SON MÜHÜR GAZETESİ: İZMİR KÖRFEZİ'NDEKİ YOSUN ARTIŞI NEYİN HABERCİSİ? - 14 KASIM 2024
İzmir Körfezi, balık ölümleri ve kötü kokularla gündemdeydi, şimdi ise deniz yosunlarının artışı ekolojik tehlikeleri yeniden gündeme taşıyor. Ekim Özal, deniz marullarının yıl boyu görülmesinin mevcut kirliliği artırdığını ve kötü koku sorununun hava sıcaklıkları düşene kadar devam edeceğini belirtti.
"Alg patlaması mevcut kirliliğe ek yük getirdi"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2.Başkanı Ekim Özal İzmir Körfezinde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında alglerin çoğalması için çok uygun koşullar oluşuyor. Azot ve fosfor gibi Besleyici elementlerin sudaki miktarının artışı ile birlikte yosunların artışı gözle görülür boyutlara ulaşıyor. İzmir Körfezi'nde birkaç yıldır yoğun alg patlaması yaşanması bununla birlikte hem inciraltı hem bostanlı kıyılarında deniz marullarının yıl boyunca görülüyor olması körfezdeki mevcut kirliliğe ek olarak yük getiriyor ve tüm bu nedenler belirli dönemlerde kötü koku oluşumuna da yol açıyor. Körfeze besleyici elementlerin girişi devam ettikçe yosunlarda da mevsimsel olarak artış gözlenebilir. Başlatılan acil eylem planının geliştirilerek devam edilmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Koku yağışlı dönemlerde artacağını bekliyoruz”
Ekim Özal, Körfez’deki koku sorununun, hava sıcaklıklarının düşmesine kadar devam edeceğini belirterek , "Yağışlı dönemlerde bu sorunun daha da artmasını bekliyoruz. Yağmur, denize taşınan besleyici elementlerin ve kirleticilerin yoğunluğunu artırarak, yosunların çoğalmasına zemin hazırlıyor. Bu durum da koku oluşumunu daha şiddetli hale getirebilir" dedi.
Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.