SON MAĞDUR GÜBRE SATICILARI!

SON MAĞDUR GÜBRE SATICILARI!
MERKEZ
21.03.2016

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, döner sermaye ücreti almaktan vazgeçmelidir.

 

 Resmi Gazete`nin 5 Şubat 2016 tarihli sayısında yayımlanan, Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile  gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere, her bir satış noktası için Gübre Dağıtıcılık Belgesi alma zorunluğu getirildi. Bu zorunluğu, gübrenin terör amacı ile kullanımını engellemek için getirilmesi nedeni ile anlamak mümkün. Ancak anlaşılamayan, halen güç koşullarda gübre satışı yapan, içinde meslektaşlarımızın da yer aldığı bayilerin, söz konusu belgeyi almak için İl Müdürlüğü Döner Sermayesine 280 TL ödemek zorunda bırakılmış olması. Gübre satışı yapan bayiler, bu faaliyetlerini yönetmelik değişikliği öncesi de sürdürüyordu. Bakanlık, duyduğu ihtiyaç üzerine belge zorunluğu getirirken, bayileri ek bir masrafla karşı karşıya bırakması, basit bir belge için 280 TL ücret istenmesi kabul edilemez.  

 Bakanlık ana hizmet birimleri çeşitli istatistiki bilgilere sahip olmak, her hangi bir faaliyeti kayıt altına alarak, izlenmesini sağlamak için çeşitli belge zorunlukları getirmektedir. Ancak zorunluluk getirilen her bir belge için, Döner Sermaye İşletmelerinin ücret belirlemesi ve bu ücretlerin zaten zor durumda olan üreticiler veya satıcılardan istenmesi, belgelerin alınmaması veya belgesiz faaliyetlerin sürdürülmesi gibi olumsuzluklara da neden olmakta, ana hizmet birimlerinin amaçladığı sonuç alınamamaktadır.

 

 Yapılan her bir hizmetten ücret alınması, kamu kurumlarının ticari faaliyet sürdüren bir işletme mantığını benimsemiş olması, kamu hizmeti verme özelliklerine zarar vermekte, bu kurumlara olan güveni sarsmaktadır. Halen İl Müdürlükleri alt kalemleri hariç, 214 farklı kalemde dosya veya belge ücreti adı altında ücret almaktadır. Bu ücretler her yıl güncellenerek artırılmaktadır.Bakan Çelik`ten, Bakanlığın masa başında hazırlanan basit bir dosya veya belge için aldığı ücretlere son vermesini bekliyoruz.

 

 Gübre satışında yaşanan bir diğer sorun, satış yapanların niteliği ile ilgilidir. Gübre kullanımının doğru, zamanında ve bilinçli yaptırılması topraklarımızın verimliliğinin sürdürülebilirliği açısından önem taşımaktadır. Aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımının toprak ve su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir tarım için tehlikeli olduğu unutulmamalıdır. Gübre bayisi, üreticiye elindeki mevcut gübreyi değil toprak analizine ve yetiştirilecek bitkiye uygun gübreyi tavsiye edebilecek bilgi birikimine sahip olmalıdır. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gübre satışında Ziraat Mühendislerinin görev ve sorumluluk almasını sağlayıcı düzenlemeler yapmalıdır. 

  

 

 

Okunma Sayısı: 817
Fotoğraf Galerisi