ŞUBEMİZ YÖNETİM KURULU, TARIM DANIŞMANLARI İLE BİR ARAYA GELEREK DESTEKLEME KARARNAMESİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

ŞUBEMİZ YÖNETİM KURULU, TARIM DANIŞMANLARI İLE BİR ARAYA GELEREK DESTEKLEME KARARNAMESİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
TRABZON
13.07.2016
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesince yapılan basın açıklamasında 2600 civarında ziraat mühendisi, veteriner hekim ve teknikerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Tebliğinde yaptığı değişiklikten dolayı işsiz kalacağı belirtildi.

Şubemiz lokalinde Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN, Şube II. Başkanı Avni AYDIN ve işlerine son verilecek teknik elemanlar yaptıkları açıklamada ilimizdeki yetkilileri ve siyasileri bu soruna duyarlı olmaya davet ettiler. 

Hükümetin, 2016 Tarımsal Destekleme Kararnamesi, tarımda istihdam edilen nitelikli personel için "işsizlik kararnamesine" dönüştü. Kararname`deki düzenlemelerle binlerce ziraat mühendisi, veteriner hekim ve teknikerin işsiz kalması gündemde. Yıllar önce çiftçi bilgi ile buluşamıyor, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, ziraat teknikerleri ile çiftçi bir araya getirilemiyor diye şikayet edilirdi. Bu sorunu çözmek için değişik modeller üzerinde çalışmalar yapıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin özel sektöre açılması, "her köye 1 mühendis", "Tarım Danışmanlığı" gibi projeler geliştirildi. Kısıtlı olanaklarla da olsa tarım sektörü mühendis, veteriner hekim ve ziraat teknikerleri ile buluşturuldu. Bu buluşmanın sonucunda önemli başarılar elde edildi. Yine yıllardan beri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının binlerce personelinin masa başında çalıştığı ve sahaya inmediği iddia edilir. Faruk Çelik, bakanlık görevine başladıktan sonra bir çok kez bakanlık personelinin sahaya ineceğini çiftçiye yol göstereceğini, hizmet vereceğini söyledi. Bu konuda henüz somut bir adım atılmazken, tarımda çalışan nitelikli personelin, çiftçiyle buluşan mühendislerin, tarım danışmanlarının işsiz kalmasına neden olacak bazı adımlar atıldı.

Nedir o adımlar? Birincisi tarım danışmanlarına yönelik desteklerde ciddi bir daralmaya gidilerek danışmanlık yapılamaz hale getirildi. 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan 2016 Tarımsal Desteklemeler Kararnamesi ile tarım danışmanlığına verilen destek düşürüldü, danışman istihdam oranı azaltıldı.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti 2006 yılında özelleştirildi. Devlet destekli tarım danışmanlığı modeline geçildi. Bu model kapsamında yeni bir yapılanmaya gidildi. Tarım danışmanlığı hizmeti verecek özel şirketler kuruldu. Ziraat odaları, üretici birliklerinin tarım danışmanı istihdam etmeleri desteklendi. Serbest olarak çalışacak tarım danışmanlarına yine devlet desteği sağlandı. Mevcut uygulamada, ziraat odaları, birlikler, hizmet verdikleri çiftçi sayısı, yapılan tarım ve hayvancılığın niteliğine göre 8 danışmana kadar istihdam edebiliyorlardı. Devlet her danışman için yıllık 36 bin lira destek veriyordu. Bu kapsamda 170 ziraat odasında binden fazla tarım danışmanı istihdam ediliyor. Tarım danışmanlığı şirketlerinde ise 1500 civarında danışman görev yapıyor. Ayrıca bağımsız, serbest çalışan danışmanlar var. Devletin ödediği destekle, tarım danışmanları aylık ortalama 1500 ile 2 bin lira maaş alıyor. Tarım danışmanları, bitkisel üretimde çiftçilere gübre, ilaç başta olmak üzere girdilerin bilinçli kullanımı, verimliliğin artırılması gibi bir çok konuda yönlendiriyor, bilgilendiriyor. Hayvancılıkta hayvan sağlığından ,doğru beslemeye, doğumdan pazarlamaya kadar bir çok konuda destek oluyorlardı.

TARIM DANIŞMANLIĞINA SON VERİLİYOR 

Okunma Sayısı: 255
Fotoğraf Galerisi