SOFRALIK ÜZÜM DESTEK ORANLARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
SOFRALIK ÜZÜM DESTEK ORANLARI HEMEN AÇIKLANMALIDIR
SOFRALIK ÜZÜM DESTEK ORANLARI HEMEN AÇIKLANMALIDIR
İlimizin sembol ürünlerinden olan Dünyada Sultaniye denildiğinde Manisa‘mızı hatırlatan üzümün hasat zamanı yaklaştı.
2013 yılı diğer ürünlerde olduğu gibi üzümde de oldukça badireli ve zahmetli geçti. Mart ayında yaşanan iki don olayı rekolteyi ciddi anlamda düşürecek zararlara neden oldu. Ardından dolu afetleri Sarıgöl, Alaşehir, Manisa Merkez, Ahmetli, Turgutlu, Saruhanlı ve Akhisar ilçelerimizde zarara yol açtı.
Bağlarda 2013 yılı üretim sezonunda yaklaşık 10 günlük bir erkencilik söz konusudur.
İsteğimiz, hasata yaklaştığımız bugünlerde Sofralık Üzüm ihracatının destekleme primlerinin arttırılması ve destekleme oranının hemen açıklanmasıdır.
Aksi takdirde, kirazda olduğu gibi rekolte düşüklüğüne rağmen ihracatçının isteksizliği ve içinde bulunduğu durum nedeniyle sıkıntılar yaşanacak olmasından endişelenmekteyiz.
Sofralık Üzüm fiyatları, kurutmalık üzümü de yakından ilgilendirdiğinden üzüm piyasasının ilk açılış fiyatları bu anlamda önem arz etmektedir.
İklimsel olayların ortaya çıkardığı afetler, hastalık ve zararlıların olumsuz etkileri ve üretimde dünyanın en pahalı girdilerini kullanıyor oluşu üreticimizi sarsmıştır.
Don ve dolu olaylarının ardından Üretici- Tarsim ihtilaflarında, bir Hakem Heyetinin bulunmayışı, üreticileri sigorta sektöründen soğutmaktadır.
Önerimiz; Anlaşmazlık durumunda üreticinin itirazını yapabileceği bağımsız bir Hakem Heyetinin oluşturulmasıdır.
Özellikle Sofralık Üzümde ve diğer taze meyve - sebze de dolandırılmak adeta üreticinin kaderi haline gelmeye başlamıştır. Başta Sarıgöl olmak üzere birçok yerde üreticilerimiz, hala geçen yılın paralarını alamamışlardır. Bu konuda acilen yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Hasata yaklaştığımız bugünlerde üreticilerimizden beklentimiz ise;
Kalıntı konusunda azami özeni göstermeleri, kullanmış oldukları zirai ilaçların bekleme süresi dolmadan üzümlerini hasat etmemeleridir.
Erken hasat, sofralık üzümde kalite kaybına yol açarak ülkemiz üzümünün imajını olumsuz etkilemekte, kuru üzümde ise verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle üreticilerimizin hasat olgunluğuna erişmiş olan üzümleri hasat etmelerinde yarar vardır.
Tüm sektörümüze ve üreticilerimize ürünlerinin bereketli, kazançlarının bol olması dileğiyle, Saygılarımı sunuyorum.
İbrahim DEMRAN
Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı