SOLDA EKONOMİK POLİTİKALAR - CUMHURİYET - 14.06.2004

MERKEZ
15.06.2004
 

SOLDA EKONOMİK POLİTİKALAR

<İ>DAR GELİRLİNİN DURUMUNU IMF POLİTİKALARIYLA İYİLEŞTİRMEK OLANAKLI MI? SOLDA KENDİLERİNİ DAHA ÇOK 'liberal-sosyal demokrat' OLARAK NİTELEYENLER BU SORUYA 'olumlu' YANIT VERİYORLAR

'Liberal mi, ulusal mı, IMF'Lİ Mİ IMF'siz mi?' PROF. DR. OĞUZ OYAN: DERVİŞ'in Lula modeli anlamsız ve ciddiyetsiz. Kemal Derviş: Sosyal demokrasinin liberal sağdan farkı, sosyal refah ile bilim ve teknolojiye katkıda yatıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın: Yoksul kesimler Derviş nedeniyle CHP'YE OY VERMEDİ. PROF. DR. ERİNÇ YELDAN: DERVİŞ'in ayrılması CHP için umut. IMF'SİZ ÇÖZÜM OLMAYACAĞINA İNANMIŞLARSA PARTİYİ KAPATSINLAR PROF. DR. ŞÜKRÜ KIZILOT: VERGİ GELİRLERİNİN YÜKSELTİLEBİLMESİ İÇİN ''NEREDEN BULDUN'' SORGUSUNU GERİ GETİRMEK LAZIM.

ESKİ SENDİKACI VE BUGÜN CHP İZMİT MİLLETVEKİLİ İZZET ÇETİN, " 1970'lerde CHP'NİN TÜRKİYE'deki kalesi Kocaeli, Kocaeli'DEKİ KALESİ İSE GEBZE'ydi'' diye hayıflanıyor ve ''Şimdi Kocaeli'DE YEREL SEÇİMİ KAYBEDER HALE GELDİK'' DİYOR. ESKİ TEKEL İŞÇİSİ VE CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ FERAMÜZ ŞAHİN DE EKLİYOR: ''TOKAT'ta sigara fabrikasında, özelleştirme sonrası pek çok arkadaşımız işini kaybedeceğini bilmesine karşın AKP'YE OY VERDİ.''

İŞÇİ SOLA OY VERMİYOR. SADECE İŞÇİ KESİMİ DEĞİL, EMEKLİ VE MEMURLAR DA ARTIK SOLDAN UZAKLAŞIYOR. SOL, DOĞAL TABANI OLARAK BİLİNEN KESİMLERDEN GİDEREK UZAKLAŞTI. CHP, SON SEÇİMLERDE BATIDA, DENİZ KIYISINDA DARACIK BİR ALANA SIKIŞTI. SONUÇLAR, CHP ''ZENGİNLERİN, YAŞLILARIN VE BATI ŞERİDİNİN PARTİSİ'' YORUMLARINA NEDEN OLDU.

NE YAPMALI?

DAR GELİRLİ IMF'nin politikalarıyla son dönemlerde ciddi sıkıntı yaşadı. DİE'YE GÖRE, İŞÇİNİN REEL ÜCRETİ, 2001 KRİZİNDEN 2003 SONUNA KADAR YÜZDE 18 GERİLEDİ. KAYITLI İŞSİZ SAYISI 2.4 MİLYONA ÇIKTI.

BAĞIMSIZ SENDİKALAR KONFEDERASYONU ARAŞTIRMASI, 1999-2002 ARASINDA MEMUR MAAŞLARININ REEL OLARAK YÜZDE 35.7 GERİLEDİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR. KAMU-SEN'e göre, bu rakam 2003'TE DE YÜZDE 10.4 ORANINDA DÜŞTÜ. TARIMA DESTEK DE EN AZA İNDİ. 1999 YILINDA 4.1 MİLYAR DOLAR DESTEKLEME YAPILIRKEN BU RAKAM 2002'de 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu tabloya karşın niçin dar gelirli kesimler sola oy vermiyor? Daha da önemlisi, sol bu kesimlerin oylarını almak için ne yapmalı?

