SIRA MERALARA GELDİ - EVRENSEL - 24.04.2004

MERKEZ
27.04.2004
 

SIRA MERALARA GELDİ

MADEN YASASI’NDA YAPILMAK İSTENEN DEĞİŞİKLİKLER İÇİN ADIM ATILMAYA BAŞLANDI. TBMM TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU TARAFINDAN KABUL EDİLEN MERA KANUN TASARISI İLE, MERALARDA MADEN VE PETROL ARANMASI İÇİN ZORUNLU KOŞULLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMAK İSTENİYOR. YÜRÜRLÜKTEKİ KANUNA GÖRE BİR MERADA MADEN YA DA PETROL ARANMASI İÇİN ‘VERİMLİLİK ŞARTI’ ARANIYOR. ANCAK YENİ TASARI İLE BU ŞART KALDIRILMAK İSTENİYOR. İMAR AFFI GETİRİLEREK MERALARDAKİ YAPILAŞMALAR DA TEŞVİK EDİLİYOR.

MADENCİYE MERA KIYAĞI

MERA KANUNU’NUNDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREN YASA TASARISI, TBMM TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU’NDA BAZI EKLEMELER YAPILARAK KABUL EDİLDİ.

GAZETEMİZE TASARIYI YORUMLAYAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI AHMET ATALIK İSE, TASARIDA MADEN VE PETROL ARANMASI İLE İLGİLİ MADDEYE DİKKAT ÇEKTİ. “KANUNUN 14. MADDESİNİN (A) BENDİNDE YAPILMAK İSTENİLEN DEĞİŞİKLİK ÖNEMLİ. MERA KANUNU’NDA, ARAMA SONUNDA ‘VERİMLİLİĞİ KESİNLİKLE SAPTANAN’ MADEN VE PETROL, ÖN İŞLETME, İŞLETME FAALİYETİ İÇİN ZARURİ OLAN MERALAR TAHSİS EDİLEBİLİYORDU. YENİ TASARIDA İSE “VERİMLİLİĞİ KESİNLİKLE SAPTANAN” İBARESİ YERİNE “REZERVİ BELİRLENEN MADEN VE PETROL FAALİYETİ İÇİN ZARURİ OLAN” TABİRİ KONMUŞ” DİYEN ATALIK, ŞÖYLE DEVAM ETTİ: “BUNUN ANLAMI ŞUDUR; ARTIK HİÇBİR VERİMLİLİK SAPTAMASI YAPILMAKSIZIN, VERİMSİZ OLSA DAHİ, MERALAR ÜZERİNDE KOLAYLIKLA MADEN VE PETROL ARAMASI YAPMAK AMACIYLA MERA TAHRİBATI YARATILACAKTIR.

GÜNÜMÜZDE 12 MİLYON HEKTARA KADAR KÜÇÜLMÜŞ MERALARIMIZ VE HAYVANCILIĞIMIZ AÇISINDAN BU KONU BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR. ANAYASA’NIN 45. MADDESİNİN DEVLETE, TARIM ARAZİLERİ İLE ÇAYIR VE MERALARIN AMAÇ DIŞI KULLANILMASINI VE TAHRİBİNİ ÖNLEME GÖREVİNİ VERDİĞİNİN ALTINI ÇİZEN ATALIK, BU MADDENİN ANAYASA İLE ÇELİŞTİĞİNİ SÖYLEDİ.

YAPILAŞMAYA TEŞVİK

TASARIDA, ‘MERA OLARAK YARARLANILAMAYACAĞI ANLAŞILAN YERLERİN, KÖY YERLEŞME PLANININ ONAYI İLE BU VASIFLARINI KENDİLİĞİNDEN KAYBEDECEĞİ HÜKMÜ GETİRİLEREK MERALARIN KORUNMASINA DA SINIRLAMA GETİRİLİYOR.’ BURADA ÖZELLİKLE YASADIŞI OLARAK YAPILAŞMIŞ MERALAR KASTEDİLİYOR. BUNA GÖRE, ‘BELEDİYE VE MÜCAVİR ALAN SINIRLARI İÇERİSİNDE KALAN VE 1 OCAK 2003 TARİHİNDEN ÖNCE KESİNLEŞEN İMAR PLANLARI İÇERİSİNDE YERLEŞİM YERİ OLARAK İŞGAL EDİLEREK MERA OLARAK KULLANIMI TEKNİK OLARAK MÜMKÜN OLMAYAN YERLERİN TAHSİS AMACI DEĞİŞTİRİLECEK ATALIK, BUNUN İMAR AFLARINI ÇAĞRIŞTIRDIĞINI BELİRTEREK, “BU ÜLKEDE BUNDAN ÖNCE 16 KEZ İMAR AFFI ÇIKARTILDIĞI HALDE 17. YİNE BEKLENMEKTEDİR. 2-B ARAZİLERİNİN ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILMAYA ÇALIŞILMASI DA DEVAMLILIK ARZEDER KÖTÜ BİR ALIŞKANLIĞA DÖNÜŞMÜŞTÜR VE KANUNLARA UYMAMAYI TEŞVİK ETMEKTEN BAŞKA BİR İŞE YARAMAMAKTADIR. MERA ALANLARINDA DA BUNLARA BENZER BİR UYGULAMANIN BAŞLATILMASI, SADECE MERA TAHRİBİNİ ARTIRACAK VE NASIL OLSA TARİHİ DEĞİŞTİRİLEREK DEVAMLILIK ARZEDECEĞİ DÜŞÜNÜLEREK BUNDAN ALINACAK CESARETLE MERALAR ÜZERİNDEKİ KONUT VE FABRİKA SAYILARI ARTMAYA BAŞLAYACAKTIR” DEDİ.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI ATALIK, HENÜZ HAM VAZİYETTE OLAN TASARININ İLGİLİ KURUMLARIN DA GÖRÜŞÜ ALINARAK MERALARIN GERÇEK ANLAMDA KORUNMASINI SAĞLAYACAK ŞEKLE DÖNÜŞMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI.

