SÜTTE YÖNTEM YANLIŞ - CUMHURİYET
Ziraat Mühendisleri Odası’na göre okul sütü programının alelacele başlatılması yaşanan sorunları tetikliyor.
© Dünya Süt Günü`nün kutlandığı bugün Türkiye`de kişi başına süt tüketiminin ne kadar düşük olduğu da yine gözler önüne serildi. Yıllık kişi başına süt tüketiminin Finlandiya`da 134 litre, İngiltere`de 106 litre iken Türkiye`de sadece 25 litre olduğunu vurgulayan ZMO Başkanı Tuncer, okul sütü projesinde hükümetin uyguladığı yöntemin yanlış olduğunu söyledi.
SAVAŞ KÜRKLÜ
ADANA - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turhan Tuncer, Türkiye`de ekonomik sıkıntılar nedeniyle halen anne sütünden sonra hiç süt içmemiş çocuklar bulunduğunu belirterek bu nedenle okul sütü projesini doğru bulduklarını ancak projenin yönteminin yanlış olduğunu söyledi. Türkiye`de kişi başına yıllık süt tüketiminin 25 litre olduğunu vurgulayan Tuncer, projenin pek çok bölgede devam eden sorunların giderilerek devam ettirilmesi gerektiğine işaret etti.
Tuncer, "Her gün yaklaşık 7.2 milyon öğrenciye 200 mililitre okul sütü dağıtımını öngören okul sütü programı alelacele başlatıldı. Proje başlayalı 20 gün olmasına rağmen, halen bazı bölgelerde süt kaynaklı rahatsızlar yaşanıyor. Süt üzerindeki kuşkuların ortadan kaldırılması için dağıtılan sütler sıkı kontrol edilmeli" dedi.
Tuncer, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada sağlıklı beslenmenin temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak "Çiftçiler desteklenerek sütler kooperatif ve birlik örgütlenmeleri üzerinden temin edilmeli, piyasada fiyat istikrarı sağlanmalı, üretici hak ettiği geliri elde etmeli " diye konuştu.
ZMO`nun raporuna göre Türkiye süt üretimi için oldukça elverişli coğrafik koşullara ve zengin kaynaklara sahip olmasına karşın bundan yeterli biçimde yararlanamıyor. Rapora göre özellikle son 8 yılda iktidarın uyguladığı tarım ve hayvancılık politikaları, bu iki sektörün yanı sıra süt üreticisini de uluslararası sermayenin insafına terk etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da sütte fiyat, kalite, tüketim gibi sorunların çözümü ve piyasa istikrarının sağlanması için Et ve Balık Kurumu`nun Hayvansal Ürünler Piyasa Düzenleme Kurumu`na dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar "Hayvancılığın en önemli sorunlarından pazarlama sıkıntısını da büyük ölçüde ortadan kaldıracak okul sütü projesinin, tüm eğitim-öğretim dönemini kapsaması ve yoğurt, peynir, ayran gibi diğer süt ürünleriyle çeşitlendirilerek devamı önem taşıyor" dedi.