ŞENAY"GELECEĞİMİZE İPOTEK KONULAMAZ" 30.01.2018
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve planlanmasına dair yönetmelikle Gediz Ovasının vahşice katledilmesinin önünün açıldığını belirterek "Geleceğimize ipotek konulamaz" dedi.
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjgan Şenay, ekilebilir toprak alanlarının azaldığına dikkat çekerek "ülkemizde güncel politik-ekonomik kararlar alınarak geleceğimiz ipotek altına alınmaktadır. Geleceğimize ipotek konulamaz dedi.
KURUL ÜYELERİNİN 7Sİ MEMUR
Şenay, 24 Ocak 2018de Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve planlanmasına dair yönetmelik değişiklik yapılmasına dair yönetmelik"in 6. Maddesinde yapılan değişikliğe dikkat çekerek şöyle konuştu "Yapılan bu değişiklik ile adında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yazan bir bakanlık, yönetmeliğinde "Tarım arazilerinin korunması" yazan bir yönetmelikle bereketli tarım toprakları kamuya ait enerji üretme ve ulaşım yatırımlarında kullanılmak üzere Toprak Koruma Kurulu üyelerinin çoğunluğu ile karar alınabilir diye değiştirilmiştir. Zaten toprak koruma kurulunda görev yapan üyelerden 7si devlet memuru olup, geriye kalan 2 kuruluş (Ticaret Borsası ve ZMO) kamu kurumu niteliğinde olup, 1 vakıfta (Tema) sivil toplum kuruluşu olarak toplantılara katılmaktadır. Bugüne kadar yapılan toplantılarda da bazı enerji ve ulaşım yatırımlarında alınan kararlarda ZMO ve Tema vakfının dışında (Geleceğimiz olan topraklarımız korunsun diye) olumsuz gerekçeli karar veren kurum ve kuruluş da olmamıştır. Bu değişikliğe neden gereksinim duyuldu da anlaşılmış değildir!
GEDİZ OVASININ KATLEDİLMESİ!
Bu yönetmeliği "Türkiyede bir avuç kalmış olan verimli topraklardan biri olan Gediz ovasının (Jeotermal ve ulaşım yatırımları) vahşice katledilmesinin son noktasıdır" diyerek açıklayan Müjgan Şenay şöyle devam etti" Artık tehlikenin farkına varmanın zamanı gelmiştir. Enerji- maden ve yol yatırımı yapıyoruz diye gıda üretim kaynaklarımız elimizin altından kayıp gidiyor, kamu adına sermayeye teslim edilmektedir. Söz konusu bu bereketli topraklar ilgili kuruluş ve sermaye tarafından sömürülüp talan edildikten sonra posasını bırakacakları bir coğrafya istemiyoruz. Güncel bir gerçek olan taş ocaklarının bugünkü durumları ortadadır. Bunu görünce yatırım yapılacağı söylenen (enerji-ulaşım yatırımları) bu bereketli tarım topraklarının geleceğini şimdiden tahmin edebiliyoruz. Gediz ovasında dev beton yığınları, jeotermal kuyu delikleri dolu bir ova, ormanları tahrip edilmiş-sülfirik asitin soluduğumuz havaya karıştığı bir Çaldağı, Tarımsal amaçlı yapılan ve sonradan (denetimsizlik sonucu) tarım dışı hizmet ve üretime açılmış betondan yapılar olarak göreceğiz. Sonuç olarak; Avusturyalı bir yazar ve öğretim üyesi olan Peter F. Druckerın "Bir nokta açıktır: Dünyamız emin ellerde değildir." Yeni dünya düzeni" yeryüzünü ölüme mahkum etmiştir."Sözünden ders çıkarmalıyız."
MANİSA MANŞET GAZETESİ
TARİH: 30.01.2018