SÜTÜN KAYMAĞI TEKELLERE GİDİYOR!

SÜTÜN KAYMAĞI TEKELLERE GİDİYOR!
ADANA
23.05.2012

Çiftçinin yok sayıldığı, elindeki hayvanını kesime gönderen çiftçinin her geçen gün arttığı bu süreçte sütün kaymağı tekellere gidiyor.

 

 

Şube Başkanımız Şahin Yeter, Okul Sütü Projesini doğru, tercih edilen yöntemi ise yanlış bulduğunu belirterek, süt dağıtımının da aceleye getirildiğini söyledi. Dünya Süt Günü nedeniyle Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi II. Başkanı Şehmus Alpaslan ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti‘nde ortak bir basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanımız Şahin Yeter, "Süt tüketimi kişi başına Finlandiya‘da 134 litre, İngiltere‘de 106 litre, İspanya‘da 94 litre iken ülkemizde 25 litre. Bu bakımdan yeni uygulanan okul sütü projesi doğru bir projedir ama noksanlıkları vardır" diye konuştu. 

Okullardaki süt konusunda yaşanan sorun ve sıkıntılara dikkat çeken Yeter, Adana‘da dağıtımı gerçekleştirilen ‘okul sütü‘ ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. 

ACELE BAŞLATILDI 

Her gün yaklaşık 7.2 milyon öğrenciye 200 milimetrelik okul sütü dağıtımını öngören; ‘Okul Sütü Programı‘nın alelacele başlatıldığını belirten Yeter, birçok bölgede yüzlerce çocuğun, dağıtılan sütlerden rahatsızlanması üzerine yapılan incelemede; sütlerin hiçbirinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteriye rastlanmadığının açıklandığını hatırlattı. Yeter, sadece Sivas‘ta bir firmanın sütünde hastalık yapıcı olmayan mikroorganizmaların bulunduğu ve sterilite şartları sağlanmadığı için söz konusu firmanın dağıtım zincirinden çıkartıldığını dile getirdi. Hala bazı bölgelerde dağıtılan sütler nedeniyle bir takım rahatsızlıkların yaşandığını belirten Yeter, artık ‘süt şekerine hassasiyet‘ gibi gerekçelerle de bu durumun açıklanamayacağını, yaşananların toplumun süte bakışını ve süt tüketimini olumsuz etkileyeceğinin açık olduğunu ifade etti. 

Yeter, süt üzerindeki kuşkuların ortadan kaldırılabilmesi için; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nca dağıtılan sütlerin sıkı bir şekilde kontrol edilip, çocuklara sağlıklı süt ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Her yıl büyük fiyat dalgalanmaları karşısında büyük zorlukla karşılaşıldığı, zaman zaman hayvanlarını kesime gönderen çiftçilerin desteklenmesi kapsamında sütlerin, kooperatif ve birlik örgütlenmeleri üzerinden temin edilmesi önerisini gündeme taşıyan Yeter, böylece piyasada fiyat istikrarı sağlanacağı ve üreticinin de hak ettiği geliri elde edeceğini söyledi. 

Okunma Sayısı: 674
Fotoğraf Galerisi