"SU BASKINI AMİK OVASININ KADERİ Mİ"?
"Amik Ovasını Yine Su Bastı Çiftçinin İşi Yattı"
İlimizde geçtiğimiz hafta beş gün boyunca aralıksız olarak yağan yağmur neticesinde Asi Nehri ve Afrin Çayı taşmış ve yaklaşık 100 bin dekar ekili dikili arazi sular altında kalmıştır. Geçen kış 2 Şubat 2012 tarihinde Amik Ovasında 150-200 bin dekar tarım alanı haftalarca sular altında kalmış, buğday eken üretici ne yazıktır ki ya hasat edecek ürünü kalmamış, ya da Amik Ovası gibi zengin bir topraktan 250-300 kg / da ürün alabilmiştir.
Ancak üreticinin kaybı yalnız buğdayla kalmamış, buğday hasadının ardından ektiği pamukta da rekoltenin düşmesine sebep olmuştur. Zira Pamuk kazık kök sistemine sahip bir bitki olduğundan kışın aşırı yağış neticesinde toprak porozotesini kaybederek gözeneksiz betonsu bir yapıya bürünmüş, taban suyu yükselerek toprakta tuzluluk sorunu gündeme gelmiş hatta pamuk üreticisi birinci suyu erken vermek zorunda kalmıştır.
Ayrıca taşınan verimli üst tabaka sel suları ile yok olmuş geride verimsiz alt katman kalmıştır. Bu durum birkaç sezon üretimimizi düşürür sonra toparlarız derken yaklaşık 10 ay sonra tekrar sel felaketi Amik Ovasını ve yöre çiftçisini vurmuştur.
Ova‘nın ortasına inşa edilen Hatay Havaalanı yine sel sularının tehdidi ile karşı karşıyadır. Amik Ovasında altyapı çöktü. Üreticinin geçen kışın zararını karşılayamadan tekrar zarar etmiş olması ve geleceğe yönelik ciddi çalışmaların olmayışı Ova‘nın geleceğini düşündürmektedir. Üretimden kopan üretici zaten pamuk, buğday, mısır üretiminde kötü bir yıl yaşamışken zararların ödenmemesi, afet kapsamı dışında tutulması, çiftçinin neyi var neyi yok satmasına sebep olacaktır. Amik Ovası hemen büyük ovalar sınıfına alınarak tarıma ait altyapı ve sanat yapıları top yekün yapılmalı, Toplulaştırma işlemleri bir an önce başlatılmalı, ayrıca üretim planlaması ile desteklerin bu plan dahilinde neyi ,ne için ve kim için üretmek ilkesi ile hareket edilmelidir. 2015 - 2016 yılı itibariyle tamamlanması planlanan Reyhanlı Barajının şüphesiz taşkınları önleme özelliği var. Ancak; arada geçecek yıllar içinde Ova‘nın altyapı sorunlarının çözülmüş olması gerektiği kanısındayız.
Sel dışında Amik Ovası için ciddi bir tehdit de Belediyelerin çeşitli gerekçelerle (kamu yararı) çok verimli olan Ova‘yı istila etmeleri neticesinde su yollarının kapatılması ile sel sorunu daha uzun yıllar yaşanacak gibi görünmektedir.