SOSYAL TV : BAŞKAN FEVZİ ÇAKMAK: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, ÇİFTÇİNİN SABRI KALMADI (ÖZEL HABER)- 08 AĞUSTOS 2024

SOSYAL TV : BAŞKAN FEVZİ ÇAKMAK: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, ÇİFTÇİNİN SABRI KALMADI (ÖZEL HABER)- 08 AĞUSTOS 2024
BURSA
08.08.2024

Bursa’da Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de domates üreticilerinin eyleminin ardından Sosyal TV’ye açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, “Artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. Çiftçinin sabrı kalmadığı için bu eylem kararını almak durumunda kaldı. Çiftçiye hak ettiği değer artık verilmeli” dedi.

 
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde domates fiyatlarına isyan eden çiftçiler, traktörleriyle konvoy oluşturarak İzmir Yolu'nu çift yönlü olarak trafiğe kapattı.

Konuyla ilgili Sosyal TV’ye açıklamalar yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, “Artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. Özellikle geçen yıldan beri açıklanan buğdayda, mısırda ve arpada taban fiyatları ne yazık ki enflasyonun çok altında kaldı. Bu yıl da özellikle domateste iki yıl önceki fiyatlara bile ulaşılamadı. Sözleşmeli üretimlerde 3,5 TL’ye sözleşme yapılmasına rağmen açık piyasada şu anda salçalık domatesin fiyatı 2 liralara düştü. Dolayısıyla da bu da maliyetleri karşılayamaz noktaya getirdi. Sözleşme yaptığı çiftçi bu fiyattan almamak için fide fiyatlarını arttırıyor ve alımı geciktirerek ürünün çiftçinin tarlasında kalmasına sebep oluyor. Çiftçi de bu ürünü iki liralardan dışarıya satmak zorunda kalıyor. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman çiftçi de artık dayanamaz noktaya geldi ve bu eylem kararını almak durumunda kaldı. En azından sesini duyurabilmek adına ülkede belki de bu kıvılcımı yakma noktasına geldi” diye konuştu.

“GÜNDEN GÜNE DURUM KÖTÜLEŞİYOR”

Hayvancılıkta da yanlış politikalar uygulandığını ifade eden Başkan Çakmak, “Hayvancılıkta özellikle 500 bin hayvan ithal edilmesi ile birlikte et fiyatları gerilemeye başladı. Et fiyatları yükseldiğinde de süt hayvanları kesime gitti. Şu anda da süt hayvanları geriledi. Süt fiyatları aşağıda tutularak ne yazık ki enflasyonu aşağı çekme politikası uygulanıyor. Günden güne durum kötüleşiyor. Bu da süt üreticisinin sonradan çekilmesi anlamına geliyor. Süt üreticisi sahadan çekildiği zaman ne yazık ki et üreticisi de azalma noktasına geliyor. Süt hayvanı yeteri kadar piyasada olmayınca et üretimimiz de aşağı doğru gidiyor. Bu da piyasayı yazık ki olumsuz yönde etkiliyor. Biz de ne yazık ki pazarda ve kasapta etleri sadece reyonlarda görüyor ve alamıyoruz. Çiftçi zarar ettiği için üretimden çekilme noktasına geliyor. Yıllardan beri bu şekilde devam ediyor. İthalatının çözüm olmadığını biz hep savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. Bunun çözümü girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi, çiftçiye gerçek anlamda desteklerin verilmesidir” şeklinde konuştu.

Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ

Okunma Sayısı: 61
Fotoğraf Galerisi