ŞUBEMİZ 27. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURUL VE SEÇİMLERİMİZ YAPILDI

ŞUBEMİZ 27. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURUL VE SEÇİMLERİMİZ YAPILDI
İZMİR
07.02.2016

Şubemiz 27. Dönem Olağan Genel Kurulu ve Seçimlerini demokrasi şöleni şeklinde gerçekleştirdik.

 

 Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubemizin 27. Dönem Olağan Genel Kurul ve seçimlerini 23-24 Ocak2016 tarihlerinde Odamıza yaraşır bir demokrasi şöleni şeklinde geçirdik. 

Genel Kurulumuzu 23 Ocak‘ta Tepekule Kongre Merkezi Akdeniz Salonu‘nda gerçekleştirdik. Genel Kurulumuza Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kenan ÖZTAN, Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Yaşar Turan GÜLÜMSER, Tarım ORKAM-SEN İzmir Şube Başkanı Adil Ümit TÜZEN, CHP İl Başkan Yardımcısı İsmet ASMACI ve MHP İl Yöneticileri konuklarımız ve meslektaşlarımız katıldılar.

Genel Kurul Şube başkanımız tarafından açıldı ve yapılan Divan Seçiminde Prof. Dr. Ümit ERDEM Divan Başkanlığına, Fatih KORUKLUOĞLU başkan yardımcılığına, Zerrin ÇELİK ve Belgin DOĞAN yazman üyeliklere seçildi.

Şube Başkanımız açılış konuşmasına geçmeden 24 Ocak 1993‘te katledilen Uğur MUMCU videosu ile genel kurul açılışını yaptı.

Şube başkanımız yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi

Değerli dostlarım,

Öncelikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Çalışma arkadaşları ve 24 Ocak 1993 Yılında katledilen Sevgili Uğur başta olmak üzere, Türkiye Tarımına, TMMOB ve Ziraat Mühendisleri odası örgütlülüğüne emek vermiş, emek ve demokrasi mücadelesinde birlikte yürüdüğümüz yitirdiğimiz tüm değerlerimizi saygıyla ve özlemle anıyorum. Onların açtığı yolda aynı kararlılık ve inançla yürüyeceğiz, halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Değerli meslektaşlarım sevgili dostlar,

2014 ve 2015 yıllarında ülkemiz çiftçisi ve meslektaşlarımız zor yıllar geçirdiler

Çiftçilerimizin yüksek girdi maliyetleri düşük ürün fiyatları ve  kredi faiz finansman kıskacı altında, küresel iklim değişikliğinden kaynaklı  bir yılı geride bıraktığını görüyoruz. Bunlardan sadece çiftçilerimiz değil çiftçilerimize girdi sağlayan tohum, bitki koruma ve gübre bayilerimizde olumsuz etkilenmiş ve sattıkları ürünlerin tahsilatında sıkıntı yaşadıkları için zor günlerden geçmektedirler.

2015 Yılı iki genel seçim geçirdiğimiz, her açıdan sıkıntılı bir yılı geride bıraktık. Seçimler çözüm getirmemiş sorunların büyümesine neden olmuş ülkemizde temel sorun barış ve huzur ortamının bozulması hemen her gün ölüm haberlerinin gelmesiyle bir arada kardeşçe yaşama hukukumuz fazlasıyla örselenmiştir. Bu nedenle silahlar susmalı, tek bir insanımız ölmemeli ülkemize barış ve huzur gelmelidir.  Ancak barış ve huzur ortamında tüm sorunlarımızı sağlıklı bir şekilde tartışabilir, tarımı, sanayisi vb. sektörleriyle kalkınmış, kalkınmadan elde ettiği geliri adil bir şekilde paylaşan, özgür demokratik bir Türkiye‘yi birlikte kurabiliriz.

