SOMAYI UNUTMADIK

İZMİR
13.05.2016
 

13 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşen ve 301 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan Soma maden faciasının 2. yıl dönümünde İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. TMMOB, DİSK, KESK ve TTB`nin çağrısıyla Buca Madenci Anıtı`nda gerçekleştirilen basın açıklamasında "Soma`yı unutma, unutturma", "Soma`nın katili sermaye devleti" gibi sloganlar atılırken, açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı açıklamasında, Soma faciası yaşandıktan sonra her ay onlarca emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam ettiğini belirterek, "Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir. Bu acı gerçek, ülkemizde emeği ile geçinen milyonlarca işçiye ölümden, sakatlanmaktan ve sömürülmekten başka bir şeyin reva görülmediğini ortaya koymaktadır" diye konuştu. Sarı, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 "İş cinayetlerinin başlıca nedeni; ülkemizde uygulanmakta olan neoliberal ekonomi politikaları sonucunda iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaşmanın yaygınlaşmasıdır.

Son olarak AKP tarafından TBMM`den geçirilen, Kölelik Yasası olarak adlandırdığımız Özel İstihdam Büroları Yasası ile emekçilere bir darbe daha vurulmuştur. Bu düzenleme ile; güvencesiz, kuralsız ve esnek çalışma yaygınlaşacak, iş güvencesi tamamen ortadan kalkacak, emekçiler açlık sınırının altında ücretlerle çalışmaya mahkum edilecek, örgütsüz çalışma yaygınlaşacaktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından en riskli işçiler yine kiralık işçi statüsünde çalışan emekçiler olacaktır. Ayrıca bu yasadan en olumsuz etkilenecek olanlar kadın işçiler olacak ve kadın işçiler üzerindeki sömürü derinleşecektir. Anma töreni ve basın açıklamasına üyelerimizle birlikte katıldık.

Okunma Sayısı: 38