SİVAS'TA ÇİFTÇİ BAKLİYATA YÖNELMİYOR - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 10.01.2006
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Ziraat Mühendisleri Odası Sıvas İl Temsilcisi Muhammed Törmük, bakliyat tarımının Sıvas'TA ÇOK AZ YAPILDIĞINI BELİRTEREK,``ÇİFTÇİ GEÇMİŞTEN GELEN ALIŞKANLIKLARINDAN DOLAYI BAKLİYATA YÖNELMİYOR'' DEDİ. SIVAS'ta son zamanlarda hububat tarımı dışında yem bitkisi ve meyve üretimi de yapıldığına değinen Törmük,.``Çiftçi hububat tarımını daha kolay buluyor. Bakliyat tarımından daha fazla kâr elde edebilir, ancak hububat çiftçinin alışkanlığı olmuş. Bakliyat tarımında daha fazla iş gücü gerekir'' dedi. Törmük, Sıvas'TA HUBUBAT TARIMININ NEDEN BAKLİYAT TARIMINDAN DAHA FAZLA YAPILDIĞINI İKİ TARIM TÜRÜ ARASINDAKİ İŞÇİLİK FARKLILIKLARIYLA AÇIKLADI. TÖRMÜK, ŞÖYLE KONUŞTU:
``HUBUBAT TARIMI SIRASINDA TOPRAĞI SÜRME, EKME, GÜBRELEME VE BİÇME, MAKİNE GÜCÜYLE YAPILIR VE BU KOLAY BİR İŞTİR. BAKLİYAT TARIMINDA İSE TOPRAĞIN ÇAPALANMASI, SULANMASI GEREKİR. ÜRÜN HASAT EDİLDİKTEN SONRA KALBURLAMA, DÖVME VE SEĞRETME İŞLERİNİ YAPACAK EMEK GÜCÜ LAZIM. BU DA ÇİFTÇİDE BİR ÇEKİNCENİN OLUŞMASINA SEBEP OLUYOR.''
ÇİFTÇİNİN İŞ GÜCÜNÜ YAPABİLECEK GENÇ NÜFUSUN BÜYÜK ŞEHİRLERE GİTTİĞİNİ BELİRTEN TÖRMÜK, AZ SAYIDAKİ ÇİFTÇİNİN DE İŞ GÜCÜNÜ KARŞILAMAYACAĞINI SÖYLEDİ. HÜKÜMETİN BAKLİYAT TARIMI DIŞINDA YEM BİTKİLERİ TARIMI İÇİN ÇİFTÇİYİ ÖZENDİRME YOLUNU SEÇTİĞİNİ BELİRTEN TÖRMÜK,``TARIM BAKANLIĞI YEM BİTKİLERİ İÇİN ÇİFTÇİYE DEKARI 80 YTL'den ödenek sağlıyor. Bu da çiftçinin yem bitkisine yönelmesini sağlıyor. Bakliyat tarımı için böyle bir durum söz konusu değil'' dedi.
