SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ

SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ
ADANA
23.05.2009

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sema Haznadar Ilgaz, sütün insan beslenmesi için vazgeçilmez besin öğelerinin büyük bir kısmını içermesi nedeniyle tarımsal üretim açısından son derece stratejik bir ürün olduğunu kaydetti.

 

21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle ZMO Adana Şubesi ile birlikte gerçekleşen ortak basın açıklamasını okuyan Ilgaz, Türkiye‘de kişi başına süt tüketiminin yıllık 5-6 litre gibi oldukça düşük seviyelerde olmasına karşın gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık süt tüketiminin 60-170 litre arasında değiştiğini söyledi.

Ülkemiz süt üretiminin yüzde 5‘ini karşılayan Çukurova bölgemizde üretici örgütlenmesinin yetersiz olduğunu ve buna bağlı olarak kayıt dışı üretimin fazla olması nedeniyle sokak sütü tüketiminin artığını, bunun yanı sıra bölgede son yıllarda yaygın olarak görülen hayvan hastalıkları nedeniyle de sektörde önemli sorunlar oluştuğunu vurgulayan Ilgaz, "Güvenli süt üretimi ancak sütün elde edildiği hayvandan yani çiftlikten başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadarki tüm zincirde hijyenik koşulların yerine getirilmesi ile sağlanır" dedi.

Toplantıya ZMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selma Kırançeşme ve Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaçar da katıldı.

Okunma Sayısı: 1154
Fotoğraf Galerisi