SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINA KATILDIK

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINA KATILDIK
MUĞLA
13.03.2008

Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi olarak Emek platformu tarafından Muğla Sınırsızlık Meydanı‘nda düzenlenen basın açıklamasına katıldık.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi olarak Emek platformu tarafından Muğla Sınırsızlık Meydanı‘nda düzenlenen basın açıklamasına katıldık.

                                                                                                            13.03.2008

  

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASA TASARISI HAKKINDA

EMEK PLATFORMU ORTAK AÇIKLAMASI

  

            TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı, çalışanlar, emekliler, hak sahibi durumundaki aile fertleri ile dul ve yetimler için sosyal sigortalar ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına neden olacaktır.

            Tasarıda yapılan düzenlemede özetle;

1-Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkelerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65 ‘ e pirim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltilmektedir.

2-Halen fiili hizmet zammından yararlananların hakları bazı sektörde geri alınmaktadır.

3-Malullük ve  ölüm aylığı hak etme 5 yıldan 10 yıla, 900 günlük pirim gün sayısı 1800 güne yükseltilmektedir.

4-Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için % 2 ye indirilmektedir.

5-Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılacak katsayı %100 yerine , %30 düşürülmektedir.

6-İş kazası ve meslek hastalığı sonucu %25 ve daha yüksek oranda sakat kalan çalışmalara bağlanan sürekli iş görmezlik gelirinin alt sınırı kaldırılmaktadır.

7-Alt sınır aylığı düşürüldüğünden, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık almakla karşı karşıya kalabilecektir.

8-Çalışan ve ölüm geliri aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, %75 den %50 ye düşürülmektedir.

9-Emekli dul ve yetimlere refahtan pay verilmeyecektir.

10-Asgari ücretin üçte bir oranında  6 ay  verilen süt emzirme yardımı bir defa verilecektir.

11-Asgari ücretin üç katı olan cenaze yardımı bir asgari ücret tutarına düşürülmektedir.

12-Yetim kız çocukları için ödenen evlenme yardımı yetim aylığının 24 katı tutarından , 12 katına düşürülmektedir.

13-Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimlerin yaralanacağı sağlık  hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemleri, ilaç ve tıbbi malzemelerin  miktar ve süreleri belirsizliğe itilmektedir.

14-Diş protezlerinde yaş sınırı getirilmekte , protez bedelinin % 50 sini  cepten ödeyecektir.

15- Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimlerin, özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmet bedelinin %20 sini cepten ödeyecektir.

16-Sosyal Güvenlik Kurumunun oluşturacağı bir komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındakilere, üç katına kadar fark ücreti ödenmesi öngörülmektedir.

17-Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL, protez, ortez ve ilaç bedelleri için %10 ve %20 oranında değişen oranlarda katılım payı ödenecektir.

18-Çalışması sona eren sigortalılardan önceki yıl içinde 90 gün prim ödeyenlerin kendileri, 120 gün prim ödeyenlerin ise kendileri ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 6 ay süreyle sağlık yardımlarından yaralanma hakkı kaldırılmaktadır.

19-Genel Sağlık Sigortası primlerini devletin ödeyeceği kişiler için asgari ücretin üçte biri olarak belirlenen yoksulluk sınırı, nasıl elde edildiğine bakılmaksızın hanenin tüm gelirlerini dikkate alacağından, toplumun büyük bir bölümü sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutulacaktır.

SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI AÇISINDAN YARINLARI TAMAMIYLA GÜVENCESİZ BIRAKAN VE AMAÇLANAN NORM VE STANDART BİRLİĞİNİ ÇALIŞANLARIN ALEYHİNE  DAHA DA BOZAN BU DÜZENLEMEYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

 

                                                                                              EMEK PLATFORMU

Okunma Sayısı: 1749
Fotoğraf Galerisi