Tarım sektörüne daha yakından bakacak olursak 2015 yılı son yıllarda olduğu gibi çiftçilerimiz için gerçekten çok zorlu geçmiş ve bir kayıp yıl olmuştur. Yaşanan kuraklık, don, fırtına ve zamansız aşır yağışlar nedeniyle özellikle temel ürünlerimizde ciddi zararlar oluşmuştur. Bölgemizde de narenciye, zeytin, üzüm incir gibi temel ürünlerimiz başta olmak üzere birçok ürünümüz %30‘la %90 arasında değişen oranlarda zarar görmüştür.Yılın son günlerinde ise hayvancılığımız şap hastalığı vurmuştur. Eylül ayında ilk kez Van‘da görülen Şap hastalığı, Rusya ile yaşanan kriz sonrası Rusya‘nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiye‘den aldığı bazı tarım ürünlerine Rusya‘ya giriş yasağı getirmesi ile Ege ve Akdeniz bölgesi üreticilerimiz özellikle narenciye üreticileri ve ihracatçılarımız olumsuz etkilenmiştir. Ancak kriz çözülmediği takdirde tarım sektörü için asıl tehlike 2016 yılındadır.

Türkiye İstatistik Kurumu`nun 2015 bitkisel üretim verilerine göre;önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 10.2, meyvelerde yüzde 3.9, sebzelerde yüzde 3.4 oranında üretim artışı oldu. Miktar bakımından ise, 2015`te tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65.5 milyon ton, sebzelerde 29.6 milyon ton ve meyvelerde 17.8 milyon ton üretim gerçekleşti.

Tarımsal desteklerde yine önemli bir değişiklik olmadı. 2014‘te 9,6 milyar Tl olan destekleme bütçesi 2015 yılında 10 milyar Tl olmuş ancak yine tarım kanunun öngördüğü GSH‘nın %1‘ine yaklaşamamış %0,06 da kalmıştır. Prim verilen 17 ürünün 14‘ünde herhangi bir değişiklik olmamıştır.Sadece nohut,mercimek ve kuru fasulye primi kilo başına 10 kuruştan yüzde 100 artış ile 20 kuruşa çıkarılmıştır. İzmir için baktığımızda ise İzmir‘in İPARD Kırsal kalkınma destekleri dışında bırakılması İzmir tarımı ve çiftçisi açısından önemli bir kayıptır ve düzeltilmelidir.

1 Kasım seçimleri öncesinde 30 Ekim‘de Mera yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 1. Sınıf meralarda ranta ve talana açılmıştır.

Bunların yanında Tarımsal Yüksek öğrenimde bir kaç yılda bir eğitim programlarımızın bölümlerimizin değişmesi çok farklı ünvanla yetişmiş ziraat mühendisi profili ile bizi karşı karşıya bırakmıştır. Tarım Bakanlığının mevzuat değişiklikleri ile uygulamaya koyduğu istihdam stratejisi de meslektaşlarımızın istihdamında zorluklar çıkarmıştır. Örneğin Gıda işletmelerinde istihdamı zorunlu personel olacak çalışacak Ziraat Teknolojisi ve Tarım Ürünleri Teknolojisi bölümü gibi isimlerle mezun olan meslektaşlarımız mevzuatta gıda teknolojisi bölümü yazması nedeniyle buralarda istihdam edilmeme ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Yine Zootekni bölümü  mezunu meslektaşlarımızın bir çok yetkisi elinden alınmış isitihdam alanları daraltılmıştır. Tarımsal yapılar ve sulama bölümü mezunu meslektaşlarımız da odamızın bu konuda açmış ve kazanmış olduğu davalar olmasına karşın ne yazık ki yetkileri tarım bakanlığı tarafından kullandırılmamaktadır. Yine Bitki Koruma  alanına diğer meslek grupları eczacılar kimya mühendisi ve kimyagerler 1950‘li yılların kanunları işletilerek dahil edilmiştir. Odamız tüm bu süreçleri dikkatli bir şekilde takip etmiş gerek mevzuat görüşleri gerek basın açıklamaları ve demokratik tepkileri ortaya koymuş ve mücadele etmiştir. Ancak AKP‘nin mutlak iktidarı tüm bu tepkilere kulaklarını tıkamış ve bildiğini okumaya devam etmiştir.

Sevgili meslektaşlarım değerli katılımcılar,

Tarımdaki bu gelişmeler yanında;

AKP İktidarı uyguladığı rant politikaları önünde engel gördüğü TMMOB ve Bağlı odalarını işlevsizleştirmek itibarsızlaştırmak için yoğun bir çalışma içerisine girmiş mevzuat değişiklikleri ile  bunu sağlamaya çalışmıştır.

