SON 7 YILDA TÜRKİYE'DE KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE 1400 ARTTI

SON 7 YILDA TÜRKİYE'DE KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE 1400 ARTTI
ADANA
30.11.2010

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu’nca, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nde "Kadına yönelik şiddete hayır" etkinliği düzenledi.

 

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Komisyonu Adına Ayten DOLANÇAY, Türkiye‘nin kadına yönelik şiddette dünya ikincisi, kadın-erkek eşitliği sıralamasında ise 134 ülke arasında 129. sırada yer aldığını söyledi. Son 7 yılda Türkiye‘de kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığına dikkat çeken DOLANÇAY, " Her 3 kadından 2‘si şiddete maruz kalıyor. Günde 3 kadın öldürülüyor. 2010 yılının ilk 7 ayında 226 kadın öldürüldü. Her 5 kadından 1‘i yaşamında en az bir kez tecavüze veya tecavüz girişimine maruz kalıyor. "dedi.

"Kadına yönelik şiddetle mücadele günü" nedeniyle Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi‘nde bir basın toplantısı düzenleyen TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Komisyonu Adına Ayten DOLANÇAY, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Kadına karşı şiddet, cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplumsal ve özel yaşamda baskı uygulanarak özgürlüklerin kısıtlanmasına neden olan bir tür davranıştır ve en yaygın ve sık olarak rastlanılan kadının insan hakları ihlallerindendir.

Sebepleri ne olursa olsun, Türkiye‘de ve Dünyanın birçok yerinde kadınlar, sadece kadın oldukları için yaşamın her alanında, evlerinde, işyerlerinde, kamusal alanlarda kötü muamele görüyor, fiziksel ya da duygusal şiddetin kurbanı oluyor. Dünya genelinde her 3 kadından 1‘i eşinden, erkek arkadaşından ya da aile bireylerinden; darp, yaralanma, zor kullanarak cinsel ilişkiye maruz kalmaktadır. Ne yazık ki birçok kadın yaşadığı fiziki acılar ve psikolojik şiddet karşısında çocuklarına ve canlarına kast edilmedikçe çoğunlukla sessiz kalmakta ve yaşadıklarını saklamaktadırlar.

Kadınların kişisel gelişmesini önleyen ekonomik, geleneksel, sosyal ve politik engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak, kadının toplumsal yaşamını kısıtlayan çağdaş olmayan gelenek ve törelerle mücadele edilerek, eşitsizliğin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması ile kadının her alanda daha aktif rol  alması   sağlanmalı,  eşit işe eşit ücret uygulanmalıdır.

Kadınlara yönelik şiddetin engellenmesi hukuksal temelde yasaklayıcı tedbirler geliştirilmeli, kadın sığınma evleri yaygınlaştırılmalı, kadının yaşamın  her alanında aktif ve eşit şekilde yer alması sağlanmalıdır.

Kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kaldırılması ile ilgili uluslararası sözleşme ve protokollerin gereği siyasi iktidar tarafından vakit geçirilmeksizin  yerine getirilmelidir.

TMMOB‘lu kadınlar olarak Dünyada ve  Ülkemizde  kadına yönelik şiddeti kınıyor, cinsiyetçi bakış açısının karşısında olduğumuzu böylesi bir günün  insanlığın  gündeminden kaldırılması için  mücadele içerisinde olacağımızın  bilinmesini istiyoruz."

Okunma Sayısı: 964
Fotoğraf Galerisi