SON 10 YILDA TARIMA BÜYÜK DARBE - MİLLİ GAZETE

MERKEZ
11.03.2012

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Tuncer: "Son 10 yıllık süreçte tarımda istihdam edilenlerin sayısı 2 milyon azalarak, tarımın istihdama katkısı yüzde 37.6`dan yüzde 25.2`ye geriledi. 20 yıl önce bakliyatta dünya ihracat şampiyonu Türkiye, bugün ihtiyacı olan mercimeği dışarıdan almak zorundadır."

 

 

ZİRAAT Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, Oda‘nın Kocatepe Kültür Merkezi‘nde düzenlenen 43. Genel Kurulunun açılışında tarımın Türkiye için sosyal, ekonomik ve politik bakımdan son derece önemli bir sektör olduğunu belirtti. Tarımın, ulusal gelire yüzde 9, istihdama da yüzde 25 katkı sağladığına dikkati çeken Tuncer, kırsal alanın tek gelir kaynağı tarımın, insanoğlu var olduğu sürece devam edeceğini dile getirdi.

Tuncer, Türkiye‘de son 10 yılda, uygulanan tarım politikaları nedeniyle toplam işlenen tarım alanlarının yaklaşık 2.5 milyon hektar azaldığını, üreticinin de Ankara‘nın yüz ölçümü kadar toprağı işlemekten vazgeçtiğini ifade etti.

Topraktan geçimini sağlayamayan çiftçinin, kent varoşlarına göçe zorlandığına işaret eden Tuncer, şöyle konuştu:

"Son 10 yıllık süreçte tarımda istihdam edilenlerin sayısı 2 milyon azalarak, tarımın istihdama katkısı yüzde 37.6‘dan yüzde 25.2‘ye geriledi. Ürün fiyatları yerinde sayarken, girdi fiyatlarının sürekli arttığı, tarım alanlarının ise azaldığı bir ortamda üretimin artması beklenemez. Son 10 yılda mısır, çeltik, ayçiçeği ve meyveler dışında bitkisel üretimde artış olmazken, kırmızı mercimek ve tütünde olağanüstü düşüşler yaşanmıştır. 20 yıl önce bakliyatta dünya ihracat şampiyonu Türkiye, bugün ihtiyacı olan mercimeği dışarıdan almak zorundadır. Buğday ve arpa gibi temel ürünlerin üretimi ya 2002 yılıyla aynı düzeyde seyretmiş ya da azalmıştır.‘‘

Okunma Sayısı: 367