Bu yetmemiş basındaki kalemşörleriyle odalara saldırmaya başlamıştır. Odalarımızın genel kurullarının yapıldığı bu süreçte;

Yeni Akit gazetesinin 13 Ocak 2016 tarihli sayısında Ayhan Demir`in köşe yazısında TMMOB‘ye  bağlı odalardaki seçim sürecine ilişkin bir yazı kaleme alınmıştır.

Ayhan Demir köşe yazısında, "Milletle arasına mesafe koyan zihniyetin son kalesi, meslek odaları. Fakat artık, eski Türkiye özlemiyle yanan; üçüncü havalimanından, üçüncü köprü inşaatına kadar birçok projenin önüne taş koyan, meslek odalarının değişme vakti geldi! Meslektaşlarını siyasal manipülasyon aracı olarak görmeyen, ayrıştırmayan, ‘Yeni Türkiye` için çalışan meslek odalarına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. İstanbul‘daki Değişim Grubu Platformu, bu bakış açısıyla yola çıkmış, azimli ve inançlı insanlardan oluşuyor" diyerek, Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul şubeleri için "Değişim Grubu Platformu"nun çıkardığı adayları isimleriyle yayımlamıştır. Demir yazısını "Yeni Türkiye‘nin inşasında, köstek değil, destek olacak mühendislik odaları için yapmanız gereken tek şey, sandık başına gidip, Değişim Grubu Platformu adaylarını desteklemek" diye bitirmiştir.

İşte bu nedenle her zamankinden daha fazla odalarımıza sahip çıkmak zorundayız. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi‘de bu mücadeleyi bundan önce oluğu gibi bundan sonrada vermeye devam edecektir.

 

Tüm bu gelişmeler yanında bu çalışma dönemimize damga vuran canımızı çok yakan 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara‘da DİSK-KESK-TMMOB-TTB‘nin çağrısıyla gerçekleştirilen Emek Barış ve Demokrasi Mitingine yapılan bombalı saldırı oldu. 7 Haziran seçimleri sonrası başlayan şiddet  ve ölüm sarmalı gittikçe tırmanmış, özellikle ülkenin Güneydoğusunda her gün asker, polis ve sivil ölümlerinin yaşanması olağan bir hal almış, sokağa çıkma yasaklarıyla halk evlerine hapsedilmiştir. Bunu kabul etmeyen gidişten kaygı duyan dört örgütün buna karşı ses çıkarmak barış talep etmek üzere düzenlediği Ankara Emek Barış ve Demokrasi Mitingi başlamadan bir katliamla son bulmuştur.  Cumhuriyet tarihimizin en kanlı eylemi olarak yerini alan katliamda, barış için toplanmış 104 canımızı yitirdik. Yüzlerce arkadaşımız yaralandı sakat kaldı, binlercesi psikolojik travma yaşadı.

10 Ekim 2015 Ankara‘da yitirdiğimiz dostlarımızı asla unutmayacağız unutturmayacağız.

Katliamda İzmir‘den de kayıplarımız oldu Tarım Orkam-Sen İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi sevgili dostumuz Mesut MAK ve diğer dostlarımızı sevgi, saygı ve özlemle anarken 27. Dönem Genel Kurulumuzu Ankara katliamında yitirdiğimiz dostlarımıza adıyor, genel kurulumuzun barış, huzur ve kardeşliğin genel kurulu olmasını diliyor, Genel Kurulumuzu 10 Ocak‘ta Ankara‘da yitirdiğimiz barış sevdalısı dostlarımıza adıyorum.

Sevgili dostlarım,

Tarımın tüm paydaşlarının sorunları, halkımızın yaşadığı sorunlar bizim de sorunumuzdur. Ziraat Mühendisleri Odası Meslek ve meslektaş sorunlarının ülke sorunlarından ayrı tutulamayacağının bilinciyle ve 62 yıllık onurlu geçmişinden ve sevgili meslektaşlarımızdan aldığı güçle çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

Ben 26. dönemde özveriyle çalışan asıl yedek tüm yönetim kurulu üyelerimize, çalışmalarımıza eleştiri, görüş ve önerileri ile katkı koyan, eylem ve etkinliklerimize katılarak omuz veren meslektaşlarımıza, birlikte mücadele ettiğimiz TMMOB‘ye bağlı odalarımıza, emek ve demokrasi mücadelesinde birlikte yol yürüdüğümüz DİSK KESK TÜRK-İŞ TTB başta olmak tüm emek demokrasi güçlerine, çalışmalarına büyük bir ivme katan ve bu çalışma döneminde çalışma raporunda onlara özel bir yer ayırdığımız öğrenci üye yani ZMO genç temsilcimize, bölüm temsilcilerimize ve çalışmalara katılan öğrenci üyelerimize  ve doğaldır ki tüm bu çalışmalarımızda işlerimizi kolaylaştıran, işin büyük yükünü çeken, meslektaşlarımıza hizmet için özveriyle çalışan büro emekçisi çalışma arkadaşlarım Sevgili Banu ve Yeliz‘e çok teşekkür ediyorum.

