ŞUBE BAŞKANIMIZIN "REKABET.NET" RÖPORTAJI
Şube Başkanımız Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu 13 Ekim 2021 tarihinde yerel internet haber portalı Rekabet.net`ten Özge Comba Alkış`a tarım ve gıdadaki fiyat artışları ile ilgili röportaj verdi.
Başkanımızın Oda`mızın görüşlerini paylaştığı haberi belirtilen linkten de okuyabilirsiniz.
“Gübre Fiyatlarındaki Artış Üreticiyi Durdurdu”
Son dönemde marketteki fiyat artışları gündemdeyken, üreticiler de girdi maliyetlerinin fazlalığından zor günler geçiyor. Özellikle gübre fiyatlarında yüzde 142’lere varan artışlar çiftçinin belini büküyor. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu da; “çiftçilerimizin birçoğu üretimden vazgeçmiş durumda” dedi.
Bir yandan marketteki fiyatlar artarken, diğer yandan tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin artması ve birçok üründe dışa bağımlı bir politika izlememiz tarlada çiftçinin adeta belini büktü. Özellikle ithal edilen gübre hammaddesindeki fiyat artışları üretimi durdurma noktasına getirdi.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, çiftçinin içinde bulunduğu durumu Rekabet.net’e açıkladı.
GÜBRE FİYATLARINDA YÜZDE 142 ARTIŞ
Gübre üretiminde hammadde sıkıntısı yaşandığını söyleyen Yaslıoğlu, “Ağustos 2020-2021 dönemini incelediğimizde gübre fiyatları yüzde 91 ile yüzde 142 arasında artış gösterdi. Ancak buna paralel olarak üretici fiyatlarında böyle bir artış olmadı” dedi.
ENERJİ, AKARYAKIT VE DÖVİZ
Gübre fiyatlarındaki en önemli artışın, ithalata dayalı sistemden kaynaklandığını belirten Yaslıoğlu, “Tüm bunlara akaryakıt, döviz ve enerji fiyatlarında ki artışta eklenince üreticinin gider kalemindeki rakamlar da yükseldi. Son bir yılda elektrik fiyatları da yüzde 80-90 oranında zamlandı” şeklinde konuştu.
“YEM HAMMADDESİNDE DE DIŞA BAĞIMLIYIZ”
“İhracat rakamlarımız yüksek gibi görünse de detaylara bakmak geriyor” ifadesini kullanan Yaslıoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre son bir yılda, tohumda da yüzde 25 oranında artış oldu. Bir yem bitkisi olan sorgum yüzde 153 oranında artış gösterdi” dedi.
Yem hammaddelerinin yüzde 50’sinden fazlasının ithalatla karşılandığına dikkat çeken Yaslıoğlu, artan fiyatları şöyle sıraladı; “Son bir yıl içinde etlik piliç yeminde yüzde 62, yumurta yeminde yüzde 45, süt yeminde yüzde 55 ve besi yeminde yüzde 53 oranında artış yaşandı. Bunların hepsi toplandığında üretici fiyat artışlarının en masum tarafında kalan taraf oluyor. Tarımsal üretim doğal koşullar altında yapılıyor, risk alıyorsunuz. Getirisinin de yüksek olması gerekiyor. Ama bakıldığında tam tersi bir durum söz konusu.”
ET FİYATLARI DAHA DA ARTACAK
Önümüzdeki günlerde et fiyatlarının daha da artabileceğini vurgulayan Yaslıoğlu şöyle konuştu; “Süt sığırcılığında sorun olduğunu biliyoruz. Süt sığırcılığında karlı bir hayvancılık yapabilmek için ortaya konan bir parametre var. Buna göre, 1 kilo sütle 1 buçuk kilo yem alabilmeniz gerekiyor. Ama bu koşullar altında üreticiler artık 1 kilo sütle 1 kilo yem bile alamaz duruma geldi. Birçok üretici hayvanları elinden çıkarmaya başladı. Şunu unutmamak gerekir, bizim eti daha ucuz yiyebilmemiz için tek garanti süt sığırcılığıdır. Çünkü oradan üretilen buzağı ve danalarla besi sığırcılığı geliştirilir. İlerleyen dönemlerde et fiyatlarının daha da arttığını görebiliriz.”
https://rekabet.net/gubre-fiyatlarindaki-artis-ureticiyi-durdurdu/