ŞUBE BAŞKANI DOÇ. DR. ORHAN GÜNDÜZ`ÜN, KAYISI HASADI AÇIKLAMASI

ŞUBE BAŞKANI DOÇ. DR. ORHAN GÜNDÜZ`ÜN, KAYISI HASADI AÇIKLAMASI
MALATYA
11.08.2016
 

 Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, kayısı hasadının sonuna gelindiğini belirterek "üreticilerimiz kayısıları hemen piyasaya sürmeyerek fiyat düşüşünü engellemelidir" dedi.
FETÖ Terör örgütü vasıtasıyla ülkemizde hedeflenen kaos, iç savaş ve ekonomik bunalım çıkartma arayışının başta aziz milletimiz ve vatansever ülke yöneticilerimiz tarafından bertaraf edildiğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz "Artık hem demokrasimize ve milli birliğimize sahip çıkacağız hem de vatanımıza karşı borcumuzu ödemek için çok daha fazla çalışacağız. Hain darbe teşebbüsü Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı üretim sezonunun sonuna denk gelmiştir. Üreticilerimizin beklentilerinin karşılanması için gerekli adımların atılması ve politikaların üretilmesi gerekmektedir. Ekonomik büyümesini tarım sektörüne, bunu da büyük oranda kayısı üretimine yüklemiş bir şehir olan Malatya`da, iklim şartlarının normal seyretmediği bir üretim sezonu geride kaldı" diye konuştu.
390 BİN TON KAYISI REKOLTESİ
Malatya Kayısı rekoltesinin İlgili makamlarca yaklaşık 390 bin ton olarak tahmin edildiğini kaydeden Gündüz şöyle konuştu:
"Bu yıl öncelikle don olayının, ardından dolu yağışının meydana getirdiği kayıplara ilaveten, ilkbaharda yaşanan yağış sıkıntısı nedeniyle rekoltenin tahmin edilenden düşük çıkması beklenmiştir. Ayrıca bu yıl önceki yıllardan daha fazla miktarda yaş kayısının çeşitli amaçlarla satıldığı görülmektedir. Uzmanlık alanım gereği bununla ilgili kurduğum bir ekonometrik model Malatya`da kayısı üretim miktarının yaklaşık 320 bin ton olacağını öngörmüştü. Ancak herhangi bir bilimsel platformda paylaşmadığım için, bunu şu an için ihtiyatlı olarak söylüyorum. Kayısı üretim sezonunun sonuna geldiğimiz bir süreci yaşıyoruz. Öncelikle, ürünün bütün paydaşlarının ekonomik ve sosyal manada maksimumum faydayı sağladığı bir dönem olmasını temenni ediyorum. Çünkü kayısı üretimi ile sağlanacak katma değer, Malatya`mızın ve ülkemizin büyümesine katkı sağlamaktadır.
"KAYISI TÜM BOYUTLARIYLA ELE ALINMALIDIR"
Kayısı üretiminin hasadından sonraki süreç, pazarlama boyutuyla ele alınmalıdır. Sağlıklı işleyen bir pazarlama ağı hem üreticiyi, hem nihai tüketiciyi hem de aradaki diğer kanalları memnun edecektir. Süreç sağlıklı işlemez ise pazarlama marjı yüksek çıkacak ve böylece
sektörde mutsuz bir grup oluşacaktır. Bu grubun başında da üretici ile son tüketici yer alacaktır. Malatya da son günlerde oluşan düşük kuru kayısı fiyatları, özellikle üreticiyi olumsuz etkilemektedir."
ÜRETİCİLERE UYARILAR
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, kayısı sezonunda üreticilerimiz açısından sürecin sağlıklı işlemesi için şu uyarılarda bulundu:
"1. Ürün boylama ve sınıflaması yapılmalı
2. Piyasa mutlaka takip edilmelidir. Piyasa takibi sahip olduğu ürünün boyu ve sınıfına göre yapılmalı,
3. Piyasa dinamiklerinden aracıların, komisyoncuların ihracatçıların ekonomik güçleri ve bağlantıları iyi araştırılmalı,
4. Ürünün tamamını hemen hasat sonrası piyasaya sürmemeli, belirli dilimler halinde dönemlere yaymalı, yani bir kısmını şimdi geri kalan kısmını da yine dilimler halinde sonraki dönemlerde piyasayı takip ederek satış yapmalı
4. Özellikle hasat zamanı oluşan yüksek işgücü maliyetleri nedeniyle ürünü hemen satmak zorunda kalan üreticilerimizin mevcut olduğunu biliyoruz. Böylesi üretici sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu sıkıntı mümkünse işletme dışından bireylerden veya kurumlardan borçlanarak çözülmelidir. Alınacak borcun vadesi en fazla altı ay olmalı ve yine mümkünse faizsiz veya düşük faizli olmalıdır.
5. Üreticilerimiz mutlaka bir miktar likit varlık (paraya dönüştürülmesi kolay varlık)`a sahip olmalı, her yıl yaşanan işçi ücretlerinin ödenmesi ile ilgili sıkıntı ancak böyle çözülebilir. Bu da gelecek yıl için şimdiden yatırım yapmakla mümkündür.
6. Hiçbir üretici tek başına ürün satışı yapmamalı, aynı köyde yaşayanlar, akraba olanlar veya birlikte hareket edebilecekleri gruplarla ürünlerini birleştirmeli ve böylece fiyat oluşumu konusunda sıkı bir rekabet şansı oluşturmalıdırlar
6. Unutulmamalıdır ki kayısı ticareti yapan büyük tüccarlar veya ihracatçılar da ürünlerini dönemlere yayarak satmaktadırlar. Yani şu dönemde çok yüksek miktarda kayısı ticareti yapmamaktadırlar. Şu anda piyasaya yüksek miktarda arz fiyatların düşmesine neden olacaktır. Düşen fiyatlar nedeniyle tüccarlar yüksek miktarda alım yaparak rahatlıkla depolayabilmekte ve belirli dönemlerde ihtiyaç duydukları ürünü şimdiden karşılamış olmaktadırlar.
7. Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza imkânı olanlar mutlaka bu gibi depolarda ürünü muhafaza ederek, satış sürecini uzatabilirler. Bu gibi imkânı olmayanlar ise ürünün
bozulmasına neden olmayacak şartları oluşturarak depolayabilir ve hemen ürünü satmak zorunda kalmazlar.
8. Her yıl aynı sıkıntıları yaşayan üreticilerimiz şimdiden gelecek yılın hazırlığını yapmalıdır. Bakım işleri ihmal edilmemeli, piyasa iyi takip edilmelidir."

Okunma Sayısı: 135