27. Dönem Genel Kurulumuzun her zaman olduğu demokratik olgunluk içerisinde verimli bir çalışma geçirmesini, burada yapacağımız tartışmaların Odamızın 60 Yıllık Tarımdan, Çiftçiden, Emekten ve Halktan yana kırılmaz çizgisine katkı koymasını, mücadele kararlılığını pekiştirmesini, emek ve demokrasi mücadelemize katkı sunmasını diliyorum. Genel kurulumuzda 27. Dönem Yönetim Kuruluna aday olacak arkadaşlarıma ve yapılacak oylama sonucunda görevi devralacak yönetim kurulu üyelerine başarı dileklerimi iletiyor

 Sizlere tekrar saygı ve sevgiler sunuyorum,

 Hoşgeldiniz.

Genel Kurul‘da 27 Dönem Yönetim Kuruluna Birlik ve Dayanışma Grubu ile Tarımcılar Elele Grubu aday oldular.

24 Ocak‘ta Şubemizde yapılan seçimlerde 1149 üyemiz oy kullandı. Seçim sonucunda Yönetim Kurulu Asıl ve Yedek Üyeliklerine Birlik ve dayanışma Grubundan 6 Tarımcılar Elele grubundan 1‘er kişi seçildi. Odamız 45. Dönem Genel Kurulu Üst Kurul Delegeliklerine ise Birlik ve Dayanışma Grubu adayları seçildi.

Seçilen Yönetim Kurulu ve Delegasyon Listemiz aşağıdadır  

 

Yönetim Kurulu Asıl Üyeler

Yönetim Kurulu Yedek Üyeler

Ferdan ÇİFTÇİ

Ufuk BİRTÜRK

Kurtuluş BİNGÖL

Kubilay KOÇ

Ela DALÇAM

Ekim ÖZAL

Dr. Tevfik TÜRK

Dr.Bilge MISIRLIOĞLU

Mine PAKKANER

Dr.Melike FERHATOĞLU

Yrd. Doç.Dr. Hakan ÇAKICI

Feride ABALI

İlker AĞIN

 Ufuk UYSAL

 

45. DÖNEM ODA GENEL KURULU ÜST KURUL DELEGELERİ

Ferdan ÇİFTÇİ

Kamil Okyay SINDIR

Kurtuluş BİNGÖL

Alaittin Hacımüezzin

Ela DALÇAM

Yaşar Turan GÜLÜMSER

Hakan ÇAKICI

Bağdat Bahar KELEŞ

Mine PAKKANER

Nilay ÖZALTACA

Tuncer TANELİ

Nejat ÖZİLBEY

İlker AĞIN

Adil Ümit TÜZEN

Ufuk BİRTÜRK

Mustafa KARAY

Bilge MISIRLIOĞLU

Ufuk CÜCÜ

Melike FERHATOĞLU

Handan GÜVEN

Ekim ÖZAL

Okay SERÇİNOĞLU

Kubilay KOÇ

Zeynel Tolga TEKÖN

Feride ABALI

Gönül Emel İNAL

Enver DURMUŞOĞLU

Yıldız DEMİREL

Fatih ZOR

Fatih KORUKLUOĞLU

Abdulbaki OKUTAN

Nuri Levent ÜNVER

Bahadır ERDOĞAN

İlker ÖZDEMİR

Yaşar ERSAN

Deniz İLHAN

Fatma ÖZLEM ERDÖNMEZ

Ali KARABAY

Erman TUTUMLU

Muharrem ATALAY

Fatma BİRCAN ESLİK

Yücel Onur ÖZGÜR

Mustafa AYHAN

 

Okunma Sayısı: 422
Fotoğraf Galerisi