'İŞÇİ KANDIRILIYOR'

Türk-İş'İN ESKİ BAŞKANI VE CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ BAYRAM MERAL , İŞSİZİN ''AB KAPISI AÇILIRSA İŞ BULURUM'' DİYE KANDIRILDIĞINI VURGULAYARAK ''AMA BU UZUN SÜRMEZ. AKP'nin iktidar olmasının altında yatan neden dar gelirli kesimlerin, 'AKP BİZİ GEÇMİŞ PARTİLERDEN DAHA İYİ HAYAT ŞARTLARINA ULAŞTIRIR MI' düşüncesiydi. Dar gelirli bunu bulamadı. Onun için solun istihdama, gelir artışına yönelik vaatte bulunması lazım'' diyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın ise köylünün kendisini yoksullaştıran DSP-MHP-ANAP koalisyonu ortaklarının silinmesinde büyük rol oynadığını belirterek ''AKP seçim meydanlarında kırdaki yoksulluğu, tarımdaki geriye dönüşü kullandı. AKP'NİN UYGULADIĞI POLİTİKALAR İSE SÖYLEDİKLERİYLE TABAN TABANA ZIT OLDU. KÖYLÜ ÖZELLEŞTİRMENİN TAMAMLANMASIYLA 57. HÜKÜMETLE AKP'nin bir farkı olmadığını 1.5-2 yıl içinde net olarak anlayacak. Eğer yaşamındaki yoksullaşmaya ilişkin çözümü solun üretebileceğini görürse köylü değişebilir, sola dönebilir'' diye konuşuyor.

IMF'YLE Mİ IMF'SİZ Mİ?

Dar gelirlinin durumunu IMF politikalarıyla iyileştirmek olanaklı mı? Solda bu soruya ''olumlu'' yanıt verenler, kendilerini daha çok ''liberal-sosyal demokrat'' olarak niteleyenler.

CHP yönetiminden istifa eden Kemal Derviş 'İN, DANIŞMANI YUSUF IŞIK İLE BERABER TARTIŞMAYA AÇTIĞI ''ÇAĞDAŞ SOSYAL DEMOKRASİ VE TÜRKİYE'' TASLAK ÇALIŞMA METNİNDE, SAĞLIKLI YÜKSEK BÜYÜME DOĞRULTUSUNDA BREZİLYA'daki Lula hükümetinin uygulamaları gündeme getiriliyor: ''Kamu yatırımları faiz dışı fazlanın hesaplanmasında harcama kaleminden çıkarılmalıdır.''

CHP'NİN EKONOMİ KURMAYLARINDAN PROF. DR. OĞUZ OYAN , ''FAİZ DIŞI FAZLAYI YÜZDE 6.5'ten yüzde 6.175'E İNDİRECEK'' , BİR BAŞKA DEYİŞLE SADECE 1 KATRİLYON LİRALIK KATKI SAĞLAYACAK BU ÖNERİYİ ''ANLAMSIZ VE CİDDİYETSİZ'' BULUYOR.

DERVİŞ'TEN ÖNERİLER...

Derviş ve Işık'IN SOSYAL DEMOKRASİ İLE LİBERAL SAĞ ARASINDA ÇİZDİKLERİ ÇİZGİ ''DEVLETİN SOSYAL REFAH İLE BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİNE FAAL OLARAK KATKIDA BULUNMASIYLA'' SINIRLI. DERVİŞ VE IŞIK'ın önerileri şöyle:

''İhracat kapasitesinin arttırılması. İnsanların ve sektörlerin kapasitelerini arttırıcı, istihdama katkıda bulunmalarını sağlayıcı politikalara öncelik verilmesi. Tarımın rekabet gücü ve kapasitesinin arttırılması, bu kesimde çalışanların gelirlerini yükseltecek, modernleşmeyi teşvik edecek destekler sağlanması. Mikrokredi verilmesi. İleri teknoloji odaklı üretim öbekleri oluşturulması.''

Bilkent Üniversitesi'NDEN PROF. DR. ERİNÇ YELDAN , ''BU ÖNERİLER, DERVİŞ EKONOMİNİN BAŞINDAYKEN NİYE UYGULANMADI'' DİYE SORUYOR VE EKLİYOR: ''ŞİMDİ UYGULAYACAKSANIZ HANGİ KAYNAKLA? IMF OLAN BÜTÜN KAYNAĞI BORÇ GERİ ÖDEMESİ İÇİN ÇEKİYOR.''

Okunma Sayısı: 664