih ÇELİKKALE, Prof. Dr. Tümer URAZ, Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR, Dr. Ayfer TAN, Dr. İsmail İLHAN, Ali ÇELİK, M. Yalçın DOĞANER ve Mehmet Taylan ŞENOL`a ZMO Hizmet Ödülü verildi.

Doç. Dr. Mehmet Ulaş ÇINAR da ZMO Teşvik Ödülü aldı.

ZMO bu yıl CNN Türk Ekonomi Editörü Cem SEYMEN ve Dünya Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin GÖKÇE`ye de Basın Ödülü verdi.

Sempozyum

Ödül töreninin tamamlanmasının ardından Sempozyuma geçildi. Sempozyumun "Bitkisel Üretim: Fırsatlar ve Tehditler" başlıklı ilk oturumunu Prof. Dr. Yetkin GÜNGÖR yönetti. Oturumda, Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU, Dr. Ünal KAYA, Doç. Dr. Yalçın KAYA, Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ, Prof. Dr. Hatice DUMANOĞLU ve Prof. Dr. Cem ÖZKAN sunum yaptılar.

"Hayvansal Üretim ve Su Ürünleri: Fırsatlar ve Tehditler" başlıklı ikinci oturumu Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL yönetti. Oturumda Prof. Dr. Orhan KARACA, Prof. Dr. Z.Servet YALÇIN, Prof. Dr. Barbaros ÖZER ve Prof. Dr. Hijran YAVUZCAN konuşmacı olarak yer aldılar.

Sempozyum ilgiyle izlendi.

 

Okunma Sayısı: 1530
Fotoğraf Galerisi