SPEKÜLATÖRLERE YARADI - KONYA POSTASI GAZETESİ

SPEKÜLATÖRLERE YARADI - KONYA POSTASI GAZETESİ
KONYA
02.08.2017

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "İç Anadolu ve Trakya'daki çiftçiler, spekülasyonlardan dolayı, ton başına ortalama 100 lira zarar etti. Bunun da karşılığı Türkiye genelinde çiftçinin cebinden 2.5 milyar TL'nin uçmasıdır" dedi.

 

İTHALAT ZAMANLAMASI YANLIŞTI

Türkiye‘nin tarımsal ticaret konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış bunun en önemli göstergesinin un ve makarna ihracatı olduğunu belirtti. Türkiye‘nin dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci olduğunu ifade eden Çalış, "Bu manada‘ Türkiye buğday ithal etti, buğday eder pozisyona geldi! Gibi sözler sığ ve içi doldurulmadan söylenmiş sözlerdir. Son bir aydır konuştuğumuz gümrük vergisinin azaltılmasıyla buğday ve hayvan ithalatının yapılması yeni bir icat değil. Bu yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak yapılan bir olay. Sadece zamanlama olarak hasat ve kurban dönemine gelmesi bakımından üretici aleyhine gelişen bir olaydı" dedi. Hububat ve hayvan ithalatında gümrük vergisinin düşürülme zamanlamasının spekülatörlere yaradığını ifade eden Çalış, "Spekülasyonlara fırsat verildi ve spekülasyonlar kazandı" diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN 2.5 MİLYARI BUHAR OLDU

Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çiftçilerin hasatlarını yapıp ürünlerini sattığı bir dönemde spekülasyonların İç Anadolu ve Trakya bölgesindeki çiftçilere zarar verdiğini kaydeden Çalış, "Çukurova ve Güneydoğu Anadolu‘daki çiftçiler ürünlerini değerinde sattı. Fakat İç Anadolu ve Trakya‘daki çiftçiler, spekülasyonlardan dolayı, ton başına ortalama 100 lira zarar etti. Bunun da karşılığı Türkiye genelinde çiftçinin cebinden 2.5 milyar TL‘nin uçmasıdır" eleştirisini getirdi.

ÜRETİMDEN VAZGEÇMEMEK GEREKLİ

Spekülatörler dendiğinde tarımsal ticaret yapan insanların anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Çalış, "Çünkü tarımsal ticareti yapan tüccar kesimin hepsi ya tarımın içinde hala devam ediyor ya da hepsi tarımdan geldiler. Alın terinin kıymetini bilen ve üreticinin yanında sürekli yer alan insanlardır" bilgisini verdi. Spekülatörlerin küresel şirketler olduğunu belirten Çalış, "Bundan kâr eden ve spekülasyon yapan şirket sayısı iki elin parmağı kadar bile yok" bilgisini verdi. Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba‘nın dediği gibi Türkiye olarak üretimden yana olmamız gerektiğini söyleyen Çalış, "Ülke olarak asla üretimden vazgeçmememiz lazım" sözlerini açıklamasına ekledi. 

Okunma Sayısı: 157
Fotoğraf Galerisi