SÜT İÇMEYE DEVAM - DÜNYA-MİLLİYET EGE-YENİGÜN-EGE TELGRAF GAZETELERİ
| ||||||||||||||
Sütte güvenlik kooperatifleşme ile sağlanır Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, süt üretiminin az olduğu bir dönemde sütte antibiyotik söylemleriyie üreticilerin zor durumda bırakıldığını söyledi. Çiftçi, "Öncelikle sütlerin toplanması işleminin kooperatifler, birlikler kanab ile yapılması teşvik edilmelidir. Böyle bir uygulama süt sektöründeki kayıt dişiliği önler, kaliteyi artırır ve fiyat istikrarını sağlar" dedi. > Sayfa 13 lerinde olabilir." |
| ||||||||||||||
Ziraat Mühendisleri Bakanlığa tepkili Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) izmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Bakanlık tarafından yapılan "Sütte antibiyotik" iddialarıyla son beş yılını kötü geçiren üreticinin zor durumda kalacağım, bunun sorumluluğunun da Bakanlıkta olacağım söyledi. Son dönemde sütte yaşanan tartışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Çiftçi, televizyonlarda konunun uzmanı olmayan kişilerce başlayan tartışmaların Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker‘in açıİdamalürıyla gündeme oturduğunu dile getirdi. Süt ve ürünlerinde gıda güvenliği için mutlaka soğuk zincir uygulamasının yapılması gerektiğini ancak bu oranın ülke genelinde yüzde 35‘i aşamadığım kaydeti. ¦ BURCU TANER DHA |
‘Sütü birlikler toplasın‘ Ferdan Çiftçi, "Süt toplama işleminin kooperatifler kanalıyla yapılması teşvik edilmeli" dedi ZİRAAT Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, süt konusundaki tartışmalara ilişkin, "Sütlerin toplanması işleminin, kooperatifler, birlikler kanalıyla yapılması teşvik edilmelidir" dedi. Çiftçi, Türkiye genelinde üretimi yapılan çiğ sütlerin çoğunluğunun, tüccar ile mandıralar tarafından, yasak olmasına karşın sıcak olarak toplandığını gördüklerini, sütte soğuk zincirin yüzde 35‘ler civarında seyrettiğini söyledi. Çiftçi, bazı firmaların antibiyotikli sütleri ucuza toplayıp süt ürünlerine işleyerek haksız rekabete sebep olduğunu savundu. ¦ 13‘TE |
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker‘in, süt hakkında bir gün içinde iki ayrı açıklama yaparak vatandaşlarm aklı iyice karışmıştı. Konuyla ilgili bir açıklama da Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi‘nden geldi. Başkan Ferdan Çiftçi ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Tomar ve Kurtuluş Bingöl‘ün yanı sıra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal katıldı. Başkan Çiftçi, ülke genelindeki çiğ sütlerin çoğunun tüccar ve mandıralar tarafından yasak olmasına rağmen toplandığını ifade ederek, "Bu sütlerde gerekli analizler yapılmıyor. Çiftçimiz, hayvanı hastalığında iyileşmesi için ona antibiyotik veriyor. Normalde bu hayvanın sütünün 6 gün boyunca imha edilmesi gerekirken, Sütteki karmaşanın, hayvanlara verilen ilaçlardan kaynaklandığını söyledi bilinçsizlik veya maddi nedenlerle satılabiliyor" dedi. Ayran, yoğurt, kefir gibi mayalanmış ürünler ile eski kaşarda antibiyotiğin bulunamayacağını vurgulayan Çiftçi, "Sütün içinde antibiyotik olup olmadığırtı anlamak için bir bardak sütü, yoğurt ile mayalayın. Eğer süt, ekşirse içinde antibiyotik kalıntısı yok demektir ve rahatlıkla içebilirsiniz. Antibiyotikli süt ise asla mayalanmaz. Biz tüm vatandaşlarımıza sütü içmeye devam etmelerini söylüyoruz" diye konuştu. Sütte kanserojen madde konusuna değinen Prof. Dr. Harun Uysal da, bunlann genetiği değiştirilmiş yemlerin kullamlmasmdan kaynaklandığını, çiftçinin kullandığı yemlerin sıkı denetlenmesi gerektiğinin de altını çizdi. ¦ Murat ERVİN |