Eğitimsizlik önemli sorun
Sıvas'TAKİ ÜRETİCİLERİN YETERLİ BİLGİYE SAHİP OLMADIĞINI DA VURGULAYAN TÖRMÜK, ÇİFTÇİNİN YETERLİ TEKNİK BİLGİYE ULAŞAMADIĞI İÇİN DE BAKLİYAT TARIMINI TAM OLARAK ANLAYAMADIĞINI SÖYLEDİ. TÖRMÜK,``BİZ BAKLİYAT TARIMININ TOPRAĞA AZOT BIRAKTIĞINI VE GELECEK YIL TOPRAĞIN DAHA FAYDALI OLACAĞINI SÖYLÜYORUZ. FAKAT BİZİ ANLAMIYORLAR'' DEDİ. TARIM BAKANLIĞI'nın bu teknik yetersizlikleri gidermek için tarım danışmanları atadığını vurgulayan Törmük,``Ama siz Türkiye'NİN EN BÜYÜK YÜZÖLÇÜMLÜ İKİNCİ KENTİNE 17 TARIM DANIŞMANI YOLLARSANIZ BİR ÇÖZÜM ELDE EDEMEZSİNİZ. ŞEHİRDE BİN İKİYÜZ KÖY VAR, FAKAT 17 TARIM DANIŞMANI BU SORUNU ÇÖZEMİYOR'' GÖRÜŞÜNÜ DİLE GETİRDİ. TÖRMÜK, ŞUNLARI SÖYLEDİ:
"DANIŞMANLARIN YANI SIRA KENTTE BAĞIMSIZ ÇALIŞAN TARIM DANIŞMANLARI DA VAR. BU TARIM DANIŞMANLARININ KÖY KÖY DOLAŞARAK ÇALIŞMASINI BEĞENDİKLERİ ÇİFTÇİNİN TOPRAĞINDAN ÖRNEKLER ALIYOR VE İNCELENİLEN TOPRAĞA NE EKİLECEĞİNİ TAVSİYE EDİYORLAR. BU YÖNTEM DE EKSİKLİKLERİ GİDERMEK İÇİN TEK BAŞINA YETMEZ. SORUNU ÇÖZMEK İÇİN ÇİFTÇİYE YOĞUN ŞEKİLDE TEKNİK EĞİTİMİN VERİLMESİ GEREKİR VE DANIŞMAN SAYISINDA KAYDA DEĞER BİR ARTIŞIN SAĞLANMALIDIR. SIVAS'ta mera alanlarının daha geniş alan tutmasından dolayı kent üreticisi yem bitkileri yetiştiriyor. Devlet, yem bitkisi yetiştiren çiftçinin dekarına daha fazla ücret veriyor. Ayrıca hayvancılık sanayisi şehirde yaygınlaştırılıyor. Sanayinin de çiftçiye ürün alımında güvence vermesi çiftçiyi yem bitkisine yöneltiyor. Bakliyat tarımı için böyle bir faaliyette bulunulmuyor.''
Hayvancılığa da ağırlık veren köylünün kendi hayvanını beslemek için yem bitkisi yetiştirdiğini belirten Törmük, böylece hayvancılık yapanların daha fazla kar ettiğini belirtti.
Bakliyat tarımı yerel düzeyde
Şehirde bakliyat tarımının yerel düzeyde yapıldığını söyleyen Törmük, Suşehir ve Koyunhisar'DA BAKLİYAT TARIMINA AĞIRLIK VERİLDİĞİNİ VE ELDE EDİLEN ÜRÜNÜN KALİTE STANDARTLARINI YAKALADIĞINI VURGULADI. TÖRMÜK, VALİLİĞİN DE ÇİFTÇİYİ BAKLİYAT TARIMINA YÖNELTMEYE ÇALIŞTIĞINI VURGULAYARAK,``SUŞEHİR'de üretilen fasulyenin kalitesi çok iyi. Valilik bu çerçevede fasulyeyi iç pazara koyarak``Suşehir fasulyesi''nin iç pazarda yer etmesini sağlamayı amaçlıyor. Böylece oluşan pazarda talep arttırılacak ve çiftçinin dikkati bu yöne çekilecek'' diye konuştu.
Sıvas'TA ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARININ ÇİFTÇİLERE GÜVEN VERMESİNİN VE BAKLİYATI HAM MADDE OLARAK ALMASININ BAKLİYAT TARIMINI ARTTIRACAĞINI ANLATAN TÖRMÜK,``TOKAT'ta meyve suyu fabrikası kuruldu ve Sıvas üreticisine yetiştirdiği her meyveyi alacağını açıklayarak çiftçiye güvence verdi. Bu açıklamadan sonra Sıvas'TA ELMA VE VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HIZLA BİR ARTIŞ OLDU'' DİYE KONUŞTU.