MERALAR YOK OLUYOR

4342 SAYILI MERA KANUNU’NA GÖRE MERA; “HAYVANLARIN OTLATILMASI VE OTUNDAN YARARLANILMASI İÇİN TAHSİS EDİLEN VEYA KADİMDEN BERİ BU AMAÇLA KULLANILAN YERİ” İFADE EDİYOR. TÜRKİYE’DE HAYVANCILIĞIIN GELİŞTİRİLMESİ, TOPRAK MUHAFAZA VE EROZYONUN KONTROLÜ BAKIMLARINDAN MERALARIN ÖNEMİ BÜYÜK. HAYVAN VARLIĞIMIZIN 50 MİLYON TON OLAN KABA YEM İHTİYACININ YÜZDE 25-30’U ÇAYIR VE MERALARDAN KARŞILANIYOR. BU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA YÜZDE 70’LERE KADAR ULAŞIYOR. 1935’LERDE YAKLAŞIK 40 MİLYON HEKTAR ALAN KAPLAYAN MERALARIMIZ, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI VERİLERİNE GÖRE GÜNÜMÜZDE 12 MİLYON HEKTARA KADAR GERİLEMİŞTİR. BU GERİLEMELERDEKİ FAKTÖRLERİ İSE TIPKI ORMANLIK ARAZİLER GİBİ MERALARIN DA İŞLENEREK TARLAYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE DAHA DA ÖNEMLİSİ YERLEŞİM ALANLARININ VE SANAYİ ALANLARININ İSTİLASINA UĞRAMALARIDIR.

‘TAHRİBATI CAYDIRICI ÖNLEM YOK’

AHMET ATALIK ZMO İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI

KANUN DEĞİŞİKLİĞİNİN GEREKÇELERİNDE, ÖZETLE, MERALARDA TAHRİBATIN ÖNLENMESİ VE BOZULAN ALANLARIN ESKİ HALİNE GETİRİLMESİ AMAÇLARIYLA YETKİ VE SORUMLULUĞUN TAŞRAYA DEVREDİLEREK, YERİNDEN YÖNETİM İLKESİNİN GETİRİLMESİNİN AMAÇLANDIĞI BELİRTİLİYOR. ANCAK KUM ÇAKIL OCAKLARI DA İL ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜKLERİNİN DENETİMİNDE VE İZNİ İLE ÇALIŞMAKTADIRLAR VE TAHRİP EDİLEN ALANLARIN TEKRAR ESKİ HALİNE GETİRİLMESİ KONUSUNDA HUKUKİ DÜZENLEMELER BULUNMASINA KARŞIN BOZULAN HEMEN HEMEN TÜM ALANLAR TAHRİP EDİLDİKLERİ HALLERİYLE KALDILAR. SAKARYA’NIN MERKEZ İLÇESİNE BAĞLI KUMBAŞI KÖYÜNÜN TÜM ARAZİLERİ SAKARYA NEHRİ’NİN ALÜVİYAL OVASI OLMASINA KARŞIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLMAYACAK ŞEKİLDE TAHRİP EDİLMİŞ VE TERK EDİLMİŞ HALDEDİRLER. AYRICA TAHSİS SÜRESİ DOLDUKTAN SONRA MADEN VE PETROL ARAYANLARIN KULLANDIKLARI MERA, YAYLAK VE KIŞLAKLARIN 20 YILLIK OT GELİRİ TUTARINDA BEDEL ÖDEMELERİ GETİRİLİYOR. ANCAK VERDİKLERİ ZARAR O MİKTARDAN FAZLA OLACAKSA HERKES SEVE SEVE MERALARDA BU İŞİ YAPMAK İSTER. AYRICA ŞARTLARI YERİNE GETİRMEZLERSE TASARIDA HERHANGİ BİR CEZAİ YAPTIRIM DA YOK.

Okunma Sayısı: 748