SÜNEYLE BİYOLOJİK MÜCADELE
ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya'da hububatın en büyük düşmanı olan süne zararlısına karşı yürütülen biyolojik mücadele kapsamında sünenin düşmanı olan ve laboratuarlarda üretilen parazitoit sinek ve larvalarının doğaya salındığı törene katıldı
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü‘nde gerçekleşen törene Konya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, Tarım İl Müdürü İbrahim DOSTER, Enstitü Müdürü Yüksel KAYA, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Uğur KALELİ, ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR ile basın mensupları katıldı.
Yapılan törende Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları söylemiştir
Yıllardır yapılan yanlış uygulamalar süne ile mücadeleyi zorlaştırmıştır. Süne ile mücadele de kullanacağımız yöntemlerde önemli olan doğaya zarar vermemektedir. Yanlış mücadele yöntemleri süne zararlısını daha arttırmış, diğer canlılara, toprağa ve hububata zarar vermiştir. Tarımsal aletlerle ilaçlama yapma yöntemlerinin yanı sıra günümüz koşullarında biyolojik mücadele önem kazanmıştır. Doğaya salınan parazitoitler, sünenin bıraktığı yumurtaların içine kendi larvasını koyuyor ve o larvalar içinde bulundukları yumurtayı yiyerek besleniyor. Büyüyen larvalarda aynı yöntemi kullanıyor. Bu sayede süneyle biyolojik olarak mücadele yapılıyor. Normalde bu olay doğada var ama bu şekilde azalan sayıları arttırılıyor. Devletin bu yıl içerisinde süne ilacı vermemesi çiftçilerimiz tarafından bu yıl süne yok diye algılanmaması gerekir. Çiftçiler süneyle mücadelede mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine danışarak gerekiyorsa ilaçlı mücadeleye devam etmeleri gerekir.