SU TİCARİ MAL DEĞİL, DOĞAL VARLIK / BİRGÜN
DÜNYA SU GÜNÜ’NDE YAPILAN AÇIKLAMALARIN ORTAK MESAJI: Su ticari mal değil, doğal varlık.
Dünya Su Günü dün kutlandı. Birleşmiş Milletler‘in kabul ettiği ve 22 Mart olarak belirlediği gün çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kutlandı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası yaptıkları açıklamalarda suyun giderek piyasalaşmasına dikkat çekti.
SU ULUSLARARASI ÖRGÜTLERİN HEDEFİNDE
ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü‘nü kuran anlaşmalardan biri olan Hizmet Ticareti Genel Anlaşması‘nın (GATS) maddeleri arasında ‘su hizmetleri ve kaynaklarının özelleştirilmesi‘ bulunduğuna dikkati çekti. Atalık, "Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü gibi aktörlerin alanı şekillendirdiği bir süreçte Birleşmiş Milletler birden ağız değiştirdi; 1992 yılında düzenlediği Su ve Çevre Konferansı ile Çevre ve Kalkınma Konferansları‘nda ‘suyun ekonomik olarak alınıp satılabilecek ticari bir mal‘ olduğunu belirtmeye başladı. Konferanslarda su sorunu küresel ölçekte yalnızca bir işletme sorununa indirgenmişti; su artık piyasa koşullarına açılabilecek ve kamu hizmeti anlayışı dışına çıkarılabilecekti." diye belirtti.
‘SU DOĞAL VARLIKTIR‘
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık yaptığı açıklamada son olarak şu ifadeleri kullandı: "Su en önemli doğal varlıktır. Susuz bir hayat mümkün değildir. Yaşamak için otun, böceğin, kuşun, insanın, kısacası tüm canlıların su üzerinde hakkı vardır, ticarileştirilemez! Odamızın da içerisinde yer aldığı ‘Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu‘ bu konudaki onurlu mücadelesini devam ettirmektedir.
‘POLİTİKALAR KONTROLSÜZ‘
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından yapılan açıklamada ise suyun ticarileştirilmek istenmesine yapılan vurgunun ardından Adana‘da Gökdere Barajı‘nda işçi ölümlerinin yaşandığı faciaya dikkat çekildi. İMO‘nun açıklamasında, "Gökdere Barajı‘nda yaşanan facia, Türkiye‘de su üzerinden yürütülen politikaların ne denli kontrolsüz bir şekilde işlediğine acı bir örnektir." denildi. "Su kaynaklarımıza ve geleceğimize zarar veren uygulamaların giderek arttığı bir dönemde "Dünya Su Günü "nü kutlamak, söz konusu uygulamaları teşhir etmek ve tepki göstermek anlamına gelmektedir" denilen açıklamanın sonunda, suyuna ve geleceğine sahip çıkmayı bir sorumluluk olarak gören İnşaat Mühendisleri Odası‘nın dünya su gününü kamucu bir anlayışla sahiplendiği belirtildi.
TEMA Ülkemiz su fakiri
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, su kullanımında öncelikli tedbirin tarım sektöründe alınması ve modern sulama yöntemlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Özdemir yaptığı açıklamada: "Halkımızın ihtiyacı olan su; güvenli, adil, katlanılabilir bir maliyetle, verimli ve sürdürülebilir bir tüketim anlayışına uygun olarak sağlanmalıdır. Ekolojik yaşamın devamı suya bağlıdır. Yer üstü ve yer altı sularımızın ‘ticari mal‘ değil, ‘doğal varlık‘ olduğu herkesçe bilinmelidir. Küresel iklim değişikliği su rejimini etkilemektedir. Su fakiri olan ülkemizde; su varlığımızı koruma ve yönetme politikaları acilen belirlenmelidir" dedi. Dünya Su Günü‘nde, doğal miras olan su varlıklarımızın, yaban hayatının suya ulaşma hakkı gözetilerek, TEMA Vakfı tarafından hazırlanan ‘Su Kanunu Tasarısı‘nın yasalaşması için çağrıda bulunuyoruz"